Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η «χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα» και υποσχέθηκε ότι οι προκλήσεις του έθνους θα «εξουδετερωθούν» από το κίνημα MAGA. Ο Τραμπ μίλησε για σχεδόν 40 λεπτά στην Αίθουσα του Καπιτωλίου, αφού ορκίστηκε ως ο 47ος πρόεδρος της Αμερικής.
Σε μια δεύτερη σειρά δηλώσεων, επιτέθηκε σε πολιτικούς αντιπάλους, αποκάλεσε τις εκλογές του 2020 «εντελώς στημένες» και κατηγόρησε την πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, για την επίθεση των υποστηρικτών του στο κτίριο στις 6 Ιανουαρίου 2021, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής των εκλογών.
Ο Τραμπ έγινε ο δεύτερος μετά τον Γκρόβερ Κλίβελαντ που έχασε την προεδρία και στη συνέχεια την ανέκτησε. Έδωσε τον όρκο του αξιώματος και παρέδωσε την ομιλία ανάληψης καθηκόντων σε εσωτερικό χώρο, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στην Ουάσινγκτον.
Μίλησε από την οπτική ενός ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, αφού επιβίωσε από μια δολοφονική απόπειρα το καλοκαίρι σε μια συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια. «Σώθηκα από τον Θεό για να κάνω την Αμερική σπουδαία ξανά», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να είναι «ειρηνοποιός και ενωτικός».
Σε συνδυασμό με ένα σύνολο εκτελεστικών διαταγμάτων που σχεδίαζε να εκδώσει μέσα στις επόμενες ώρες, οι πρώτες δηλώσεις της δεύτερης θητείας του Τραμπ έδειξαν ότι σκοπεύει να δοκιμάσει τα όρια της προεδρικής εξουσίας στην επιδίωξη του προγράμματός του. Παράλληλα, έθεσε υψηλά στάνταρ, με υποσχέσεις που, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, μπορεί να είναι δύσκολο να υλοποιηθούν.
«Θα κηρύξω εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορά μας», τόνισε. «Κάθε παράνομη είσοδος θα σταματά αμέσως και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία επαναπατρισμού εκατομμυρίων εγκληματιών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους». Δήλωσε, επίσης, ότι θα ανακηρύξει τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και θα μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού.
Υποσχέθηκε να μειώσει τον πληθωρισμό εν μέρει, κηρύσσοντας κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, προωθώντας τη διάνοιξη κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων και ανατρέποντας πολιτικές της εποχής Μπάιντεν που στοχεύουν στη μείωση της κλιματικής αλλαγής.
Το μικρό πλήθος μέσα στη Ροτόντα, που αριθμούσε περίπου 500 άτομα και περιλάμβανε επιχειρηματικούς ηγέτες όπως ο Έλον Μασκ ο οποίος επένδυσε εκατομμύρια δολάρια για την εκλογή του Τραμπ και έχει γίνει βασικός σύμβουλος του προέδρου. «Θα επιδιώξουμε το προφανές πεπρωμένο μας στα αστέρια, εκτοξεύοντας Αμερικανούς αστροναύτες για να φυτέψουν τη σημαία με τα αστέρια και τις ρίγες στον πλανήτη Άρη», είπε ο Τραμπ. Χαμογελώντας και σηκώνοντας τους αντίχειρές του, ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, φώναξε, «ναι!»
Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να προχωρήσει σε εδαφική επέκταση, στρέφοντας το βλέμμα του προς τη Διώρυγα του Παναμά. «Δεν την παραδώσαμε στην Κίνα,» είπε. «Την παραδώσαμε στον Παναμά, και θα την πάρουμε πίσω».
Μίλησε μπροστά από τους άλλους τέσσερις εν ζωή πρώην προέδρους -τον Τζο Μπάιντεν, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζορτζ Μπους και τον Μπιλ Κλίντον- καθώς και όλους τους εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέλη της οικογένειάς του και νομοθέτες. Η παρουσία του Μπάιντεν επανέφερε την παράδοση του απερχόμενου προέδρου να παρίσταται στην ορκωμοσία του διαδόχου του, αφού ο Τραμπ είχε παραλείψει την ορκωμοσία του Μπάιντεν τέσσερα χρόνια πριν.