Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της BEYOND 2025, της Διεθνούς Έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, η οποία με τον τίτλο ΑΙ Reality Bites πραγματοποιείται έως την Κυριακήέ6 Απριλίου , στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η πρώτη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου AI Reality Bites Forum, του πιο επιδραστικού AI Forum στη Νοτιοανατολική Ευρώπη! Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα.
Με το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών, τη συμμετοχή των ηγετών της τεχνολογίας, αλλά και με το διεθνές συνέδριο στο οποίο συζητούνται όλα όσα διαμορφώνουν το αύριο, κύλησε η πρώτη ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2025, με κεντρικό θέμα “AI Reality Bites”. Η τελετή εγκαινίων της BEYOND 2025 δεν περιορίστηκε στους καθιερωμένους χαιρετισμούς των θεσμικών εκπροσώπων, αλλά περιλάμβανε και ουσιαστικές συζητήσεις για το μέλλον της καινοτομίας, της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού
Ο Managing Director της BeBest, Ευάγγελος Χαραλάμπους, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μέλλον που οικοδομείται στη γνώση, την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτήρισε τη BEYOND ως την πλατφόρμα όπου συναντώνται η τεχνολογία, η επιχειρηματικότητα
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Τζόλλας, παρουσίασε τη στρατηγική της Περιφέρειας στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, επισημαίνοντας πως η υλοποίησή της οδήγησε σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, χαιρέτισε την έκθεση και υπογράμμισε τη σημασία μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στη σχέση πολιτικής και κοινωνίας. Η Βουλευτής Επικρατείας και Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, τόνισε την ανάγκη θέσπισης αυστηρού πλαισίου για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών. Τέλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, από το βήμα της BEYOND υπογράμμισε ότι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί σαφή κυβερνητική προτεραιότητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Τη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2025 εγκαινίασε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Είμαστε οι Έλληνες που μπορούμε να φύγουμε μπροστά αρκεί να θέλουμε να πετύχουμε”.
Το Συνέδριο της BEYOND 2025 προλόγισε ο Μιχάλης Στάγκος, Partner L – Stone Capital / Curator – BEYOND, κάνοντας αναφορά στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, τις συνθήκες και τις προκλήσεις που διαμορφώνονται και συμβάλλουν στην ανάδειξη του ρόλου της BEYOND ως κόμβος και σημείο , στο οποίο το AI συναντά τη γεωπολιτική. Με τη σειρά του, ο Ευάγγελος Χαραλάμπους, Managing Director της BeBest περιέγραψε το όραμα να καταστεί η Ελλάδα σημείο αναφοράς για την ψηφιακή τεχνολογία και καινοτομία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και πώς η BEYOND μπορεί να λειτουργήσει ως καθρέφτης αυτού του οράματος.
Ο Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ HELEXPO επεσήμανε ότι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Βαλκάνιων χρειάζεται ένα γεγονός σαν τη BEYOND. Ο Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, στην τοποθέτηση του επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στην αξία του συντονισμού των έργων. Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Special Secretary of Foresight Strategy – Presidency of the Hellenic Government παρουσίασε το εθνικό σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις έξι προτάσεις πολιτικής που περιλαμβάνονται
Governing AI for Humanity: Στρατηγικές για μια Ηθική και Συμπεριληπτική Ψηφιακή Μετάβαση
Στην εκδήλωση «Governing AI for Humanity», οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της ηθικής και υπεύθυνης ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Chengetai Masango, Head – United Nations, Internet Governance Forum Secretariat επεσήμανε την ανάγκη για υπεύθυνη διαχείριση της καινοτομίας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες περιοχές. Η Μυλαίδη Στούμπου, Regional Director της Microsoft ανέδειξε τη σημασία της αξιοπιστίας, ασφάλειας και διαφάνειας, καθώς και της ενσωμάτωσης της ηθικής ήδη από τον σχεδιασμό των εφαρμογών. Ο Θεόδωρος Ευγενίου, Professor of Decision Sciences and Technology Management -INSEAD μίλησε για τη γεωπολιτική διάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την ανάγκη για υπεύθυνη καινοτομία, καθώς και για τη σημασία του ευρωπαϊκού AI Act. Στη συζήτηση αναδείχθηκε ο κίνδυνος αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στην τεχνολογία, καθώς και η ανάγκη για στενή συνεργασία ανάμεσα σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να αναπτυχθεί προς όφελος όλων, με ηθική και υπευθυνότητα.
AI Strategy & Pharos
Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Special Secretary of Foresight Strategy – Presidency of the Hellenic Government, παρουσίασε το AI Factory «ΦΑΡΟΣ», ένα από τα επτά AI Factories της Ευρώπης, με τον υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» ως βάση, τονίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Η Αφροδίτη Σεβαστή, CTO – Growthfund, ανέφερε ότι στόχος του «ΦΑΡΟΥ» είναι η προσέλκυση ταλέντων και κεφαλαίων, υποστηρίζοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Στέφανος Κόλλιας, Professor Emeritus – National Technical University of Athens, τόνισε πως ο «ΦΑΡΟΣ» θα προσφέρει προσιτή εκπαίδευση σε AI μοντέλα εταιρειών, με έμφαση στην υγεία, τον πολιτισμό και την κλιματική κρίση.
Ο Ιωάννης Εμίρης, President – Athena Research Center, επισήμανε την ανάγκη διαθεσιμότητας δεδομένων, παρουσιάζοντας το ελληνικό γλωσσικό μοντέλο «ΚΡΙΚΡΙ».
Ο Νεκτάριος Κοζύρης, Professor of Computer Science – National Technical University of Athens / EuroHPC JU Governing Board Member, αναφέρθηκε στις μεγάλες ευρωπαϊκές επενδύσεις για AI.
Ο Μιχάλης Κασιμνιώτης, Managing Director Greece & Cyprus – Hewlett Packard Enterprise, ανέφερε ότι η εταιρεία του θα υλοποιεί τον υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ».
Generative AI: Από το Prompt στην Πραγματικότητα
Κατά τη διάρκεια του πάνελ «Generative AI – From Prompt to Reality», παρουσιάστηκαν κρίσιμα ερωτήματα για την εφαρμογή, την πρόσβαση και τη διαχείριση της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η τεχνολογία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί με υπευθυνότητα, διαφάνεια και συμπερίληψη, ενώ κοινό τόπο αποτέλεσε η ανάγκη για δημοκρατική πρόσβαση και χτίσιμο εμπιστοσύνης. Οι προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια των δεδομένων, τη διαλειτουργικότητα παλαιών συστημάτων και τη ρύθμιση της τεχνολογίας αναδείχθηκαν ως βασικά εμπόδια, τα οποία καλούνται να ξεπεραστούν με συστηματικό και συλλογικό τρόπο.
Η συζήτηση ανέδειξε επίσης τον κίνδυνο δημιουργίας ενός νέου ψηφιακού χάσματος μεταξύ όσων έχουν πρόσβαση και τεχνογνωσία και εκείνων που μένουν πίσω. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν ότι ο άνθρωπος πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο της εξέλιξης της τεχνολογίας, καθοδηγώντας την με υπευθυνότητα και ηθική, διασφαλίζοντας ότι θα εξυπηρετεί το κοινό καλό.