Τον νέο ρόλο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, αλλά και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, ανέδειξε η σημερινή συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση, «είναι χρήσιμο να καταγραφεί ο διπλός ρόλος του, από τη μία πλευρά να συγχρονίζει τις δράσεις των παραγωγικών Υπουργείων με βάση τους άμεσους και τους μεσοπρόθεσμους στόχους που έχουμε θέσει και από την άλλη να χαράσσει μία εθνική οικονομική στρατηγική».
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τα βασικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια της οικονομίας διαρκώς βελτιώνονται». Αν και επεσήμανε πως «ασφαλώς δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο που θέλουμε», υπογράμμισε ότι «έχουν, όμως, δημιουργηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας».
Στο επίκεντρο των κυβερνητικών επιδιώξεων, όπως εξήγησε, τίθενται από εδώ και στο εξής οι κρίσιμες παράμετροι της οικονομίας: «Οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια, το ανθρώπινο κεφάλαιο θα έχουν από εδώ και πέρα μία πιο κομβική θέση στις κυβερνητικές επιδιώξεις». Όπως διευκρίνισε, η αύξηση των επενδύσεων «δεν είναι ανεξάρτητη από την αδειοδότηση ούτε από την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών», ενώ η ενίσχυση της παραγωγικότητας «συνδέεται με τις δεξιότητες αλλά και με τη δυνατότητα να έχουμε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό».
Ειδική μνεία έγινε στις διεθνείς εξελίξεις και στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επανακαθορίσουν το μοντέλο του παγκόσμιου εμπορίου. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «την ανατροπή μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις», υπογραμμίζοντας πως «θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για την αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, των ενοποιημένων εφοδιαστικών αλυσίδων, με πρωτεργάτη τις Ηνωμένες Πολιτείες». Αυτές οι εξελίξεις, είπε, δεν αποτελούν πια εξωγενές σοκ, όπως στην περίπτωση της πανδημίας, αλλά αποτέλεσμα «της συνειδητής απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να αλλάξουν τους κανόνες του παγκόσμιου οικονομικού παιχνιδιού».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σημασία της σταθερότητας: «Η δημοσιονομική ευρωστία ήταν το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζαμε όλες τις πολιτικές μας, νομίζω ότι σε αυτή τη συγκυρία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο σε έναν κόσμο που θα απειλείται παράλληλα και από γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και από οικονομικές τρικυμίες».
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα επιμένει να έχουμε μια ενιαία αντίδραση, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στο επίπεδο των 27», προσθέτοντας πως «σωστό ήταν ότι δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά, διότι το ζήτημα αυτό χρειάζεται πολλή μελέτη και πολύ μεγάλη ανάλυση». Αναφερόμενος στην πιθανή στοχοποίηση ελληνικών προϊόντων, σημείωσε: «Η επιβολή δασμών, στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον, δεν έχει πολύ μεγάλη λογική», υπενθυμίζοντας ότι «ελιά, λάδι και φέτα δεν παράγονται καθόλου στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ενισχύεται η ανάγκη για στήριξη της καινοτομίας και της εξαγωγικής στρατηγικής. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «όλες οι δράσεις που αφορούν τη στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας της οικονομίας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε αυτή τη συγκυρία», ενώ παράλληλα τόνισε και τον κρίσιμο ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, λέγοντας πως «είναι απολύτως κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο» και πως «η Ελλάδα είναι μία βασικά ανοιχτή οικονομία η οποία ωφελείται από τους σταθερούς κανόνες του παιχνιδιού».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε δύο ξεκάθαρα μηνύματα: «Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι ακόμα πιο σημαντική σήμερα από ό,τι μπορεί να ήταν πριν από μία εβδομάδα» και «η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όπως έχουμε δρομολογήσει αυτές τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, και αυτές γίνονται πιο επείγουσες σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής».
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά», προσθέτοντας ότι «στον δημοσιονομικό τομέα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο, το σημειώνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Το ίδιο ξεκάθαρο είναι και στον τομέα τον αναπτυξιακό». Επισήμανε ωστόσο πως «παραμένει ακόμα, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που κληρονομήσαμε από την κρίση, ο μεγάλος εθνικός στόχος της σύγκλισης, της πραγματικής σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Χατζηδάκης πρόταξε την ανάγκη εστίασης σε δύο βασικούς τομείς: «επενδύσεις από τη μία πλευρά και εξαγωγές από την άλλη». Όπως εξήγησε, αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να περιορίζεται σε μεμονωμένα υπουργεία, καθώς «είναι μια προσπάθεια συλλογική». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επανενεργοποίηση του Συμβουλίου, «το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να έχουμε καλύτερο συντονισμό μεταξύ μας και μεγαλύτερη πρόοδο».
Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι «μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να χτίσουμε μια ακόμα πιο ανθεκτική οικονομία» και δήλωσε σίγουρος πως «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».