Πόσα είναι τα διαφυγόντα κέρδη από το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων; Πώς αντιμετωπίζεται η παραβατικότητα και ποιες οι λύσεις; Αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η κα. Lucine Ovumyan, Ανώτερη Αντιπρόεδρος, Corporate Affairs and Communications, JTI και ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), σε μια συζήτηση εφ΄όλης της ύλης, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Δημοσιογράφος, ΕΡΤ.
Ο κ. Πιτσιλής στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε, ότι το πρόβλημα της παραβατικότητας στον τομέα των καυσίμων και του καπνού, προκύπτει διαχρονικά από την πολυπλοκότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον κακό συντονισμό στην δράση των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτό όμως αλλάζει ήδη, με την στενή συνεργασία της ΑΑΔΕ με την Αστυνομία και τη δημιουργία της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος.
«Επενδύουμε σε ψηφιακά εργαλεία για την καταπολέμηση των παράνομων καπνικών προϊόντων και καυσίμων, ψηφιοποιώντας τα τελωνεία, με την ολοκλήρωση του συστήματος παρακολούθησης εισροών-εκροών (με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης), όσο και του συστήματος παρακολούθησης φορτηγών και βυτιοφόρων, αλλά και containers», εξήγησε.
Η κα. Ovumyan σημείωσε, ότι το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καπνού δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάνει από φόρους ένα κράτος, αλλά και το γεγονός ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου παραβατικότητας που επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως η διακίνηση ανθρώπων και όπλων.
Το γεγονός ότι τα σύνορα των χωρών της Ε.Ε. είναι «χαλαρά», δίνει χώρο στους διακινητές παράνομων τσιγάρων να δρουν ευκολότερα. Τα λαθραία τσιγάρα αποτελούν το 11% της παγκόσμιας αγοράς τσιγάρων. Τα διαφυγόντα κέρδη άγγιξαν το 2024 τα 47.4 εκατομμύρια δολάρια και φέτος αναμένεται το ποσό αυτό να είναι ελαφρά υψηλότερο, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για την Ελλάδα, τα διαφυγόντα κέρδη είναι περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά οι νέες καλές πρακτικές πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων έχει σημαντικά αποτελέσματα ήδη (από 70% των διαφυγόντων κερδών πέρσι έχουμε φτάσει φέτος στο 20%) με το κλείσιμο πέρσι, ενός μεγάλου παράνομου εργοστασίου και 22 περιφερειακών εργοστασίων παραγωγής τσιγάρων.
Ο κ. Αληγιζάκης μίλησε για το λαθρεμπόριο καυσίμων, δηλαδή τις πειραγμένες αντλίες και τη νοθεία με διαλύτες. «Το χρόνιο αυτό πρόβλημα δεν έχει λυθεί λόγω της επιδερμικής διαχείρισης του ζητήματος από το κράτος, είτε από κακό συντονισμό, είτε λόγω πολιτικών επιλογών», όπως σημείωσε. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που ακόμη δεν έχουν λυθεί τα συνόψισε σε τέσσερα σημεία: την αναστολή αποφάσεων κλεισίματος πρατηρίων από τις δικαστικές αρχές της χώρας, την έλλειψη ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής εισροών-εκροών, την έλλειψη πολλών και τακτικών ελέγχων και τέλος την κακή συνεργασία των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Στη συνέχεια ο κ. Πιτσιλής συνομίλησε με τον κ. Σπύρο Καμινάρη, Εταίρος, Επικεφαλής Tax Services, EY.
Ο κ. Καμινάρης αναφέρθηκε σε μελέτη της ΕΥ που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία προτεραιότητα των φορολογικών διοικήσεων επιχειρήσεων αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμμόρφωσης (ψηφιακά βιβλία κ.α.), οι επενδύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να χειριστεί σωστά τα νέα φορολογικά συστήματα που απαιτεί το κράτος. Σημείωσε ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις θεωρούν αυξημένο το ρίσκο της επένδυσης καθώς τα ζητούμενα των φορολογικών αρχών είναι πολλά και απαιτητικά.
Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι τα ήδη υπάρχοντα φορολογικά εργαλεία έχουν δείξει σημαντικά αποτελέσματα. Αναφέρθηκε αναλυτικά στη χρήση POS, το MyData για την έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, στο μητρώο διαχείρισης και ιδιοκτησίας ακινήτων και τη σύνδεση του με το ΚΑΕΚ, ενώ σημείωσε ότι στα άμεσα επενδυτικά σχέδια της ΑΑΔΕ είναι η επέκταση των ελεγκτικών κέντρων, ο καλύτερος συντονισμός υπηρεσιών, η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την εξυπηρέτηση πολιτών μέσω chatbox, τα 100% ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και τα εναλλακτικά κανάλια για τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία.