Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ και σηματοδοτούν την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου, συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που λαμβάνει χώρα στους Δελφούς, στις 9-12 Απριλίου. Τη συζήτηση συντόνισε η Ματίνα Χαρκοφτάκη, Δημοσιογράφος, Καθημερινή.
«Το καράβι της Ευρώπης στρίβει πολύ αργά, αλλά είναι ένα γερό σκαρί και πιστεύω θα αντέξει ξανά» ανέφερε ο Δημήτρης Σκάλκος, Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Μαζί πιστεύω ότι θα αντέξουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσει το επιχειρείν στη χώρα. Και για την εξωστρέφεια έχουμε σειρά εργαλείων. Αισιοδοξώ».
Ο κ. Σκάλκος χαρακτήρισε «εξαιρετικά προσεκτική» την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δασμούς των ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως «μια κλιμάκωση επιβολής δασμών που θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο, τους αφήνει όλους χαμένους».
«Το φαινόμενο με τους δασμούς του Τραμπ δεν ήταν μη αναμενόμενο. Το είχε ανακοινώσει», ανέφερε ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Κύκνος Ελληνική Εταιρεία Κονσερβών. Ο ίδιος συνέχισε: «Δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Ζούμε σειρά ασύμμετρων απειλών τα τελευταία χρόνια και συνεχών κρίσεων. Δεν υπάρχει χρόνος προσαρμογής πια. Το ότι ζούμε σε παράλληλες συνεχείς κρίσεις σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τρομάζουμε κάθε φορά που συμβαίνει κάτι. Πρέπει να αποκτήσουμε τη δική μας ανθεκτικότητα».
Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Σταματόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Atradius, σημείωσε πως: «Συνήθως όταν υπάρχουν τέτοιες κρίσιμες στιγμές, οι εταιρείες τείνουν να χτυπούν την πόρτα μας για να δουν πώς θα μπορέσουν να προστατευτούν. Και το 2024 είχαμε υψηλές επισφάλειες, αυξήθηκαν οι ζημιές παγκοσμίως και είχαμε την πρόβλεψη να συνεχίσει η τάση και να τελειώσει στο τέλος του ’25.
Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε συγκεκριμένα την επίπτωση των δασμών. Όμως το βασικό σημείο είναι να προλάβουμε και να ενημερώσουμε την ελληνική επιχείρηση για προβλήματα στην ευρωπαϊκή ή την αμερικανική αγορά. Έχουμε αναλυτές στις περισσότερες χώρες του κόσμου που είναι επί τόπου. Προσπαθούμε να επενδύσουμε και στο AI, να ενημερώσουμε την επιχείρηση και να προλάβουμε τη ζημιά».
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα μετά την κρίση. Το βλέπουμε στην επαφή μας» ανέφερε ο Βασίλειος Βύζας, Tax and Legal Services Leader, PwC. «Τι κάνουν οι επιχειρήσεις μέσα σ’ αυτή την κατάσταση; Το πρώτο πράγμα είναι να κοιτάξουν να δουν τι έρχεται. Πώς θα συμβαδίζουν με κάποιες διαδικασίες που δεν τους έδιναν σημασία. Σε τι αξίες τιμολογούν σε χώρες που μπήκαν δασμοί, αν μπορούν να αλλάξουν τιμολογιακή πολιτική. Υπάρχουν τρόποι και εργαλεία και εκεί που μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες και προβλήματα».
Τέλος, ο Παύλος Κοντομίχαλος, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Hellas Group, σημείωσε πως: «Τα τελευταία 30–40 χρόνια οι ΗΠΑ είναι η κυρίαρχη δύναμη. Όμως οι ΗΠΑ ήταν ανοιχτές σε επενδύσεις σε εμπόριο, χωρίς πολλούς δασμούς. Η Κίνα επωφελήθηκε από αυτό παίρνοντας τεχνογνωσία, τεχνολογία, ξένες επενδύσεις που τη βοήθησαν να αναπτυχθεί. Την ίδια ώρα η Ευρώπη «κοιμήθηκε» λίγο. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα. Δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Ο εμπορικός πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν. Οι ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλλαν ανήκουστους δασμούς που δεν πιστεύω ότι θα παραμείνουν μετά τις διαπραγματεύσεις. Θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα συνεχίσουν να έχουν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Εκεί είναι η ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενωμένη και με ισχυρή ηγεσία να αναλάβει ηγετικό ρόλο και η Ελλάδα ως μέρος της θα μπορούσε να έχει ρόλο».