Η σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λειτουργία επιχειρήσεων και οργανισμών και ειδικά στη διαχείριση του ρίσκου και στη λήψη αποφάσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών το οποίο διεξάγεται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Ο Staff Research Scientist της Google DeepMind, Yannis Assael, εστίασε στην ανάγκη για λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και στην στρατηγική προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «με ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή – η ΑΙ δίνει απαντήσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο». Μιλώντας από τη σκοπιά του ρόλου του στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), υπογράμμισε τη σημασία της λήψης αποφάσεων που βασίζεται στα δεδομένα (data-driven decision making). Σχολίασε πως οι στρατηγικές επενδύσεις στην ΑΙ δεν έχουν πάντα αναλογικά αποτελέσματα: «Ακούμε πως μια χώρα επένδυσε το Χ ποσό και μια άλλη το μισό, αλλά δεν σημαίνει πως η πρώτη θα έχει διπλάσια απόδοση – το μπάτζετ παίζει ρόλο, αλλά μπορείς να πετύχεις πολλά και με λιγότερα, όπως και να μην έχεις ούτε τα ελάχιστα αποτελέσματα αν δεν επενδύσεις ένα μίνιμουμ ποσό». Παραδέχτηκε πως στην Ελλάδα «δεν υπάρχει ακόμα το απαραίτητο ταλέντο με εμπειρία σε μεγάλα μοντέλα», αν και σημείωσε πως «ίσως δεν χρειάζονται απαραίτητα τα πολύ μεγάλα μοντέλα». Κλείνοντας, εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον: «Ως ερευνητής, πιστεύω πως η ΑΙ θα συμβάλει στην ευημερία – αρκεί να γίνεται ορθή χρήση και να επενδύσουμε στην εκπαίδευση».
Ο Ιωάννης Λιανός, Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Ανταγωνισμού και Δημόσιας Πολιτικής, University College London (UCL), με εκτεταμένη εμπειρία στην ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική ανταγωνισμού, μίλησε με έμφαση στον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Ελλάδα (2019–2024) και στη στρατηγική ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στο έργο της. Όπως επισήμανε, «οι Δημόσιοι Οργανισμοί δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στο κέρδος – έχουν πιο πολύπλοκους και συχνά αντικρουόμενους στόχους». Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξε μια ολιστική προσέγγιση, δημιουργώντας μια AI Public Factory, με στόχο τη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων από πλατφόρμες όπως το e-Καταναλωτής και διάφορα e-shops, ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις πιθανής συμπαιγνίας τιμών. «Το εργαλείο μας βοήθησε να μειώσουμε σημαντικά τον χρόνο ανάλυσης», ανέφερε, επισημαίνοντας πως η ΤΝ δεν αντικαθιστά, αλλά «ενισχύει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και βελτιώνει τη διαχείριση των –περιορισμένων– πόρων της». Η προσπάθεια αυτή ενίσχυσε επίσης τη συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού και αναγνωρίστηκε διεθνώς, «καθώς βρεθήκαμε στη λίστα του Stanford με τις 20 Επιτροπές που αξιοποιούν πιο αποτελεσματικά το ΑΙ». Παρά τις προκλήσεις, όπως η έλλειψη κατάλληλων δεδομένων, η πρωτοβουλία αποδείχθηκε στρατηγικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αρχής.
Ο Deputy CEO Retail & Digital Banking της Eurobank Α.Ε., Ιάκωβος Γιαννακλής, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο στρατηγικά, αλλά και στην καθημερινή λειτουργία της. Όπως ανέφερε, «προσπαθούμε να την κάνουμε εργαλείο δουλειάς – όχι μόνο για τις αποφάσεις, αλλά για κάθε πτυχή της λειτουργίας μας». Η προσέγγιση είναι τόσο οριζόντια όσο και κάθετη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιακή βοηθό “Εύα”, η οποία υποστηρίζει τους πελάτες στην ιστοσελίδα της τράπεζας, ενώ υπάρχει και αντίστοιχη εσωτερική έκδοση για την επικοινωνία μεταξύ εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης, πως η AI χρησιμοποιείται και στον τομέα του μάρκετινγκ, προσαρμόζοντας περιεχόμενο και υπηρεσίες ανάλογα με το προφίλ κάθε πελάτη. Τόνισε, ωστόσο, τη σημασία της υπευθυνότητας: «έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο για το πού και πώς χρησιμοποιούμε το AI, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι γίνεται με σωστό και ηθικό τρόπο». Κατέληξε αισιόδοξα λέγοντας πως «Η Generative AI ήρθε για να μείνει – ειδικά στις τράπεζες», τονίζοντας πως η Eurobank είναι στην αρχή μιας πορείας ενσωμάτωσης που θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.
Ο Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα της Mastercard, Παναγιώτης Πολύδωρος, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα των πληρωμών, επισημαίνοντας ότι «η AI δεν είναι κάτι καινούργιο στον κλάδο – η ανάγκη της προέκυψε από την ανάγκη για αντιμετώπιση της απάτης». Όπως εξήγησε, στον φυσικό κόσμο το πρόβλημα έχει σε μεγάλο βαθμό επιλυθεί, αλλά «ο κίνδυνος για απάτη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές παραμένει, ειδικά από την πανδημία και μετά, όταν πολλοί έκαναν για πρώτη φορά ηλεκτρονικές αγορές». Παλαιότερα, οι έλεγχοι συναλλαγών χωρίς AI οδηγούσαν συχνά σε απορρίψεις κανονικών συναλλαγών, προκαλώντας απώλειες στους εμπόρους και δυσαρέσκεια στους καταναλωτές. «Με την ΤΝ έχουμε δυναμικά μοντέλα που αναγνωρίζουν τα μοτίβα απάτης με μεγαλύτερη ακρίβεια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η δεύτερη μεγάλη εφαρμογή της AI, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ταυτοποίηση του χρήστη. «Παλιά χρειαζόταν να θυμάσαι κωδικούς – τώρα το κινητό σε αναγνωρίζει με βάση βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως η γωνία κλήσης ή η ίριδα». Έτσι, η ΤΝ «δεν ενισχύει μόνο την ασφάλεια, αλλά κάνει και την εμπειρία του πελάτη πιο προσωπική και απρόσκοπτη».
Τέλος, ο Chief Technology Officer (CTO), Profile Software, Απόστολος Κρητικόπουλος –μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες λογισμικού, με κύκλο εργασιών 40 εκατομμύρια ευρώ το 2024– μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών. Όπως ανέφερε, «η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε RFPs και νέες πωλήσεις στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο, σε Ελλάδα και εξωτερικό». Επισήμανε ότι «αν χρησιμοποιήσεις τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως το ChatGPT ή το Grok, τότε η γνώση σου γίνεται διαθέσιμη και σε άλλους». Αυτό, όπως εξήγησε, είναι πρόβλημα για επιχειρήσεις που βασίζονται σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Έτσι, η Profile επέλεξε να αναπτύξει τα δικά της AI εργαλεία, διατηρώντας τον έλεγχο και την καινοτομία. «Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να αναλάβουμε έργα στο εξωτερικό, όπως με μια σκανδιναβική τράπεζα», ανέφερε χαρακτηριστικά.«Η συμβολή μιας ελληνικής εταιρείας όπως η Profile στον χώρο της AI καταδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διεθνή αγορά τεχνολογίας, όχι μόνο ως χρήστης, αλλά και ως δημιουργός εξειδικευμένων λύσεων σε έναν τομέα αιχμής», κατέληξε.