Η αποτύπωση, η ενθάρρυνση και η ανάπτυξη της δημιουργικής επιχειρηματικότητας στις γειτονιές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βγουν από την απαξίωση και να αποτελέσουν «ζωντανούς» πόλους ανέλιξης της τοπικής κοινωνίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης, που πραγματοποίησε χθες τo Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Creativity Platform, στο πλαίσιο της παρουσίας του Επιμελητηρίου στην 88η ΔΕΘ.
Ένα «φρέσκο» και υποσχόμενο παράδειγμα δημιουργικής επιχειρηματικότητας καταγράφεται στη γειτονιά των 12 Αποστόλων με την πρωτοβουλία «Beside the West Walls».
Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
Από την πλευρά της Creativity Platform ο κ. Πάνος Ρεμούνδος και η κα. Παρασκευή Ταράνη επισήμαναν ότι η Creativity Platform είναι ένα οικοσύστημα γνώσης που στηρίζεται σε πολλαπλές πρωτοβουλίες και έργα, τα οποία έχει ήδη υλοποιήσει. Η Creativity Platform αποτελεί μια διεπιστημονική πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, δράσης, έρευνας και εφαρμογών γύρω από τα θέματα του «δημιουργικού κεφαλαίου» και της «δημιουργικής οικονομίας» στην πόλη της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού χώρου γενικότερα. Βασικός στόχος της είναι να προωθήσει, μέσω της πλατφόρμας, αυτή την ανταλλαγή, καθώς και έργα, δράσεις και εφαρμογές ως πεδία συνάντησης των δημιουργικών κοινοτήτων, των επαγγελματικών φορέων, του επιχειρηματικού κόσμου και των φορέων άσκησης πολιτικής.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο έλαβαν μέλη της πρωτοβουλίας «Beside the West Walls» και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, κ. Θανάσης Καλογερέσης.
Ο βιομηχανικός σχεδιαστής, Κωνσταντίνος Κεσίδης, η σχεδιάστρια κοσμημάτων, Αθηνά Βουδούρη και η εικαστικός, Νεφέλη Κυριάκου, τόνισαν ότι η «Beside the West Walls» είναι μια ομάδα δημιουργών που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Δυτικών Τειχών της Θεσσαλονίκης (12 Αποστολών), με απώτερο σκοπό την εξωστρέφεια και την συνεργατικότητα. Μέσα από την ενίσχυση της κοινότητας, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη συνεργασία των δημιουργών μεταξύ τους και την προσέγγιση του ευρύτερου κοινού, ως μια ενιαία, πολυμορφική ομάδα, αλλά και εργαλείο ανάπτυξης του πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής. Η επόμενη δράση τους τοποθετείται χρονικά στο τέλος Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει ανοιχτά εργαστήρια για το κοινό και συναυλιακό σκέλος.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, κ. Θανάσης Καλογερέσης, αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πρωτοβουλίες, όπως η «Beside the West Walls», παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μετά τις παρουσιάσεις των ομιλητών της εκδήλωσης επακολούθησε συζήτηση με το κοινό.