Η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μετά και την ένταξη της τελευταίας στη Συνθήκη του Σένγκεν, που προοιωνίζεται σημαντική αύξηση των διμερών συναλλαγών, ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια από το Βουλγαρο-Ελληνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκδήλωση με πολυμελή αποστολή της διοίκησής του και υπηρεσιακών στελεχών. Ειδικότερα, τη διοίκηση του ΕΒΕΘ εκπροσώπησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Σαραντόπουλος και ο Επίτιμος Πρόεδρος, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
Στον χαιρετισμό του ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, ευχαρίστησε τη διοίκηση του Βουλγαρο-Ελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και τον Πρόεδρό του, κ. Σάββα Καραφυλλίδη, για την πρόσκληση να παραστεί το ΕΒΕΘ στη σχετική εκδήλωση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ο κ. Μωραϊτίδης σημείωσε ότι η Βουλγαρία, με κριτήριο και τα στατιστικά στοιχεία του εννιαμήνου του 2024, παραμένει ο 2ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.
Οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Βουλγαρία ξεπερνούν τις 18.000 και απασχολούν συνολικά 30.000 εργαζόμενους, ενώ καταγράφουν συνολικά ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 3,9 δις ευρώ. Οι τουριστικές ροές μεταξύ των δύο χωρών, κατά τον κ. Μωραϊτίδη, αναμένεται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο λόγω και της ένταξης της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν.
Το ΕΒΕΘ έχει εκτεταμένη και διαχρονική συνεργασία με ομότιμους φορείς της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό, από το 2006 συνεργάζεται με το Επιμελητήριο του Blagoevgrad, με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βουλγαρίας, καθώς και άλλους επιχειρηματικούς φορείς από τη Βουλγαρία σε πέντε έργα, που εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας, «Interreg Ελλάδα Βουλγαρία», αλλά και στην κοινοτική πρωτοβουλία-προπαρασκευαστική δράση σχετικά με τη διεύρυνση στις συνοριακές περιοχές της ΕΕ. Τα έργα αποσκοπούσαν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των επιμελητηρίων προς τις επιχειρήσεις σε διασυνοριακό επίπεδο, στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μέσω επιχειρηματικών αποστολών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων υφιστάμενων και δυνητικών επιχειρηματιών μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής κλπ.