Τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό του CERN; Γιατί και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας; Τι συμβουλεύει να κάνουν οι Έλληνες επιστήμονες; Σ’ αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει ο κ. Κωνσταντίνος Φουντάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου CERN, ο οποίος είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κα Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Διευθύντρια Προγράμματος Ειδήσεων στην ΕΡΤ, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φουντάς εξήγησε ότι γίνονται πολλά πράγματα στο CERN, τα οποία ο κόσμος δεν τα ξέρει και δεν τα βλέπει. Μάλιστα, ως παράδειγμα επικαλέστηκε τον Αϊνστάιν, ο οποίος είναι ο εμπνευστής της γενικής θεωρίας σχετικότητας.
«Εάν και ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει γι’ αυτήν, χωρίς τη γενική θεωρία σχετικότητας σήμερα δεν θα υπήρχε το GPS, επεσήμανε χαρακτηριστικά. Το σημαντικότερο είναι, όμως, η καθημερινή αλληλεπίδραση μεταξύ CERN και βιομηχανίας, καθώς όταν το CERN σχεδιάζει κάτι πρωτοποριακό, αναθέτει τα σχετικά συμβόλαια στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Αυτήν την περίοδο, όπως επεσήμανε, η έρευνα του CERN εστιάζει στην αναβάθμιση του επιταχυντή, ένα project αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα project, εξήγησε, που πρέπει να πετύχει, καθώς σε δεύτερη φάση έρχεται ο λεγόμενος μεγάλος επιταχυντής, ύψους 15 δισ. ευρώ. Η εστίαση των δύο νέων επιταχυντών, ανέφερε στη συνέχεια, είναι να καταλάβουμε περισσότερα για το Σωματίδιο του Θεού, δηλαδή το Σωματίδιο Χιγκς.
Γιατί έχει αυτή τη μάζα και πώς αυτό αντιδρά είτε με τον εαυτό του είτε με άλλα σωματίδια;
Όσον αφορά στην κυριαρχία του CERN στο κόσμο των επιστημών, ο κ. Φουντάς υποστήριξε ότι το CERN είναι το top εργαστήριο σ’ όλο τον κόσμο.
Όμως, η Κίνα προσπαθεί να φτιάξει τον δικό της επιταχυντή και επομένως, όπως προειδοποίησε, αν δεν ξυπνήσουμε σε λίγο καιρό θα έχουμε brain drain από την Ελλάδα στην Κίνα και όχι στην Ευρώπη, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, αποσαφήνισε ότι οι κορυφαίοι Αμερικανοί φυσικοί εξακολουθούν να έρχονται στην Ευρώπη. Άλλωστε, πολλά προγράμματα δεν θα γινόντουσαν χωρίς αυτούς, σημείωσε.
Σ’ αυτό το σημείο, επανέλαβε ότι το CERN λειτουργεί ως ένας «μαγνήτης» νέων ανθρώπων που θέλουν να κάνουν τη διαφορά. Εκεί τους μαθαίνουμε να δουλεύουν μαζί και να γίνονται ανταγωνιστικοί ως ομάδα, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το CERN δεν είναι μόνο φυσικοί. Για παράδειγμα, από τους 150 Έλληνες, οι περισσότεροι είναι μηχανικοί, ενώ υπάρχουν ακόμη και νομικοί.
Στο ερώτημα τι χρειάζεται για να πετύχει ένας νέος επιστήμονας, ο κ. Φουντάς επικεντρώθηκε αφενός στη σημασία απόκτησης όσο το δυνατόν περισσότερων δεξιοτήτων, αφετέρου στην αξιοποίηση των ευκαιριών. Από την άλλη πλευρά, συμβούλευσε τους νέους επιστήμονες να βλέπουν πού πηγαίνει η τεχνολογία και να αποφεύγουν τους παράπλευρους δρόμους, όπως και να αποφεύγουν τα πράγματα που δεν κινούνται εντός των δυνατοτήτων τους.
Τέλος, όσον αφορά στους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα την εποχή της κρίσης, εκτίμησε ότι οι περισσότεροι δεν πρόκειται να γυρίσουν. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, το στοίχημα είναι να πείσουμε όσους είναι ακόμη στη χώρα, να μην φύγουν. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κατέληξε, πρέπει να υπάρξει εστίαση στην ενίσχυση των start-ups, στην αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια, αλλά και στη στήριξη της βασικής έρευνας.