Τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο της εργασίας αλλά και του δημόσιου τομέα ανέδειξε η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία έδωσε το «παρών» στο πάνελ «Humans & Machines: Building the Hybrid Workforce for Tomorrow», στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Υπουργός γνωστοποίησε ότι όλες οι καρτέλες ενσήμων των ασφαλισμένων έχουν αρχίσει να ψηφιοποιούνται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε έναν χρόνο». Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν μέσα σε πολύ πιο σύντομο χρόνο. Από εκεί και πέρα, η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε και στο ευρύτερο αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο, επικαλούμενη ως παράδειγμα το γεγονός ότι για τις υψηλές θέσεις ευθύνης έχει πλέον θεσπιστεί και τεστ δεξιοτήτων, ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει τις πρωτοβουλίες για υποχρεωτική επιμόρφωση των δημόσιων λειτουργών σε ψηφιακές δεξιότητες και τεχνητή νοημοσύνη.
Βέβαια, εξήγησε ότι στρατηγική στόχευση είναι η επένδυση να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, δηλαδή από το νηπιαγωγείο. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, «έχουμε καθιερώσει τα εργαστήρια δεξιοτήτων, έχουμε βάλει τη ρομποτική στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των νηπιαγωγείων. Πρέπει να αποκτήσουμε την ικανότητα προσαρμογής σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα», σχολίασε, αφού αναφέρθηκε στα προγράμματα αναβάθμισης και επανακατάρτισης των εργασιακών δεξιοτήτων, από τα οποία έχουν επωφεληθεί 430.000 άτομα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Σ’ αυτό το σημείο κατέστησε αναγκαία και τη συμβολή των επιχειρήσεων, ώστε να δούμε μια ολιστική αναβάθμιση των δεξιοτήτων.
Την ίδια στιγμή, ο Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, επεσήμανε ότι η ΑΙ οδηγεί τις τράπεζες σε ριζική επανατοποθέτηση, καθώς προκύπτει η ανάγκη να γίνουμε πιο ευφυείς, να προβλέπουμε την ανάγκη του πελάτη. «Ο πυρήνας του banking φεύγει από το προϊόν και πηγαίνει στην εμπειρία […] Ερχόμαστε να προβλέψουμε την ανάγκη και να προτείνουμε λύσεις. Αυτός είναι ο πυρήνας του μετασχηματισμού», σχολίασε. Σ’ αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις fintechs, οι οποίες έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των τραπεζών, το οποίο δεν είναι άλλο από την απουσία της «πανοπλίας» των εποπτικών αρχών. Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι τράπεζες και fintech δεν ανταγωνίζονται μόνο η μία την άλλη, αλλά και συνεργάζονται, κάτι το οποίο δεν αποκλείει μια ιδιοκτησιακή αλλαγή, όπως έγινε πρόσφατα με την εξαγορά της Flexin από την Alpha. Στο ζήτημα των εργαζομένων, υπογράμμισε τη σημασία επένδυσης τόσο στα νέα ταλέντα, όσο και στους υφιστάμενους εργαζόμενους, αν και σχετικά με τις νέες δεξιότητες η εστίαση δίνεται στις προσλήψεις και στις εξαγορές, οι οποίες φέρνουν κόσμο που λειτουργεί ως ψηφιακός πολλαπλασιαστής.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της TITAN Cement Group, παραδέχθηκε ότι η βιομηχανία είναι εκτεθειμένη στην επανάσταση της ΑΙ, σημειώνοντας ότι ο κλάδος ξεκινά από μειονεκτική θέση, καθώς έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά επενδύσεων στην ΑΙ σ’ όλη την Ευρώπη. «Κάθε μεγάλη ανατροπή είναι κίνδυνος γι’ αυτούς που θα μείνουν πίσω, αλλά και ευκαιρία για όσους την αγκαλιάσουν γρήγορα», υποστήριξε στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας πάντως, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κινηθούμε γρήγορα. Το κράτος έχει θέσει το νομικό πλαίσιο, έχει δημιουργήσει υποδομές, ενώ υπάρχει και ένα οικοσύστημα με συνέργειες, εξήγησε. «Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, αλλά οι προϋποθέσεις συντρέχουν για να τρέξουμε πιο γρήγορα», επανέλαβε. Στην ΤΙΤΑΝ Cement Group, βέβαια, το ταξίδι στην ΑΙ ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα, πριν 10 χρόνια. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ομίλου, συνδυάσαμε διάφορα skill-sets με την ΑΙ. «Ο συνδυασμός των δύο φέρνει το αποτέλεσμα», κατέληξε.
Ο Γεώργιος Παπαδημητρίου, Managing Partner στην ΕΥ Ελλάδας, παρατήρησε ότι η ενσωμάτωση των μηχανών στην εργασία είναι κάτι που συμβαίνει σήμερα, όχι αύριο. «Αυτή η ενσωμάτωση δίνει τρομερά οφέλη», συνέχισε, παραπέμποντας στο παράδειγμα της παραγωγικότητας, ενώ έκανε ειδική μνεία στη δυνατότητα συστολής του χρόνου και του χώρου μεταξύ της ιδέας και της λύσης. Η ταχύτητα υιοθέτησης είναι πολύ μεγάλη, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Η ώρα είναι σήμερα, δεν είναι αύριο», επανέλαβε, εξηγώντας ότι το κόστος του να περιμένουμε μια καλύτερη και φθηνότερη τεχνολογία στο μέλλον, είναι μεγαλύτερο από το να επενδύσουμε στη σημερινή τεχνολογία. Στρέφοντας το βλέμμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέφερε ότι «προφανώς έχουμε ελλείψεις, αλλά έχει βελτιωθεί η κατάσταση». Για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, σημείωσε ότι πρέπει να δούμε τον μετασχηματισμό ως ένα ολιστικό σχέδιο με τρία διαφορετικά «πόδια»: την τεχνολογία, τις διαδικασίες και τους ανθρώπους. Η τρίτη διάσταση, όπως διευκρίνισε, είναι ο Νο.1 λόγος που αποτυγχάνουν μεγάλα προγράμματα μετασχηματισμού, καθώς ο κόσμος δεν έχει πειστεί ακόμα.