Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελεί υπενθύμιση της ανάγκης για άμεση και αποτελεσματική δράση για την προστασία του πλανήτη μας. Η ΔΕΗ, ένας μεγάλος οργανισμός που είναι αφοσιωμένος στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και επενδύσεις σχετικά με την προώθηση της πράσινης ενέργειας, ενισχύοντας την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Από το 2019 έως το 2023, κατάφερε να μειώσει τις άμεσες εκπομπές CO2 κατά 58%, φθάνοντας από 23,1 εκατ. τόνους σε 9,7 εκατ. Παράλληλα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,3 GW, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να προωθήσει καθαρές μορφές ενέργειας. Η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές έως το 2040, παρουσιάζοντας ένα τριετές επιχειρηματικό πλάνο ύψους 9 δισ. ευρώ, κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αναβάθμιση των δικτύων διανομής.
Η εξαγορά της Enel Ρουμανίας αποτελεί μια σημαντική κίνηση για τη στρατηγική της εταιρείας, προσθέτοντας 600 MW από ΑΠΕ και επιπλέον 5 GW υπό υλοποίηση. Αυτό ενισχύει τη θέση της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας της Ρουμανίας και προωθεί την πράσινη ενέργεια σε ευρύτερη κλίμακα.
Επιπλέον, η ΔΕΗ προωθεί την ηλεκτροκίνηση με το brand ΔΕΗ blue, διαθέτοντας περισσότερα από 2.200 σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα σημεία φόρτισης χρησιμοποιούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ενισχύοντας τη βιώσιμη κινητικότητα και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η περιβαλλοντική δέσμευση επεκτείνεται και σε άλλες δράσεις, όπως η χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων σε καμένες εκτάσεις στην Πάρνηθα, με επένδυση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, και η συμμετοχή στο #projectposeidon για τον καθαρισμό των θαλασσών από πλαστικά απορρίμματα. Αυτές οι ενέργειες υπογραμμίζουν τη δέσμευση της επιχείρησης γύρω από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Η ΔΕΗ προσφέρει, επίσης, πράσινα προϊόντα στους καταναλωτές της, όπως η υπηρεσία GreenPass, που εγγυάται ότι η ενέργεια που καταναλώνεται στο σπίτι παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Επιπρόσθετα, προσφέρει λύσεις όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα για οικιακή χρήση και οι αντλίες θερμότητας, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας.
Η εκπαίδευση των εργαζομένων αποτελεί άλλη μια προτεραιότητα. Το πρώτο Sustainability Masterclass είναι παράδειγμα των δράσεων της εταιρείας για την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας, ενισχύοντας τη γνώση και τις δεξιότητές τους σε αυτές τις κρίσιμες περιοχές.
Η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως το Science Based Targets initiative και το Business for Nature, προωθώντας τη συνεργασία για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή της σε αυτές τις πρωτοβουλίες επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να υιοθετήσει επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια για την επίτευξη των στόχων της.
Η στρατηγική της για την περίοδο 2024-2026 περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε πράσινες μορφές ενέργειας και στην αναβάθμιση των δικτύων διανομής. Στόχος της, να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ σε 8,9 GW μέχρι το 2026, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου θα φτάσει τα 13,1 GW, παρά την απόσυρση παλαιών μονάδων λιγνίτη, φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η ΔΕΗ συμβάλλει στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, εστιάζοντας στην προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Με στρατηγικές επενδύσεις και συνεργασίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προωθεί την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας διαμοιραζόμενη αξία για την εταιρεία, την κοινωνία και το περιβάλλον, σε αρμονία με μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.