Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στοχεύει να συμβάλει στο κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού και στη διατήρηση των πιο καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων που επιθυμούν να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, μέσω στήριξης των αγορών επιχειρηματικού κεφαλαίου και ιδιωτικών επενδύσεων της ΕΕ.
Η πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε από την τράπεζα στους υπουργούς Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λουξεμβούργο, αποτελεί μέρος της προσπάθειας της ΕΕ να αναπτύξει τις κεφαλαιαγορές της και να γίνει ελκυστική για καινοτόμες startups, οι οποίες συχνά μεταφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η εύρεση χρηματοδότησης είναι πιο εύκολη.
Η ΕΤΕπ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών «μονόκερων» (εταιρείες που έχουν ξεπεράσει σε αποτίμηση το 1 δισ. δολάρια) επεκτείνοντας την πρωτοβουλία European Tech Champions, ένα «fund of funds» που ξεκίνησε πέρυσι και παρέχει κεφάλαια στε καινοτόμες εταιρείες από την Ευρώπη.
Η ΕΤΕπ, η οποία ανήκει στις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, πρότεινε επίσης την ενίσχυση των επενδύσεων σε ίδια κεφάλαια και του επιχειρηματικού χρέους, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου, ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξαγορών και εισαγωγών στο χρηματιστήριο νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες.
«Μιλάμε για την εξασφάλιση ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες, οι τεχνολογίες που γεννιούνται στην Ευρώπη, παραμένουν στην Ευρώπη, και ότι επενδύουμε στους πρωταθλητές της Ευρώπης, στους μονόκερους της Ευρώπης, ότι ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης μέσω ισχυρότερων κεφαλαιαγορών», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνιο.
Η χρηματοδοτική στρατηγική αποσκοπεί επίσης στο να βοηθήσει την Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε νέες, φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες, τις οποίες η ΕΕ χρειάζεται για να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς της στόχους για μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2 έως το 2050.
«Υπάρχει ομοφωνία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με την ανάγκη εμβάθυνσης των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης και ενίσχυσης της ενοποίησής τους», δήλωσε η Καλβίνιο. «Αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και θα χρηματοδοτήσει τις επιτυχημένες ευρωπαϊκές εταιρείες. Υπάρχει επίσης πολιτική δυναμική αυτή τη στιγμή».