Ο Ευρωπαίος Επίτροπος της Γαλλίας, Τιερί Μπρετόν, υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, κατηγορώντας την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι τον υπονόμευσε. Ανακοίνωσε το τέλος της θητείας του στις Βρυξέλλες, προκαλώντας σύγχυση στη μετάβαση εξουσίας στην ΕΕ.
Ο Μπρετόν, ο οποίος ήταν Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, υπήρξε Επίτροπος για πέντε χρόνια. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τον πρότεινε επίσημα στις 25 Ιουλίου για δεύτερη θητεία στις Βρυξέλλες, αφού στις 24 Ιουλίου η φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να προτείνουν υποψηφίους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2024-2029.
«Πριν λίγες ημέρες, κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου -για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν έχετε συζητήσει απευθείας μαζί μου- και προσφέρατε, ως πολιτικό αντάλλαγμα, ένα φαινομενικά πιο ισχυρό χαρτοφυλάκιο για τη Γαλλία στο μελλοντικό Κολλέγιο», έγραψε ο Μπρετόν σε επιστολή προς τη φον ντερ Λάιεν, την οποία ανήρτησε στην πλατφόρμα X.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μια απρόσμενη εξέλιξη στη μεταβατική περίοδο εξουσίας της ΕΕ μετά τις εκλογές, η οποία ήδη αντιμετωπίζει εμπόδια λόγω των εθνικών πολιτικών και της προσπάθειας της φον ντερ Λάιεν να διαμορφώσει ένα ισόρροπο Κολλέγιο Επιτρόπων από πλευράς φύλου. Μέχρι στιγμής, χώρες όπως η Σλοβενία και η Ρουμανία έχουν αποσύρει τους άνδρες υποψήφιους κατόπιν πιέσεων της φον ντερ Λάιεν, αντικαθιστώντας τους με γυναίκες.
Ωστόσο, ο Μπρετόν κατηγορεί τη φον ντερ Λάιεν ότι προσπαθεί να ανταλλάξει ονόματα για πιο ελκυστικά χαρτοφυλάκια. Παραμένει ασαφές αν η έκκλησή της για αλλαγή ονόματος βασίζεται σε ζητήματα ισοτιμίας ή σε διαφωνίες απόψεων. Παραμένει επίσης αβέβαιο εάν η Γαλλία θα διορίσει γυναίκα στη θέση του Μπρετόν, αν και η πρώην υποψήφια των Πρασίνων, Μαρί Τουσέν, ζήτησε μέσω της πλατφόρμας X από την κυβέρνηση του Μπαρνιέ να διορίσει γυναίκα στη θέση του Μπρετόν.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάστηκα αδιάκοπα για να υποστηρίξω και να προωθήσω το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, υπεράνω εθνικών και κομματικών επιδιώξεων. Ήταν τιμή μου», έγραψε ο Μπρετόν στην επιστολή του. «Ωστόσο, υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων -περαιτέρω απόδειξη αμφισβητούμενης διακυβέρνησης- καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Κολλέγιο», πρόσθεσε.
Ο Μπρετόν είχε συγκρουστεί επανειλημμένα με τη φον ντερ Λάιεν τους τελευταίους μήνες. Τον Μάρτιο την είχε επικρίνει δημόσια για την υποψηφιότητά της ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) πριν την εκλογική εκστρατεία της ΕΕ. Τον Απρίλιο, μαζί με άλλους Επιτρόπους, ζήτησε να επανεξετάσει την απόφασή της να διορίσει τον Μάρκους Πίπερ ως απεσταλμένο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θεωρώντας την επιλογή αυτή πολιτική κίνηση λόγω της σχέσης του Πίπερ με το CDU.
Επίσης, ο Μπρετόν άσκησε πίεση στον Έλον Μασκ να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για τη διαχείριση του διαδικτυακού περιεχομένου (DSA), πριν από την τηλεοπτική συνέντευξη του Μασκ με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε αργότερα ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς διαβούλευση με το Κολλέγιο, ενώ πηγή από το γραφείο της φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ τόσο μεγάλη ενόχληση όσο τότε, καθώς θεωρήθηκε ότι υπονόμευσε την επιβολή του DSA. Ο Μπρετόν δέχτηκε επίσης έντονη κριτική από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για το θέμα αυτό.
Η κίνηση του Μπρετόν σημαίνει ότι το Παρίσι θα πρέπει να προτείνει νέο υποψήφιο επίτροπο. Παραμένει επίσης ασαφές αν ο Μπρετόν θα ενταχθεί στη νέα γαλλική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.