Από την ίδρυσή του τον Μάρτιο του 2001, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους επιβάτες και αποτελώντας έναν υποδειγματικό εταίρο για τις αεροπορικές εταιρείες, την αεροδρομιακή κοινότητα και τους συμμετόχους του.
Με περισσότερους από 370 εκατομμύρια επιβάτες και 4 εκατομμύρια πτήσεις που έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα, το αεροδρόμιο της Αθήνας συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική και τοπική οικονομία της Ελλάδας, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της πόλης ως βιώσιμου ταξιδιωτικού προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το 2023 διακινήθηκαν συνολικά μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας 28,17 εκατ. επιβάτες, επίδοση αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 10,2% σε σύγκριση με το 2019. Το εκτεταμένο δίκτυο του αεροδρομίου καλύπτει πλέον 156 προορισμούς σε 57 χώρες, που εξυπηρετούνται από περισσότερες από 65 αεροπορικές εταιρείες, ενισχύοντας τη διασυνδεσιμότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της διεθνούς και εγχώριας κίνησης, ενώ παράλληλα ο ΔΑΑ φροντίζει να προωθεί στρατηγικά τον «προορισμό Αθήνα» μέσα από ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών και πρωτοβουλιών. Παράλληλα, αναγνωρισμένος επανειλημμένα από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI Europe) ως ο καλύτερος αερολιμένας στην Ευρώπη, δεσμεύεται για συνεχείς αναβαθμίσεις στην αισθητική, τη λειτουργικότητα και τις λειτουργίες του.
Ακόμα ένα κεφάλαιο στο οποίο το αεροδρόμιο της Αθήνας δραστηριοποιείται σημαντικά, είναι αυτό της περιβαλλοντικής ευθύνης. Ήδη από το 2016, ο ΔΑΑ είναι ο πρώτος αερολιμένας στην Ελλάδα που πέτυχε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, ενώ το 2019 ξεκίνησε τη φιλόδοξη πρωτοβουλία «Route 2025», με στόχο την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (NetZero Carbon) μέχρι το 2025. Το πρόγραμμα αυτό τον τοποθετεί δεκαετίες μπροστά από τον στόχο του 2050 που έχει θέσει το ACI Europe.
Σε αυτό το πλαίσιο, τον περασμένο Απρίλιο ο ΔΑΑ εγκαινίασε το δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του (16 μεγαβάτ, αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης), τη μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, με παραγωγή που αντιστοιχεί ετησίως περίπου στην κατανάλωση 6.650 νοικοκυριών. Με την ολοκλήρωση της επόμενης φάσης το 2025, η οποία εκτιμάται σε 35,5 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών επιπλέον, θα εξασφαλιστεί η παραγωγή του 100% των αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια για κάθε έτος μέχρι το 2046, μεγιστοποιώντας την ιδιοκατανάλωση με χρήση μονάδων αποθήκευσης μπαταριών.
Ως υπεύθυνος διαχειριστής αεροδρομίου, με περισσότερες από 120 σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία, η δέσμευση του ΔΑΑ για υψηλά επίπεδα υπηρεσιών είναι εμφανής. Στην καρδιά μιας ευρύτατης αεροδρομιακής κοινότητας με πάνω από 300 επιχειρήσεις και περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους, με ο ΔΑΑ δημιουργεί σημαντικά οφέλη στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση.
Και βέβαια, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής στρατηγικής του ΔΑΑ, επηρεάζοντας όλες τις επιχειρησιακές πτυχές και διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητά του. Η προσέγγισή του περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού μοντέλου χωρίς αποκλεισμούς, ευθυγραμμισμένου με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Ο ΔΑΑ εφαρμόζει ένα δομημένο σύστημα διακυβέρνησης που ενσωματώνει διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στον σχεδιασμό, την υλοποίηση, τη μέτρηση και τη διαφανή αναφορά των μη χρηματοοικονομικών επιδόσεων. Η εταιρική πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη επικαιροποιείται τακτικά ώστε να αντικατοπτρίζει τις αναδυόμενες τάσεις και πρότυπα, αποδεικνύοντας μια προληπτική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα.
Η εταιρεία δημοσιοποιεί Ετήσιο Απολογισμό και Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης (Annual & Sustainability Report), ενισχύοντας την αποτελεσματικότερη επικοινωνία και ενημέρωση των Ενδιαφερόμενων Μερών της σχετικά με τις επιδόσεις της σε οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς δείκτες, καθώς και δείκτες διακυβέρνησης.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δεν αποτελεί απλώς την πύλη εισόδου στην Ελλάδα, αλλά έναν πρωτοπόρο στην αειφόρο ανάπτυξη της αεροπορικής βιομηχανίας. Μέσω των ισχυρών πολιτικών και πρωτοβουλιών του για την ESG, συνεχίζει να ενισχύει την επιχειρησιακή του αποτελεσματικότητα και την κοινωνική του συνεισφορά, τοποθετώντας τον σταθερά ως ηγέτη στις παγκόσμιες προσπάθειες για βιωσιμότητα.