Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια νέα δέσμη 135 έργων στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI), με σκοπό να στηρίξει τα κράτη μέλη στην προετοιμασία, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση 390 μεταρρυθμίσεων το 2025. Τα έργα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν βασικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών της.
Ένα σημαντικό μέρος —τα δύο τρίτα των έργων— ευθυγραμμίζονται με τις 15 εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, οι οποίες εστιάζουν στις κοινές μεταρρυθμιστικές ανάγκες, όπως η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, η προώθηση ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), και η προετοιμασία των ενεργειακών συστημάτων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Ανάμεσα στις πιο αξιοσημείωτες προσπάθειες, το TSI θα στηρίξει 109 μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της καινοτομίας, τη δημιουργία μιας οικονομίας μηδενικών καθαρών εκπομπών και την προώθηση της οικονομικής ασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση.
Συγκεκριμένα, 38 μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν 22 κράτη μέλη να μειώσουν τον διοικητικό φόρτο για τις ΜΜΕ, να προωθήσουν τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, το TSI στηρίζει επίσης περισσότερες από 130 μεταρρυθμίσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και τις καινοτόμες τεχνολογίες.
Ένα αυτοτελές έργο, το «FutureProof Education», θα καθοδηγήσει τα σχολεία στη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία στο να ενσωματώσουν με τρόπο υπεύθυνο την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες γραμματισμό στην τεχνητή νοημοσύνη. Βασικό σημείο ενδιαφέροντος συνιστά επίσης η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, καθώς 40 πολυκρατικά έργα αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις μέσω της μάθησης από ομοτίμους και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.
Για παράδειγμα, 14 κράτη μέλη συνεργάζονται για τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών και τελωνειακών διαδικασιών της ΕΕ, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση του φόρτου για τις ΜΜΕ. Συνολικά, 119 μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τις δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, βοηθώντας τες να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις, ενώ παράλληλα προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καλύπτουν τα κενά δεξιοτήτων και στηρίζουν την πράσινη μετάβαση. Μέσω αυτών των έργων, το TSI παραμένει ένα κρίσιμο εργαλείο για την προώθηση των στρατηγικών στόχων της ΕΕ και την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.