Το TIC Hellas, ο φορέας εκπροσώπησης των μεγαλύτερων οργανισμών πιστοποίησης στην Ελλάδα που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του συνολικού κύκλου εργασιών του τομέα TIC (Testing – Inspection – Certification) της Ελληνικής αγοράς, εκφράζει την υποστήριξή του στην απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να συμπεριλάβει τους Φορείς Πιστοποίησης στο νέο Σχέδιο Νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2464/ΕΕ, που αφορά στην εταιρική βιωσιμότητα. Η επιλογή αυτή (η οποία προβλέπεται και από την ίδια την Οδηγία CSRD) αντανακλά τη δέσμευση του Υπουργείου για το άνοιγμα της αγοράς, την μείωση του διαχειριστικού κόστους των Ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός πολυδιάστατου και σύγχρονου πλαισίου διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας, περιλαμβάνοντας τους Φορείς Πιστοποίησης που διαθέτουν ενδεδειγμένη επάρκεια και αποδεδειγμένη εμπειρία.
Η αναγνώριση των Φορέων Πιστοποίησης είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των εκθέσεων βιωσιμότητας. Οι Φορείς Πιστοποίησης ενισχύουν την ποιότητα, την αξιοπιστία και την αμεροληψία των ελέγχων μέσω της διαπίστευσής τους κατά ISO 17029, το διεθνές πρότυπο που εφαρμόζεται για τη διασφάλιση συμμόρφωσης σε κρίσιμους τομείς όπως η απογραφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η κλιματική διαχείριση, η ουδετερότητα άνθρακα κλπ. Μέσω της Διαπίστευσης εξασφαλίζεται το θεμελιώδες τρίπτυχο Ανεξαρτησία, Αμεροληψία και Τεχνική επάρκεια των Φορέων Ελέγχου που αποτελούν τα βασικά συστατικά στοιχεία της αξιοπιστίας των κρίσιμων εκθέσεων επαλήθευσης σύμφωνα με την Οδηγία CSRD.
Το TIC Hellas συμμετέχει ενεργά στη δημόσια διαβούλευση και καταθέτει προτάσεις που στοχεύουν: (α) στον ορισμό του Ε.ΣΥ.Δ. ως του αρμόδιου εθνικού φορέα διαπίστευσης για την εποπτεία των ανεξάρτητων παρόχων επαλήθευσης, όπως άλλωστε επιτάσσεται και από τον Κανονισμό (ΕΚ) 765/2008 για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αξιολόγησης της συμμόρφωσης, (β) στην εφαρμογή του ISO 17029 ως προτύπου αναφοράς για τη διαπίστευση των φορέων επαλήθευσης, (γ) στη θεσμοθέτηση ενδεδειγμένων κριτηρίων τα οποία θα επικυρώνουν την επάρκεια γνώσης των επαληθευτών σε θέματα βιωσιμότητας, και (δ) στην κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των παρόχων επαλήθευσης ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των επαληθεύσεων.
Το TIC Hellas δηλώνει την προθυμία του να συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Ανάπτυξης, την επιχειρηματική κοινότητα και τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ανταποκρίνεται πλήρως στις διεθνείς επιταγές βιωσιμότητας. Προς τούτο, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας για την επιτυχή εφαρμογή του πλαισίου διασφάλισης.
Το Σήμα Αξιοπιστίας TIC Hellas, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη της αγοράς για βελτιστοποίηση των υπηρεσιών Ελέγχου, Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, με φόντο την Προστασία των Επενδυτών, Καταναλωτών και του Δημοσίου Συμφέροντος, έχει ως αποστολή του μέσω των κορυφαίων Φορέων που εκπροσωπεί να ενισχύσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία, προωθώντας την υιοθέτηση διεθνών προτύπων και υποστηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις να πρωταγωνιστήσουν στις παγκόσμιες αγορές.