Ο Έλον Μασκ βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επιχειρεί να επεκτείνει την πολιτική του επιρροή σε αυτήν πλευρά του Ατλαντικού. Ηγέτες από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες — τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο — καταδίκασαν την επιρροή του Μασκ μέσω ξεχωριστών δηλώσεων, προειδοποιώντας ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX δεν θα πρέπει να εμπλέκεται στην πολιτική των χωρών τους.
Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και στενός σύμμαχος του εκλεγμένου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει ξεκινήσει μια επιθετική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον διαφόρων ηγετών του κόσμου, δημοσιεύοντας αδιάκοπα στην πλατφόρμα X. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει στηρίξει ακροδεξιούς υποψηφίους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέσω των αναρτήσεών του. Τα μηνύματα του έχουν προκαλέσει διχασμό, με τη δυσαρέσκεια να κορυφώνεται τη Δευτέρα μεταξύ των ηγετών ορισμένων μεγάλων και ισχυρών χωρών της Ευρώπης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς να κατονομάσει τον Μασκ, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι για την εξωτερική πολιτική. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, πριν από δέκα χρόνια, ότι ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο θα παρενέβαινε άμεσα σε εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στη Γερμανία;» τόνισε, σύμφωνα με το Associated Press, αναφερόμενος στην υποστήριξη του Μασκ σε ακροδεξιό γερμανικό κόμμα.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς επέκρινε τον Μασκ, προβλέποντας ότι οι δημοσιεύσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα επηρεάσουν τη γερμανική κοινή γνώμη. «Οι κανονικοί άνθρωποι, οι λογικοί άνθρωποι, οι έντιμοι άνθρωποι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία σε αυτή τη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Deutsche Welle. «Αντιμετωπίζεται η κατάσταση σαν οι δηλώσεις του κ. Μασκ να μπορούσαν να επηρεάσουν μια χώρα 84 εκατομμυρίων ανθρώπων με ψευδείς πληροφορίες, μισές αλήθειες ή απόψεις. Αυτό απλά δεν ισχύει», πρόσθεσε.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ρωτήθηκε για τον Μασκ. Ο τελευταίος είχε κατηγορήσει τον Στάρμερ ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τις κακοποιήσεις όταν ήταν εισαγγελέας – μια κατηγορία που ο Στάρμερ, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Μασκ, απέρριψε ως ψεύδος για αυτοπροβολή. «Όσοι διαδίδουν ψέματα και παραπληροφόρηση όσο πιο μακριά και όσο πιο πλατιά μπορούν, δεν ενδιαφέρονται για τα θύματα. Ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους», ανέφερε, σύμφωνα με το Sky News. Ο Στάρμερ δήλωσε ότι τέτοιοι άνθρωποι αντλούν «έμμεση ικανοποίηση από τη βία στους δρόμους».
Παρόλο που η Νορβηγία υπήρξε για μια δεκαετία σημαντική αγορά για την Tesla, ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε κατέκρινε την πολιτική επιρροή του Μασκ. «Θεωρώ ανησυχητικό ότι ένας άνθρωπος με τεράστια πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τεράστιους οικονομικούς πόρους εμπλέκεται τόσο άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK, σύμφωνα με το Reuters. «Αυτό δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν οι δημοκρατίες και οι σύμμαχοι», πρόσθεσε.
Δεν είναι σαφές εάν οι τέσσερις κυβερνήσεις συντόνισαν τις δηλώσεις τους, αλλά η χρονική συγκυρία των σχολίων τους, μέσα σε λίγες ώρες η μία από την άλλη, παρουσίαζε ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Μασκ. Ο ίδιος δεν απάντησε στα σχόλια, αλλά σε αναρτήσεις του στην πλατφόρμα X επαίρετο για την επιρροή του στη διαδικτυακή συζήτηση. Ζήτησε απαντήσεις σε δημοσκόπηση που ρωτούσε αν «η Αμερική πρέπει να απελευθερώσει τους ανθρώπους της Βρετανίας από την τυραννική τους κυβέρνηση», ενώ προώθησε μια πιθανή συμφωνία της SpaceX με την ιταλική κυβέρνηση υπό την Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην παραίτηση του Καναδού Πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό και έκανε εικασίες για τη δυνατότητα η Γροιλανδία να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.