Ο κόσμος χρησιμοποίησε καθαρές πηγές ενέργειας για να καλύψει περισσότερο από το 40% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το περασμένο έτος, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1940. Έκθεση του ενεργειακού think tank Ember αναφέρει ότι αυτό το ορόσημο κατέστη δυνατό χάρη στην εκρηκτική αύξηση της δυναμικότητας της ηλιακής ενέργειας, η οποία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας στον κόσμο για 20 συνεχόμενα χρόνια.
Ο Phil MacDonald, γενικός διευθυντής της Ember, δήλωσε: «η ηλιακή ενέργεια έχει εξελιχθεί στον κινητήρα της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, η ηλιακή ενέργεια πρόκειται να αποτελέσει μια ασταμάτητη δύναμη. Ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και μεγαλύτερη νέα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι κρίσιμη για την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.»
Συνολικά, η ηλιακή ενέργεια παραμένει ένα σχετικά μικρό τμήμα του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος. Σύμφωνα με την Ember, κάλυψε σχεδόν το 7% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής το περασμένο έτος, ενώ η αιολική ενέργεια κάλυψε λίγο πάνω από το 8%. Αυτές οι ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογίες παραμένουν ακόμη πίσω σε σύγκριση με την υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία έχει διατηρηθεί σχετικά σταθερή τα τελευταία χρόνια και κάλυψε το 14% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2024.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μία από τις παλαιότερες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της σύγχρονης εποχής και αντιπροσώπευε ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής τη δεκαετία του 1940 – όταν το ενεργειακό σύστημα ήταν περίπου 50 φορές μικρότερο από ό,τι είναι σήμερα. Η συνεχής ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας σημαίνει ότι οι καθαρές μορφές ενέργειας –συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής και της βιοενέργειας– βρίσκονται σε τροχιά ταχύτερης επέκτασης από την παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την Ember. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στη σταδιακή απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων από το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.
Η Ember είχε προηγουμένως προβλέψει ότι το 2023 θα ήταν το έτος κατά το οποίο οι εκπομπές από την ηλεκτρική ενέργεια θα έφταναν στο αποκορύφωμά τους, μετά από μια σταθεροποίηση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι ειδικοί για το κλίμα ήλπιζαν, τότε, ότι οι εκπομπές θα άρχιζαν να μειώνονται, όμως μια σειρά από κύματα καύσωνα σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν ραγδαία αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία κλιματιστικών και συστημάτων ψύξης, οδηγώντας την κατανάλωση καύσιμων για ηλεκτροπαραγωγή σε αύξηση 1,4% εκείνο το έτος.
Η έκθεση, η οποία κάλυψε το 93% της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε 88 χώρες, διαπίστωσε ότι αυτή η αύξηση της ζήτησης οδήγησε τις εκπομπές του παγκόσμιου τομέα ηλεκτρικής ενέργειας σε άνοδο 1,6% σε ιστορικό υψηλό κατά το περασμένο έτος. Ο MacDonald δήλωσε ότι είναι απίθανο τα κύματα καύσωνα να προκαλέσουν παρόμοια αύξηση στη ζήτηση την ερχόμενη χρονιά – ωστόσο η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, των κέντρων δεδομένων και των ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στη ζήτηση για ηλεκτρισμό παγκοσμίως.
Συνολικά, αυτές οι τεχνολογίες αντιστοιχούσαν σε αύξηση 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια το 2024, δηλαδή διπλάσια συμβολή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. «Ο κόσμος παρακολουθεί πώς τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα ηλεκτρικά οχήματα θα επηρεάσουν τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια», ανέφερε ο MacDonald. «Είναι σαφές ότι η εκρηκτική ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής είναι σε θέση να ανταποκριθεί με άνεση στις απαιτήσεις, και όσοι αναμένουν ότι η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται, θα απογοητευτούν.»