Τις ραγδαίες εξελίξεις, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τον καθοριστικό ρόλο της καινοτομίας που καταγράφονται στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας ανέλυσαν σημαντικοί ομιλητές σε συζήτηση στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στις 9-12 Απριλίου και στηρίχθηκε από το NCSR Demokritos.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών “Δημόκριτος”, Σύμβουλος στην EY, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της άμυνας, «το ΝΑΤΟ εξελίσσεται σε venture capital και επενδύει σε startup», ενώ από τον αμυντικό κλάδο έχουν γεννηθεί μονόκεροι που προσφέρουν κυριαρχία και υψηλή τεχνολογία στα αμυντικά συστήματα. «Είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες να μάθουν πώς θα μπαίνουν σε νέες αγορές» τόνισε.
«Στην Ευρώπη δεν υπάρχει έλλειψη πόρων, αλλά έλλειψη συντονισμού για πού θέλουμε να πάμε. Υπάρχει επίσης πρόβλημα με την ταχύτητα λήψης αποφάσεων. Μας λείπει ο ο οδικός χάρτης που θα μας οδηγήσει στην αυτονομία» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Καράντζαλος τόνισε ότι με το πρόγραμμα μικροδορυφόρων η Ελλάδα δημιουργεί μία δυναμική ανάπτυξης διαστημικής τεχνολογίας, καθώς «το διάστημα είναι ο χώρος όπου μπορεί να αναπτυχθεί απόλυτα η διπλή χρήση» της τεχνολογίας και των προϊόντων της. Σημείωσε ότι στο τέλος του έτους θα μπουν σε τροχιά οι πρώτοι ελληνικοί μικροδορυφόροι, ενώ θύμισε ότι στην Ελλάδα θα βρίσκεται μία από τις δύο έδρες του προγράμματος ασφαλών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, GOVSATCOM, με τη δεύτερη να είναι στη Γερμανία.
Τους έξι βασικούς τομείς όπου τα αμυντικά συστήματα χρειάζονται καινοτόμες λύσεις παρουσίασε ο Stefan Hefter, Εταίρος, KPMG. Οι τομείς προέκυψαν μετά από σχετική μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία στην Ουκρανία. Ο Stefan Hefter υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στην αμυντική βιομηχανία είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης, κυρίως για τις startup. «Νέα προϊόντα και τεχνολογίες είναι εύκολο να αναπτυχθούν και θα δώσουν καλά αποτελέσματα, αλλά η χρηματοδότηση είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί. Πρέπει να βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τις εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια» είπε και ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκδοθεί ένα blueprint για τις επενδύσεις στην άμυνα που θα βασιστεί σε έρευνα της KPMG.
Ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ανέφερε ότι το Κέντρο έχει προετοιμάσει ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της αμυντικής καινοτομίας που περιλαμβάνει 22 έργα στρατηγικής σημασίας, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών και τεχνολογικών αναγκών. «Βασικός μας στόχος είναι πετύχουμε γρήγορες προμήθειες, ταχεία υιοθέτηση και την διπλή χρήση σε κάθε εταιρεία.» Οπως είπε: «Υπάρχει αμυντικό οικοσύστημα και βιομηχανία στην Ελλάδα και υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης μαζικής παραγωγής και καινοτομίας».
Ο κ. Παπαγεωργίου παρουσίασε επίσης τις νέες προκλήσεις για το DIAN, που είναι ο επιταχυντής αμυντικής καινοτομίας για τον Βόρειο Ατλαντικό.
Ο Νικόλαος Παπάτσας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) και Senior Partner στο EFA GROUP, υπογράμμισε ότι οι αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες (EDTs) μετασχηματίζουν τη σύγχρονη άμυνα, και ως εκ τούτου, η διατήρηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων καθίσταται πιο κρίσιμη από ποτέ. Τόνισε ότι οι καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη, τις κυβερνο-ικανότητες και τα αυτόνομα συστήματα επαναπροσδιορίζουν την παγκόσμια δυναμική ισχύος, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση/ΝΑΤΟ να υιοθετούν διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις. Οι τεχνολογικές αυτές εξελίξεις ενέχουν σημαντικές δυνατότητες, αλλά και σοβαρούς κινδύνους – ιδίως για πολυεθνικές συμμαχίες που αντιμετωπίζουν διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συλλογική ασφάλεια και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, είναι επιβεβλημένο οι αμυντικοί εταίροι να θέσουν ως προτεραιότητα την τεχνολογική ενοποίηση, τα κοινά πρότυπα και την κοινή καινοτομία. Η ενίσχυση αυτών των δεσμών θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της αστάθειας και την αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων, σε ένα διαρκώς πιο σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον ασφάλειας».
Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις αμυντικές εταιρείες διαβεβαίωσε ο Δημήτρης Κώττας, Διευθύνων Σύμβουλος, Delian Alliance Industries, μιας ελληνικής αμυντικής εταιρείας νέας τεχνολογίας που αναπτύσσει αυτόνομα συστήματα για εποπτεία και στόχευση. Η εταιρεία σύντομα θα ανακοινώσει τρίτο γύρο χρηματοδότησης με στόχο την επέκτασή της εντός και εκτός Ελλάδας. «Οι διαδικασίες προμηθειών στην Ευρώπη πρέπει να επιταχυνθούν» σημείωσε ο κ. Κώττας.
Στην πιθανότητα η fintech Qualco να μπεί στον χώρο της άμυνας αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Πιτταράς, Επικεφαλής Εφαρμοσμένων Ερευνών & Τεχνολογίας, Qualco Group. «Ο κόσμος μας γνωρίζει ως fintech, αλλά πριν από τρία χρόνια σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τους αλγορίθμους και τα εργαλεία που αναπτύσσουμε ως ευκαιρία για την είσοδο σε νέες αγορές. «Θέλουμε να συμβάλλουμε στον εθνικό σκοπό με ουσιαστικό τρόπο. Αγαπάμε το γεγονός ότι είμαστε Έλληνες και θέλουμε να το στηρίξουμε αυτό με διαφορετικούς τρόπους, ακόμα και με καλές θέσεις εργασίας. Προσφέρουμε ουσιαστικές θέσεις εργασίας υψηλών αμοιβών.”