Ο Νικόλας Χαραλάμπους, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, μιλάει στο BizNow για την πορεία του φιλόδοξου εγχειρήματος των υδροπλάνων στην Ελλάδα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και τις στρατηγικές επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον του εθνικού δικτύου υδατοδρομίων. Αναλύει, παράλληλα, τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η λειτουργία των υδροπλάνων στις μεταφορές, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, παρουσιάζοντας και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η εταιρεία για την επίτευξη των στόχων της.
Ποια είναι η σημερινή εικόνα για το project των υδροπλάνων στη χώρα μας; Ποια βήματα απομένουν ώστε να ολοκληρωθεί το εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων και να λειτουργήσει σε πλήρη έκταση;
Το project των υδροπλάνων στην Ελλάδα αποτελεί έναν πολυετή αγώνα για τη διαμόρφωση ενός εμπορικά βιώσιμου δικτύου υποδομών, στο οποίο τα υδροπλάνα θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν επιτυχημένα και να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο συνδυάζει τη βούληση της πολιτείας, τη στήριξη σε μεγάλο βαθμό της δημοτικής αρχής και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, η υλοποίηση του έργου αντιμετωπίζει καθημερινά προκλήσεις που απαιτούν συνεχή διαχείριση και προσαρμογή.
Σε πρακτικό επίπεδο, το δίκτυο θα ξεκινήσει πρώτα από το Ιόνιο, με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού και αξιόπιστου συστήματος σύνδεσης της Κέρκυρας με τους Παξούς, τα Διαπόντια νησιά και τις υποδομές στη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια θα ενεργοποιηθεί το δίκτυο στις Σποράδες, την Πελοπόννησο και τα νησιά Αιγαίου. Αυτή η σταδιακή ενεργοποίηση των δικτύων διασφαλίζει την εμπορική βιωσιμότητα και επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων. Μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές επέκτασης του δικτύου είναι εξαιρετικές, με στόχο την άμεση και ασφαλή σύνδεση με υδροπλάνα της ηπειρωτικής με τη νησιωτική χώρα.
Η Hellenic Seaplanes, ως πρωτοπόρος στον κλάδο των υδροπλάνων και της δημιουργίας υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων, παραμένει αφοσιωμένη στην επίτευξη του οράματος αυτού, εργαζόμενη αδιάκοπα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να παραδοθεί στους ταξιδιώτες και τις τοπικές κοινωνίες ένα δίκτυο υδροπλάνων που θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών στην Ελλάδα.
Μετά την έγκριση λειτουργίας του σημείου προσέγγισης στον Άλιμο, πώς οραματίζεστε την εξέλιξη των υδροπλάνων στην Αττική και τι σημαίνει για την πρωτεύουσα η νέα σύνδεση με τα νησιά;
Η έγκριση λειτουργίας του σημείου προσέγγισης στον Άλιμο αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη των υδροπλάνων στην Αττική, καθώς ο Άλιμος αναδεικνύεται ως η πρώτη πύλη διασύνδεσης για την Αθήνα, αποκτώντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πτήσεων προς τα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και του Αργοσαρωνικού.
Η επιλογή του Αλίμου ήταν μια στρατηγική κίνηση από πλευράς της εταιρείας, καθώς η τοποθεσία προσφέρει μοναδική πρόσβαση και επιλογές συνδεσιμότητας. Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το λιμάνι του Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας, γεγονός που εξασφαλίζει αμεσότητα και ευκολία στους ταξιδιώτες. Η μικρή απόσταση από αυτούς τους κύριους κόμβους μεταφορών καθιστά τον Άλιμο ιδανικό σημείο εκκίνησης για πτήσεις με υδροπλάνα, εξυπηρετώντας τουρίστες, επαγγελματίες και μόνιμους κατοίκους που αναζητούν ταχύτητα, ευελιξία και άνεση στις μετακινήσεις τους.
