Τις απόψεις τους για τις σαρωτικές αλλαγές που θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες και οι ακόμα πιο εξελιγμένες εφαρμογές του ΑΙ, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές, τα data centers και το AI Robotics κατέθεσαν εκπρόσωποι εταιρειών τεχνολογίας, καθηγητές πανεπιστημίου και επιχειρηματικοί σύμβουλοι σε μια συζήτηση η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Για τον υπερβολικό πλέον όγκο δεδομένων, τα οποία οδηγούν σε Data Center και κβαντικούς υπολογιστές μίλησε ο κ. Δημήτρης Αγγελάκης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ερευνητής, Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν πριν έναν χρόνο που μπήκε επί της ουσίας στη ζωή μας το AI και το Chat GPT και όποια εταιρεία δεν το έχει ενσωματώσει θα μείνει πίσω στις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κλασικοί υπολογιστές έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων, οπότε το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή Data center, αλλά και κβαντικών υπολογιστών.
Ακολούθως, ο κ. Νίκος Μανιάτης, Εταίρος, Επικεφαλής Καινοτομίας και Τεχνολογίας, KPMG ανέφερε ότι η τεχνολογία είναι ο «καταλύτης» του μετασχηματισμού σε όλες τις επιχειρήσεις και οι έρευνες δείχνουν ότι οι ηγέτες το έχουν αντιληφθεί αυτό. Τα επιχειρηματικά μοντέλα θα αλλάξουν καθώς θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει όλες τις βαρετές εργασίες και οι άνθρωποι θα βελτιώσουν τη δημιουργικότητά τους.
Όπως, επίσης, ανέφερε το επόμενο χρονικό διάστημα το AI Robotics θα φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στον φυσικό κόσμο και εκεί θα δούμε πραγματικά την αλλαγή που θα γίνει. Σημαντικό στοιχείο, εξάλλου, για την κατανόηση των μεταβολών που φέρνει η τεχνολογία ΑΙ είναι η απλοποίηση καταρχήν των βασικών λειτουργιών μιας εταιρείας και όχι στις πιο σύνθετες, γιατί με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ο πραγματικός της αντίκτυπος.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, Σύμβουλος, AP Legal Law Firm, Managing Partner, Nefos Consulting, τόνισε στην παρέμβασή του ότι υπάρχουν ήδη 400 εκατ. χρήστες στο Chat GPT, είναι σχεδόν καθολική η χρήση της τεχνολογίας και το ποσοστό των χρηστών μεγαλώνει συνεχώς. Όπως συμπλήρωσε, πλέον το ΑΙ είναι «συνεργάτης σκέψης» και όχι απλά τεχνολογία που έχει επίδραση στην παραγωγικότητα και την ταχύτητα που γίνονται οι εργασίες.
Ενδεικτικό είναι, ότι το 75% των στελεχών χρησιμοποιούν ήδη ΑΙ και δεν περιμένουν τις επιχειρήσεις τους να τους καθοδηγήσουν. Για τον ίδιο, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα όραμα μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις, όμως θα πρέπει να συνδυάζεται με την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού και την ορθή αντίληψη του οργανισμού σε σχέση με την ψηφιοποίηση.
Ως «τσουνάμι» που θα αφήσει πίσω στο παρελθόν πολλά απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα στον ψηφιακό κόσμο χαρακτήρισε το ΑΙ, ο κ. Κωνσταντινος Θεοτοκάς, CEO Atcom. Με βάση τα όσα δήλωσε, διαφορετικά projects ψηφιακού μετασχηματισμού θα υλοποιούνται πλέον πάρα πολύ γρήγορα, όπως πχ η καλύτερη και πιο γρήγορη αξιολόγηση των υποψήφιων εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι με το τσουνάμι που προκαλεί το ΑΙ, οι καλές πρακτικές των επιχειρήσεων θα είναι παρελθόν γρήγορα και θα είναι τόσο μεγάλες οι αλλαγές, που δεν θα προλαβαίνουν να τις ακολουθήσουν. Ωστόσο, για τον κ. Θεοτοκά, η προσωποποίηση των δεδομένων για την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών είναι η βασική λειτουργία του ΑΙ που βοηθά άτομα και επιχειρήσεις.