H προστασία των πολιτών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης σε πάνελ στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 – 12 Απριλίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος σημείωσε εισαγωγικά ότι η χώρα μας είναι πλέον πρώτη στην Ευρώπη στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια στον τομέα της ψηφιοποίησης υπηρεσιών. Μίλησε για τα ψηφιακά εργαλεία που έχει πλέον διαθέσιμα το ελληνικό κράτος για την καταπολέμηση κυβερνοεπιθέσεων και σημείωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις δικλίδες ασφαλείας που χρησιμοποιεί το κράτος για υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως τα SMS επιβεβαίωσης και τα Push Notifications . Όπως χαρακτηριστικά είπε το πρόβλημα της κυβερνοεπίθεσης δεν είναι εγχώριο που πρέπει να λυθεί εσωτερικά από το ελληνικό κράτος, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα που απαιτεί κοινές λύσεις. «Πρέπει να ανταλλάσσουμε καλές πρακτικές με άλλες χώρες και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Πρέπει να εμφυσήσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, κάτι που ακόμη είναι ιδιαίτερα δύσκολο».
Στην δική του τοποθέτηση, ο Carlos Lopez Blanco, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Foro La Toja, Πρόεδρος ESYS FOUNDATION, αναφέρθηκε στα «κενά» της διεθνούς νομοθεσίας για την καταπολέμηση κυβερνοεπιθέσεων και τι πρέπει να γίνει. «Οι επιθέσεις είναι πλέον πολύπλοκες και πρέπει να ενισχύσουμε τις τεχνολογίες καταπολέμησής της. Το ρίσκο τέτοιων επιθέσεων είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, αλλά με μία ενιαία παγκόσμια στρατηγική».
Ο κ. Blanco σημείωσε ότι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται καθημερινά και μάλιστα ο πιο εύκολος στόχος είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι οι μεγάλοι κολοσσοί που έχουν συστήματα αποτροπής. Αυτό σημαίνει ότι για χώρες όπως η Ελλάδα που το 90% των επιχειρήσεων είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους, χρειάζεται να επενδυθούν πολλά χρήματα για την προστασία τους.
Ο Berthold Barodte, Senior Vice President Security Solutions της MasterCard, αφού αναφέρθηκε στις δικλίδες ασφαλείας που χρησιμοποιεί η εταιρεία του, ανακοίνωσε ότι σύντομα η Μastercard θα μετασχηματίσει πλήρως τις κάρτες της και τον τρόπο διεξαγωγής συναλλαγών, με το σύστημα tokenization, καταργώντας τους 16 ψήφιους αριθμούς καρτών, τα παραδοσιακά passwords και κωδικούς μιας χρήσης, έτσι ώστε οι συναλλαγές να είναι πιο ασφαλείς. «Η εμπιστοσύνη σε εταιρείες απαιτεί συνεργασίες με τους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις», συμπλήρωσε και τόνισε ότι το βασικότερο πρόβλημα που καλούνται οι κολοσσοί όπως η Mastercard είναι να αντιμετωπίσουν τη σωστή διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων, που πλέον γίνονται σε καθημερινή βάση.
Ο Enrico Bellini, Επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής, Νότια Ευρώπη, TikTok τόνισε: «Η TikTok έχει ενεργοποιήσει το Project Clover από το 2023, μια επένδυση ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για 10 χρόνια, το οποίο θέτει σε εφαρμογή κορυφαία μέτρα ασφαλείας για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών μας, συμπεριλαμβανομένης ανεξάρτητης εποπτείας από την ευρωπαϊκή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NCC Group. Έχοντας την προστασία των δεδομένων στον πυρήνα της, η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να καθιερώσει ένα νέο πρότυπο ασφάλειας δεδομένων μεταξύ των διαδικτυακών πλατφορμών, επιτρέποντας παράλληλα την ασφαλή παγκόσμια ροή δεδομένων και τη συνεχή καινοτομία».
Ο κ. Bellini πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι μπορούμε να μοιραστούμε την εξέλιξη αυτού του φιλόδοξου έργου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι σημαντικό για την TikTok και υπογραμμίζει την αξία που προσδίδουμε στην ανταλλαγή με διαφάνεια των προτύπων ασφάλειας και προστασίας που ακολουθούμε».
Ο Αντώνης Μαυρομιχάλης, AKAMAI BU Director, ATCOM, δήλωσε ότι κάθε μέρα γίνονται παγκοσμίως 780 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό το πρόβλημα δημιουργείται από έλλειψη νέων εργαλείων που είναι σε θέση να καταπολεμούν την «παραβίαση» κωδικών και άλλων παραδοσιακών μεθόδων ασφάλειας. Πρέπει να περάσουμε σε μία νέα εποχή, με νέα και πιο εξελιγμένα μοντέλα διασφάλισης συναλλαγών στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Πρέπει να θεωρούμε την κυβερνοεπίθεση διαδικασία ρουτίνας και όχι την εξαίρεση. «Αυτό εμείς στην AKAMAI προσπαθούμε να εντρυφήσουμε στους πελάτες μας, να βάλουν στην κουλτούρα και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τις κυβερνοεπιθέσεις και τη σωστή τους διαχείριση», συμπλήρωσε.