Πόσο επηρεάζουν οι νέες γενιές τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τι νέο φέρνουν στην επιχειρηματικότητα και το επιχειρείν; Τις δικές τους οπτικές στα ζητήματα αυτά έδωσαν εκπρόσωποι της νέας γενιάς στο πλαίσιο του του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9-12 Απριλίου.
Στη συζήτηση που συντόνισε η Βάλλια Σταφυλαράκη, Tech Communications Trainee στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συν ιδρύτρια του Gen Z(εν) Podcast στο Pod.gr, συμμετείχαν η Μαίρη Γαϊτανάρου, Head of Operations της Uber, η Nelli Zakar, Industry Manager, Large Customer Sales της Google στην Ελλάδα, ο Μανώλης Γιαννίκιος, Υπεύθυνος Ψηφιακής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του fyi.news και ο Μιχάλης Σιάμκας, Επικεφαλής Μάρκετινγκ, του wrapp.ai.
Οι μεταφορές αλλάζουν γρήγορα και οι νέες γενιές έχουν διαφορετικές προσδοκίες σημείωσε η Μαίρη Γαϊτανάρου, Head of Operations της Uber. Αναφέροντας κάποια από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημείωσε πως:
- 6 στους 10 χρησιμοποιούν κάποια πλατφόρμα για μετακινήσεις.
- Το ποσοστό ανεβαίνει στο 72,4% για την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών.
- Η Generation X είναι η μοναδική ομάδα με σαφώς μικρότερη χρήση.
«Η Uber προσπαθεί να προσφέρει λύσεις που να καλύπτουν όλες τις ηλικίες και ανάγκες, μέσω της ίδιας πλατφόρμας με απλό και φιλικό τρόπο», ανέφερε εξηγώντας πως αυτό επιτυγχάνεται μέσω του εξής κύκλου λειτουργίας: έρευνα, feedback και τελικά πειραματισμός. Ως παραδείγματα αυτής της λειτουργίας ανέφερε τα εξής:
- Το Uber Teens που λανσαρίστηκε επειδή σε σχετική έρευνα διαπιστώθηκε πως οι γονείς ζήτησαν ασφαλείς λύσεις για τη μετακίνηση των παιδιών τους με δυνατότητα παρακολούθησης των μετακινήσεων αυτών.
- Την ευελιξία στις πληρωμές καθώς η εφαρμογή υποστηρίζει τόσο μετρητά όσο και κάρτες για να καλύπτει τις ανάγκες που έχουν συχνά εκπρόσωποι διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «η μητέρα μου προτιμά μετρητά, εγώ δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ. Κι όμως και οι δύο χρησιμοποιούμε την ίδια εφαρμογή».
- Υποστήριξη για επαγγελματίες. Όπως εξήγησε, στην Ελλάδα, περίπου 50% των οδηγών ταξί χρησιμοποιούν την Uber. Οι νεότεροι εξοικειώνονται εύκολα με την εφαρμογή, ενώ για τη Generation X υπάρχει υποστήριξη μέσω κέντρων εξυπηρέτησης οδηγών, όπου μπορούν να εκπαιδευτούν δωρεάν.
Μιλώντας για τη φιλοσοφία της Uber σημείωσε πως παρά την ταχύτατη ανάπτυξη, διατηρεί το “startup mindset” που χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, συνεργασία και διαφάνεια μεταξύ τμημάτων και ownership (ευθύνη και πρωτοβουλία).
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία τεράστια εταιρεία, όπως η Google, με δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως προκειμένου να εξελίσσεται διαρκώς ώστε να παραμένει σχετική και χρήσιμη για κάθε γενιά στάθηκε η Nelli Zakar, Industry Manager, Large Customer Sales της Google στην Ελλάδα. Ως ένα απλό τέτοιο παράδειγμα ανέφερε τις διαφορετικές απαιτήσεις που έχουν οι διαφορετικές γενιές όταν αναζητούν κάτι στη Google. Όπως, είπε οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών είναι πιο εξοικειωμένοι με την έρευνα στον υπολογιστή μέσω πληκτρολογίου. Αντίθετα οι Millennials και Gen Z χρησιμοποιούν περισσότερο το κινητό τους, τις αναζητήσεις με φωνητικές εντολές ή και με τη χρήση φωτογραφιών.
«Οι αναζητήσεις γίνονται πιο σύνθετες και οι χρήστες περιμένουν άμεσες, πιο προσωποποιημένες απαντήσεις», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε το ερώτημα «αν είναι οι νέες γενιές που καθορίζουν τις τάσεις της τεχνολογίας ή αν τελικά η τεχνολογία επηρεάζει τις ανάγκες και τη συμπεριφορά των νέων», καταθέτοντας την προσωπική της οπτική ότι αποτελεί ένα αλληλένδετο φαινόμενο όπου η μία πλευρά επηρεάζει την άλλη συνεχώς, σε έναν κύκλο εξέλιξης. Τέλος, απαντώντας στο τι φέρνει η νέα γενιά εργαζομένων σε μεγάλους ομίλους σημείωσε την ευελιξία στον τρόπο εργασίας που δεν καθορίζεται από τις ώρες απασχόλησης αλλά από το αποτέλεσμα και την παραγωγικότητα και την ανάδειξη των ζητημάτων συμπερίληψης με τη δημιουργία σχετικών δομών εντός των οργανισμών.