Η καθιέρωση του Αλίμου ως κεντρικού κόμβου για την Αττική, θα ενισχύσει σημαντικά τη διασύνδεση της πρωτεύουσας με τα νησιά, καθιστώντας τις μεταφορές ταχύτερες και πιο αποδοτικές, ενώ παράλληλα θα ενδυναμώσει τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
Ποιες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη προοπτική για ανάπτυξη υδατοδρομίων και ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις στρατηγικές σας επιλογές;
Με γνώμονα ότι τα 6000 νησιά μας αποτελούν κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό του ελληνικού χώρου αλλά και ότι κανένα ελληνικό ηπειρωτικό μέρος δεν απέχει από τη θάλασσα παραπάνω από 137 χιλιόμετρα, μας οδήγησε στο να φτιάξουμε ένα πλάνο κατασκευής δικτύου υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων σε προορισμούς σε όλη την Ελλάδα που χρειάζονται ενίσχυση στο διαθέσιμο μεταφορικό δίκτυό τους ή σε περιοχές που έχουν περιορισμένες μεταφορικές επιλογές.
Επομένως, η σημασία της προοπτικής διαμορφώνεται από τις επιλογές μεταφορικών υποδομών αλλά και της ποικιλίας μεταφορικών επιλογών. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα υδροπλάνα, εκτός των αερομεταφορικών λειτουργιών τους, αξιοποιούνται και για τουριστικές υπηρεσίες όπως περιηγητικές πτήσεις, πτήσεις περιπέτειας, για μεταφορά αγαθών, αεροδιακομιδή ασθενών κ.α.
Αναφορικά με τις στρατηγικές μας επιλογές, αυτές καθορίζονται από τη γεωγραφία, τη ζήτηση για μεταφορές, τις τοπικές ανάγκες, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης υποδομών που μπορούν να υποστηρίξουν βιώσιμα τη λειτουργία υδροπλάνων.
Πώς εκτιμάτε ότι η λειτουργία ενός εθνικού δικτύου υδροπλάνων θα συμβάλει στην καλύτερη σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών και τι οφέλη μπορεί να αποφέρει για τις τοπικές κοινωνίες;
Η παρουσία των υδροπλάνων αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών, εξαλείφοντας εμπόδια απομόνωσης και δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης. Για τις τοπικές κοινωνίες, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της επισκεψιμότητας, βελτίωση της προσβασιμότητας και νέα οικονομικά κίνητρα για τους κατοίκους, με την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.
Ποια είναι τα οφέλη που προβλέπετε ότι θα προκύψουν για την ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας συνολικά μέσα από τη λειτουργία των υδροπλάνων; Πώς εντάσσεται το δίκτυο στη στρατηγική για τη βελτίωση των μεταφορών στη χώρα;
Τα υδροπλάνα είναι ιδανικά για να συνδέουν μεταξύ άλλων περιοχές που σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμες, ιδιαίτερα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, όπου η κατασκευή αεροδρομίων δεν είναι εφικτή και η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι είτε ανεπαρκής είτε χρονοβόρα. Αυτή η αμεσότητα στη μεταφορά μειώνει τις αποστάσεις και ενθαρρύνει τόσο τους επισκέπτες όσο και τους ντόπιους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα.
Παράλληλα, η ταχύτητα, η ασφάλεια, και η προσιτή τιμολογιακή πολιτική των οργανωμένων πτήσεων καθιστούν το μέσο αυτό ιδανικό για τουρίστες που αναζητούν γρήγορες και άνετες μετακινήσεις, ειδικά σε περιόδους αιχμής ή και σε εποχές που οι παραδοσιακές μεταφορές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Επιπλέον, η δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης διαφορετικών προορισμών, είτε πρόκειται για μικρά νησιά είτε για μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές, προσθέτει αξία στις ταξιδιωτικές επιλογές, ενώ ενισχύει τις τοπικές οικονομίες μέσω αυξημένης επισκεψιμότητας.
