Οι CEO του τραπεζικού κλάδου εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών τους, ενώ ποντάρουν σε μεγάλες επενδύσεις στις αναδυόμενες τεχνολογίες, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 120 ηγετικά στελέχη του κλάδου παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της KPMG “CEO Outlook”, στην 10η έκδοσή της φέτος, το 66% των CEO του τραπεζικού κλάδου εκφράζει αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου τους και των κεφαλαιαγορών την επόμενη τριετία. Το 81% ξεχωρίζει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (Gen AI) ως κορυφαία επενδυτική προτεραιότητα για τον οργανισμό τους, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα, καθώς θεωρούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες βασικό συστατικό του επιχειρηματικού μετασχηματισμού.
Ωστόσο, τα ταλέντα και η κυβερνοασφάλεια παραμένουν ως βασικές ανησυχίες για τους επικεφαλής του κλάδου, καθώς επιχειρούν να προσελκύσουν και να κρατήσουν στελέχη τα οποία διαθέτουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την υποστήριξη του τεχνολογικού μετασχηματισμού. Η ανησυχία αυτή σίγουρα εντείνεται στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που επικρατεί σε γεωπολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο. Σε ποσοστό 81%, αναφέρουν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο/την κυβερνοασφάλεια ως τον παράγοντα με τον δυνητικά μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του οργανισμού τους τα επόμενα τρία χρόνια.
Ψηλά στην ατζέντα παραμένει και η βιωσιμότητα, καθώς οι CEO συνεχίζουν να θεωρούν το ESG ως σημαντικό μοχλό ανάπτυξης που θα διαμορφώσει τις συμπεριφορές και τις επενδύσεις των τραπεζών. Το 58% των ερωτηθέντων προβλέπει σημαντικές αποδόσεις από τις επενδύσεις ESG μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια.
Ο Francisco Uria, Global Head of Banking and Capital Markets, της KPMG International, σχολίασε «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις την αισιοδοξία των ηγετικών στελεχών του κλάδου για τις προοπτικές του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα, καθώς και την προθυμία τους να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Οι CEO φαίνεται να εστιάζουν στην επιτάχυνση των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να ενισχύσουν την προσδοκώμενη ανάπτυξή τους. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους τομείς, το χάσμα στις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχημένη επίτευξη του επιχειρηματικού μετασχηματισμού είναι εμφανές. Οι τράπεζες ανταγωνίζονται για νέες δεξιότητες και ικανότητες σε μια αγορά που αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι CEO που υιοθετούν τολμηρές στρατηγικές για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα ταλέντα και να κάνουν τα σχέδιά τους πραγματικότητα, είναι σε θέση να επιτύχουν μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
Ο Χάρης Συρούνης, Partner, Advisory, KPMG στην Ελλάδα δήλωσε «Η έρευνα που έγινε σε διεθνή κλίμακα πιστεύω ότι αντανακλά και την Ελληνική πραγματικότητα. Οι τράπεζες έχοντας πετύχει την μείωση του πιστωτικού κινδύνου και εισερχόμενες στη φάση ανταπόδοσης προς τους μετόχους τους, εστιάζουν σε επενδύσεις με σκοπό την αλλαγή της οργανωτικής τους δομής, με σημαντικά έργα ανάπτυξης και μετασχηματισμού με σκοπό την ανάπτυξη νέων πηγών εσόδων και την επένδυση στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.»