Στον ρόλο ενός σύγχρονου δημοσιογραφικού μέσου στο σημερινό τεχνολογικό περιβάλλον και στις προκλήσεις καινοτομίας που συνεπάγεται εστίασε ο Υπεύθυνος Ψηφιακής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του fyi.news, Μανώλης Γιαννίκιος. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις 3 βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή:
- Παραπληροφόρηση. Όπως είπε, σε μια εποχή όπου οι ειδήσεις κυκλοφορούν γρήγορα, συχνά διαστρεβλωμένες, είναι βασικό να υπάρχει έλεγχος εγκυρότητας. Τόνισε ότι «στο fyi.news επενδύουμε στη διασταύρωση και fact-checking κάθε είδησης πριν τη δημοσίευση».
- Υπερπληθώρα περιεχομένου που δυσκολεύει τους χρήστες να ξεχωρίσουν το σημαντικό από το ανούσιο. Όπως σημείωσε, το fyi.news αναλαμβάνει τον ρόλο επιμελητή ειδήσεων, φιλτράροντας και παρουσιάζοντας τις πιο αξιόπιστες και σημαντικές κάθε μέρα. Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε το “daily5”, τις 5 ειδήσεις που επιλέγονται προσεκτικά από την ομάδα, δημοσιεύονται με απλό και κατανοητό τρόπο.
- Ο περιορισμένος χρόνος και η προσοχή του χρήστη.
Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως η στρατηγική παραγωγής περιεχομένου που έχουν επιλέξει είναι η σύνθεση της είδησης από το δημοσιογραφικό τμήμα και η απόδοσή της από τα τμήματα creative & digital τμήμα σε κατανοητή μορφή, συχνά με 10 απλά slides. Ειδική αναφορά έκανε στον σεβασμό των γνώσεων που μπορεί να έχουν οι χρήστες. «Δεν θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι οι αναγνώστες κατανοούν κάθε όρο ή θέμα», ανέφερε. Τέλος, σημείωσε πως στόχος του fyi.news είναι ο χρήστης να μπορεί να διαμορφώσει άποψη για ένα ζήτημα αφού διαβάσει την είδηση και να γνωρίζει ότι ενημερώθηκε από έμπιστη και αξιόπιστη πηγή.
Η wrapp.ai δημιουργεί λύσεις που μεταμορφώνουν τη λογιστική και τις φορολογικές διαδικασίες σε μια απλή και ελεύθερη εμπειρία, απελευθερώνοντας χρόνο για δημιουργία, ανάπτυξη και καινοτομία, ανέφερε ο Μιχάλης Σιάμκας, Επικεφαλής Μάρκετινγκ της wrapp.ai. Όπως τόνισε, η νέα γενιά συχνά κατηγορείται ότι επιδιώκει την ευκολία, αλλά στην πραγματικότητα αυτό στο οποίο αποβλέπει με τη χρήση της τεχνολογίας είναι η απελευθέρωση χρόνου και δυνατοτήτων. Μιλώντας για την πορεία εξέλιξης της wrapp.ai, τόνισε πως η ομάδα ξεκίνησε από τον κλάδο παραγωγής βίντεο, όπου το σύστημα ήταν δομημένο για μεγάλες επιχειρήσεις και όχι για μικρότερες. Αντιμετωπίζοντας αυτή την πρόκληση, αξιοποίησαν την τεχνολογία για να δημιουργήσουν μια πρακτική και καινοτόμο λύση που βοηθάει ιδιώτες και επιχειρήσεις να απασχολούνται με την ανάπτυξη και όχι με γραφειοκρατία. Έτσι, η εταιρεία μεγάλωσε σε 2 χρόνια από 2 άτομα σε 15, γιατί η τεχνολογία τους έδωσε χώρο και ελευθερία να επικεντρωθούν στην ουσία, και όχι στις διαδικασίες.
Αναφερόμενος στην εργασιακή κουλτούρα εντός εταιρείας τόνισε πως στην wrapp.ai έχουν δημιουργήσει διαφανή ροή πληροφορίας, όπου όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν άμεσα τι συμβαίνει και έχουν λόγο. Κλείνοντας, τόνισε πως πρέπει «να δώσουμε χώρο σε όλους. Αλλά να δώσουμε και κατεύθυνση και να μη φοβόμαστε την τεχνολογία. Η τεχνολογία μπορεί να φέρει επανάσταση στην οικονομία και την κοινωνία. Και πρέπει να είναι συμπεριληπτική για να γίνει κόσμος καλύτερος για όλους μας».