Επ’ ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε χθες και που θεσμοθετεί τον Πυλώνα II στη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί σειράς επίκαιρων θεμάτων.
Κατ’ αρχάς για τη νομοθέτηση του Πυλώνα II, ο οποίος προβλέπει ως ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης το 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και εναρμονίζει την Ελλάδα με τη διεθνή πρακτική, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «σήμερα πρέπει όλοι μας να είμαστε χαρούμενοι. Όλοι θα έπρεπε να γιορτάζουμε. Διότι η νομοθέτηση του Πυλώνα II αποτελεί μια γιορτή για τη νίκη της πολιτικής επί της διεθνούς φοροδιαφυγής. Είναι ένα μέτρο που εισάγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, εκεί όπου απέτυχε η σοσιαλδημοκρατία».
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης σχολίασε περαιτέρω ότι «η ουσία του ζητήματος είναι ότι ζούμε σε περιβάλλον πρωτόγνωρων διεθνών εντάσεων, με μεγα-κρίσεις. Ζούμε σε ένα κλίμα όπου όλες οι λύσεις έρχονται μέσα από τη συνεργασία των κρατών, καθώς όλα τα προβλήματα ξεπερνούν τις δυνατότητες κάθε μεμονωμένης χώρας. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η διεθνής φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ η Ελλάδα ήταν πάρα πολύ ενεργή και γι’ αυτό πετύχαμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα».
Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός, ο Πυλώνας II αποτελεί, εν μέρει, ένα παράδοξο, καθώς το ιδανικό θα ήταν να μην αποφέρει φορολογικά έσοδα: «Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να εισπράξουμε χάρη στον Πυλώνα II. Διότι αν εμείς φορολογούμε με συντελεστή πάνω από το 15%, αυτό συνεπάγεται πως είμαστε σε καλύτερη μοίρα και δεν χρειαζόμαστε το ελάχιστο όριο του 15%. Αν δεν εισπράττουμε ούτε ένα ευρώ από το συγκεκριμένο φόρο, αυτό σημαίνει ότι εισπράττουμε περισσότερα από τους υπολοίπους φόρους».
Αναφορικά με τη γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε πως «ο πληθωρισμός στη χώρα μας το 2023 ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το γεγονός αυτό συμβάλλει θετικά, μεταξύ άλλων, στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, έναντι της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, αυξάνονται οι εξαγωγές σε υψηλής τεχνολογίας προϊόντα και υπηρεσίες -δηλαδή η λεγόμενη ‘νέα οικονομία’. Η οποία αυξάνεται με τριπλάσιο ρυθμό στην Ελλάδα από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ενώ και η εγχώρια βιομηχανία προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό, εξού και έχουμε άνοδο. Οι πραγματικές επενδύσεις σε απόλυτο αριθμό έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 40%. Η απόσταση που χώριζε την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνεται αργά, αλλά σταθερά. Θέλουμε να κλείσει το επενδυτικό κενό». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, «δεν μπορεί να κατηγορούμαστε για νεοφιλελευθερισμό, τη στιγμή που πχ θεσπίζουμε ρυθμιστικό πλαίσιο για τη Χρυσή Βίζα».
Τέλος, σχολιάζοντας τον τρόπο που επιτελεί η αντιπολίτευση τη θεσμική αποστολή της, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι «διολισθαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς εάν ανεχόμαστε τις χυδαίες επιθέσεις στη σύζυγο του Πρωθυπουργού. Όχι, δεν είναι αυτό η ουσία της πολιτικής. Δεν είναι ουσία αυτά που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες, με πολλούς βουλευτές της αντιπολίτευσης να υιοθετούν όλα τα ψέματα των τρολ. Δηλαδή, δίνετε εντολή στα τρολ να διασπείρουν ψεύδη και συκοφαντίες, μετά τις υιοθετείτε κι εσείς, λέγοντας ότι τα είπαν κάποιοι άλλοι. Και αυτό το ονομάζουμε πολιτική; Όχι, αυτό δεν είναι η ουσία της πολιτικής».