Η λειτουργία των υδροπλάνων δεν περιορίζεται μόνο στον τουρισμό. Δημιουργεί ένα ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο, προσφέροντας νέα επενδυτικά κίνητρα για κατασκευή περισσότερων υποδομών σε έναν προορισμό και ευκαιρίες για τοπικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τουριστικά πακέτα γύρω από τα υδροπλάνα. Οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Απώτερος στόχος μας στη Hellenic Seaplanes είναι να ενσωματώσουμε τα υδροπλάνα ως μια ποιοτική προσθήκη στις εθνικές μεταφορές, προσφέροντας ένα μέσο που θα ενισχύσει τη συνολική οικονομική πρόοδο της χώρας, για αυτό και μιλάμε για το project των υδροπλάνων, ότι εντάσσεται σε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Πρόκειται για μια στρατηγική που θέτει την Ελλάδα σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως τη γεωγραφική της πολυμορφία και να ενισχύσει τη θέση της στους κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το εγχείρημα των υδροπλάνων και τι μέτρα λαμβάνετε για να ξεπεραστούν τα εμπόδια ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία του;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα της αδειοδότησης. Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, εργαζόμαστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέροντας εφαρμόσιμες λύσεις και επιταχύνοντας τις διαδικασίες όπου είναι εφικτό. Παράλληλα, επενδύουμε στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των πολιτών για τη σημασία του έργου και τη συνολική προσπάθεια που κάνουμε ως Hellenic Seaplanes να ενεργοποιήσουμε τις υποδομές μας και τη λειτουργία των υδροπλάνων μας.
Ποια είναι τα άμεσα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του δικτύου υδροπλάνων στην Ελλάδα και τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από την πλήρη λειτουργία του τα επόμενα χρόνια;
Τα βήματα για την υλοποίηση του εθνικού δικτύου υδροπλάνων βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να καταστήσουμε τη λειτουργία του δικτύου μια πραγματικότητα που θα αλλάξει τις μεταφορές στη χώρα μας.
Πρώτον, η απόκτηση του πιστοποιητικού AOC (Air Operator Certificate) αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας, καθώς θα επιτρέψει στην Hellenic Seaplanes να πραγματοποιεί επίσημα εμπορικές πτήσεις, εξασφαλίζοντας υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για τους επιβάτες.
Παράλληλα, συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στα υδατοδρόμια που θα ενταχθούν στο δίκτυο, δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές του Ιονίου, των Σποράδων και της Πελοποννήσου. Αυτές οι υποδομές θα αποτελέσουν τη βάση για τη σταδιακή ανάπτυξη του δικτύου, καλύπτοντας όλο και περισσότερους προορισμούς.
Επιπλέον, κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Hellenic Seaplanes προετοιμάζεται για τη σταδιακή προσθήκη νέων υδροπλάνων στον στόλο της, με την προγραμματισμένη ένταξη των πρώτων ηλεκτρικών υδροπλάνων Noemi από το 2030. Τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν το αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας μας με την πρωτοποριακή νορβηγική εταιρεία ELFLY Group, με την οποία έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνιο για την απόκτηση 10 αεροσκαφών.
Τα ηλεκτρικά υδροπλάνα θα μειώσουν δραστικά τις εκπομπές ρύπων και την περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθιστώντας την Hellenic Seaplanes ηγέτιδα δύναμη στις βιώσιμες αερομεταφορές στην περιοχή.
Οι πολίτες μπορούν να περιμένουν από τη λειτουργία του δικτύου υδροπλάνων μια νέα εποχή στις μεταφορές: ταχύτητα, ευελιξία, προσβασιμότητα σε απομακρυσμένες περιοχές και εναρμόνιση με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε μια νέα εμπειρία ταξιδιού που θα συνδυάζει την καινοτομία, την περιβαλλοντική ευαισθησία και την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.