Την κατάρτιση και περιοδική επικαιροποίηση ενός καταλόγου ειδικοτήτων εργαζόμενων, όπου θα καταγράφεται η ζήτηση και η προσφορά σε συγκεκριμένα πεδία της αγοράς εργασίας, προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.
Το ΕΒΕΘ ως κεντρική ιδέα της επιστολής του προτάσσει τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγικών φορέων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας δυσκολίας εξεύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το κείμενο της επιστολής, που υπογράφεται από τον Ά Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, είναι το ακόλουθο:
«Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Αναδεικνύεται διαρκώς και με αυξανόμενη ένταση, εδώ και αρκετά χρόνια, η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΘ και γενικότερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, να στελεχωθούν με ανθρώπινο δυναμικό που να διαθέτει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιβίωσή τους στο τρέχον ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον και επιπλέον για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Στην προσπάθειά τους να επιλύσουν το εν λόγω πρόβλημα, οι επιχειρήσεις απευθύνονται σε εξειδικευμένες εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού, προσλαμβάνουν άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων από αυτές που έχουν ανάγκη, ή ακόμη προβαίνουν σε πρόσληψη ατόμων από άλλες χώρες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ανειδίκευτων.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, έχοντας διεξαγάγει σχετικές έρευνες μεταξύ των μελών του και έχοντας μελετήσει σε βάθος το πρόβλημα, προτείνει και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, να ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης και συνεργασίας με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, ώστε να καταρτιστεί και να επικαιροποιείται περιοδικά κατάλογος ειδικοτήτων εργαζομένων, όπου καταγράφεται μεγάλη ζήτηση και ελλειμματική προσφορά.
Ανάλογες ειδικότητες θα μπορούσαν να είναι επί παραδείγματι οι χειριστές ηλεκτρονικών συστημάτων, μηχανικοί παραγωγής κ.α., που χαρακτηρίζονται από άμεση απορρόφηση, μετά την απόκτηση του αναγκαίου τίτλου σπουδών, από την αγορά εργασίας. Η προαναφερθείσα διαδικασία θα μπορεί να παρέχει καίριας σημασίας δεδομένα, κατά την πρόβλεψη του αριθμού των εισακτέων φοιτητών και σπουδαστών στις δημόσιες Πανεπιστημιακές Σχολές, καθώς επίσης στις δημόσιες δομές ανώτερης και επαγγελματικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, ώστε να γίνεται αντίστοιχα αυξομείωση των εισακτέων, βάσει της ζήτησης που θα έχει καταγραφεί.
Εκτιμούμε, κύριε Υπουργέ, ότι η παραπάνω πρότασή μας είναι σε θέση να επιτύχει θετικά αποτελέσματα καταρχήν για το ελληνικό επιχειρείν και γενικότερα την οικονομία, καθώς επίσης για την κοινωνία, όπως για παράδειγμα λιγότερους ανέργους ή ετεροαπασχολούμενους πτυχιούχους. Επισυνάπτουμε, για πληρέστερη ενημέρωσή σας, τα συνοπτικά αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης από τις προαναφερθείσες έρευνές μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία».