Η αύξηση της χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει φέρει τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης, γεγονός που αποδεικνύει τη σημαντική αύξηση της ψηφιακής εμπιστοσύνης των πολιτών, δήλωσε ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 – 12 Απριλίου.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλειτουργικότητας, καθώς μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, όπως είπε και επεσήμανε τη συμβολή του Υπουργείου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Περιφερειών. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο πολίτης έχει απλοποιήσει σημαντικά τη ζωή του με την κατάργηση σημαντικού αριθμού πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και επεσήμανε εμφατικά ότι εντείνονται οι προσπάθειες καθώς “πρέπει να καταργηθούν τα έγγραφα στο δημόσιο”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη για ελληνικά γλωσσικά μοντέλα για την χρήση της ΑΙ «προκειμένου να τρέξουμε συστήματα που θα ωφελήσουν την κοινωνία, την αγορά και το περιβάλλον» και αυτό απαιτεί συνεργασία μεταξύ των καλύτερων, καθώς επίσης και στην ανάγκη αποτελεσματικής δράσης αντιμετώπισης ενάντια στις ψηφιακές απάτες.
Ο Δημήτριος Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τόνισε ότι απαιτούνται συντονισμένες και οργανωμένες δράσεις για τη συστηματική διαλειτουργικότητα, απλοποίηση και ομογενοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολιτών, καθώς σε διαφορετικούς δήμους παρατηρούνται διαφορετικές πρακτικές, όπως είπε. Ανέφερε επίσης τη συνεισφορά του RRF για την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την απλοποίηση περισσότερων από 250 υπηρεσίες. «Η ψηφιακή μετάβαση είναι πάνω απ΄ όλα κουλτούρα, την οποία και πρέπει να ενισχύσουμε, ειδικότερα στην περιφέρεια, προκειμένου οι πολίτες να υιοθετήσουν τέτοιου είδους εφαρμογές», δήλωσε ο κ. Πτωχός προσθέτοντας την ανάγκη διαχείρισης ενός τεράστιου όγκου δεδομένων αλλά και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Έργων, Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, επεσήμανε την αξία των συνεργασιών για την υλοποίηση μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, που συνθέτουν την εθνική ψηφιακή στρατηγική. Όπως έκανε γνωστό, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαχειρίζεται πάνω από 2 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προώθηση έργων τα οποία πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Επιπλέον, εκανε γνωστό ότι προωθούνται έργα για την ενσωμάτωση της ΑΙ στο δημόσιο, καθώς πρόκειται για την κορυφαία τάση του μέλλοντος, ωστόσο όπως επεσήμανε, απαιτείται ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο, υποδομές, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
O κ. Δημήτρης Κοντινός, CTO & Head of Digital Public Sector, INFORM (member of AUSTRIACARD HOLDINGS), αναφέρθηκε στα έργα τα οποία υλοποιεί η εταιρεία και επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας παρέχει σημαντικές λύσεις για τον δημόσιο τομέα και απλοποιούν σε σημαντικό βαθμό την αλληλεπίδρασή του με τον πολίτη. «Η τεχνολογία είναι εδώ τόσο για την ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα και βοηθάει στο μέλλον», δήλωσε.
Όπως ανέφερε απ΄ την πλευρά του ο κ. Άγγελος Βλαχόπουλος, Διευθυντής, IBM Technology Ελλάδα & Κύπρος, στο δημόσιο με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών έχουμε περάσει πλέον σε παραγωγικές λειτουργίες, που προσφέρουν προστιθέμενη αξία για τον πολίτη. Όπως είπε, το κράτος έχει εκμεταλλευτεί εξαιρετικά τα εργαλεία που του προσφέρονται, ειδικότερα μέσω του RRF, ενώ ανέφερε σημαντικά παραδείγματα στον χώρο της Υγείας, αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σχέση των γεωπολιτικών εξελίξεων με την τεχνολογία αλλά και τις ριζικές αλλαγές που οδηγούνται από την ΑΙ.