Στο ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της Gig Economy, αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 – 12 Απριλίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ψηφιακή οικονομία έχει έρθει για να μείνει. Η ζήτηση για την εξ΄ αποστάσεως απασχόληση θα είναι συνεχώς αυξανόμενη και εντεινόμενη». Ανέλυσε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της χώρας μας, κάνοντας λόγο για την εμπέδωση δίκαιων και διαφανών συνθηκών εργασίας, με την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.
Το μεγαλύτερο στοίχημα για τη χώρα, τόνισε, είναι η διεύρυνση του εργατικού δυναμικού, ωστόσο τα στατιστικά δείχνουν ότι οι νέες γυναίκες μπαίνουν πιο δυναμικά στην αγορά εργασίας, ενώ στο δίλημμα οικογένεια ή καριέρα, επιλέγουν καριέρα. Τέλος, αναφέρθηκε σε θεσμικά ζητήματα στην αγορά εργασίας, ενώ ανέλυσε τις προοπτικές για το περιβάλλον που διαμορφώνεται στο μέλλον.
Για την ευελιξία της οικονομίας των πλατφορμών και την Gig Economy, μίλησε ο κ. Gabriele De Giorgi, Head of Policy Νότιας και Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης της Uber, ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο που αυτή επηρεάζει τη ζωή μας.
«Βλέπουμε μια μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την κινητικότητα και την εργασία σε όλη την Ευρώπη, με την τεχνολογία να επιτρέπει εξυπνότερα και πιο ευέλικτα μοντέλα που ανταποκρίνονται καλύτερα στην πραγματικότητα της σύγχρονης αστικής ζωής», δήλωσε ο Gabriele De Giorgi. «Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, οι πλατφόρμες όπως η Uber έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς—ιδιαίτερα ενδυναμώνοντας τις γυναίκες, τους νέους και τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης—κάτι το οποίο είναι σημαντικό. Ωστόσο, για να αξιοποιηθεί πλήρως αυτή η δυναμική, χρειαζόμαστε προοδευτικές πολιτικές και πρόσβαση στις κατάλληλες υποδομές, ώστε η καινοτομία να τους ωφελήσει όλους.»
O κ. Χάρης Τάκας, General Manager – Quick Commerce & Integrated Verticals στην efood, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του κλάδου όπου σήμερα απασχολούνται περί τους 15.000 διανομείς, οι οποίοι βλέπουν ως κύριο επαγγελμα τη διανομή. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ήδη σε αναμονή βρίσκονται περί τις 5-6.000 νέες αιτήσεις.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το επάγγελμα του διανομέα είναι πλέον μία συνειδητή επαγγελματική επιλογή και πολλοί εργαζόμενοι βλέπουν το μέλλον τους σε αυτό, ενώ επεσήμανε ότι ένας μέσος διανομέας έχει απολαβές πολλαπλασιες από αυτό που ονομάζουμε κατώτερο μισθό.
«Η τεχνολογία είναι σύμμαχος και πολλές άλλες αγορές θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς την Gig Economy», εκτίμησε. Μίλησε για τους στόχους ανάπτυξης της εταιρείας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πλατφόρμας για κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες.
Απ΄ την πλευρά του ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέλυσε τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της Gig Economy, με έμφαση στις τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις. Το ότι στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα για περισσότερο ευέλικτες μορφές εργασίας, μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της εν λόγω οικονομίας, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, ανέφερε χαρακτηριστικά, και επεσήμανε ζητήματα που αφορούν νέους και γυναίκες.