Για πρώτη φορά, μέσα στην περασμένη χρονιά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν το 30% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τη ραγδαία αύξηση της αιολικής και ηλιακής.
Μια νέα έκθεση για το παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας διαπίστωσε ότι ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται στο χείλος της μείωσης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, παρόλο που η συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια συνεχίζει να αυξάνεται.
Η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια έχει ήδη συμβάλει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των ορυκτών καυσίμων κατά σχεδόν τα δύο τρίτα τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της Ember. Διαπιστώθηκε ότι οι ΑΠΕ έφτασαν από το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2000 σε περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι.
«Το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε», δήλωσε ο Dave Jones, director of global insights της Ember. «Η ηλιακή ενέργεια, ειδικότερα, επιταχύνεται πιο γρήγορα από ό,τι θα πίστευε κανείς». Η Solar ήταν ο κύριος παράγοντας αυτής της ανάπτυξης, σύμφωνα με την Ember.
Η πρώτη ολοκληρωμένη ανασκόπηση των παγκόσμιων δεδομένων ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτει 80 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 92% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ιστορικά δεδομένα για 215 χώρες.
Η αύξηση της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 2% της παγκόσμιας παραγωγής ορυκτών καυσίμων μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με την Ember. «Η μείωση των εκπομπών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον αναπόφευκτη», τόνισε ο Jones.
Εντούτοις, αν και η χρήση ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειώνεται, συνεχίζει να διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια ενέργεια – στα καύσιμα για τις μεταφορές, τη βαριά βιομηχανία και τη θέρμανση.
Μια ξεχωριστή μελέτη από το Energy Institute διαπίστωσε πέρυσι ότι τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, αποτελούν το 82% της πρωτογενούς ενέργειας στον κόσμο.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες στοχεύουν να φτάσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 60% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, τον Δεκέμβριο.
Αυτό θα απαιτούσε από τις χώρες να τριπλασιάσουν την τρέχουσα δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, γεγονός που θα μείωνε σχεδόν στο μισό τις εκπομπές στον τομέα της ενέργειας.