Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση την Τετάρτη στο Λονδίνο με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και οι ειδικοί απεσταλμένοι του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ, αναμένεται να συμμετάσχουν στις συνομιλίες με υπουργούς Εξωτερικών και συμβούλους εθνικής ασφάλειας από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία. Οι πληροφορίες προέρχονται από διεθνή μέσα, από άτομα με γνώση των επαφών, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ιδιωτικής φύσης των διαβουλεύσεων.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, δήλωσε: «Η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες — είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, προκειμένου να επιτύχουμε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ακολουθούμενη από την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής και διαρκούς ειρήνης». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι το πρώτο βήμα προς την ειρήνη, και αυτό το Πάσχα κατέστησε σαφές ότι είναι οι ενέργειες της Ρωσίας που παρατείνουν τον πόλεμο».
Η συνάντηση αναμένεται να λειτουργήσει ως συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι, όπου οι ΗΠΑ κατέθεσαν προτάσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και ειρηνευτικής συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει μέρος των κυρώσεων κατά της Μόσχας και να αναγνωρίσει τον ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας, στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας.
Η πρόταση των ΗΠΑ φέρεται να περιλαμβάνει τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης στο μέτωπο του πολέμου, με τη Ρωσία να διατηρεί τον de facto έλεγχο των περισσότερων περιοχών που κατέχει σήμερα στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα περιλαμβάνεται, αν και εκτιμάται ότι κάθε συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις ασφάλειας για το Κίεβο, ώστε να είναι βιώσιμη.
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και στη συνέχεια διεξήγαγε δημοψήφισμα για να δικαιολογήσει την κίνησή της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησαν με την επιβολή κυρώσεων, ενώ η προσάρτηση δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Πιθανή απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία θα αποτελούσε σημαντική απόκλιση από τη μεταπολεμική διεθνή τάξη, που βασίζεται στην αρχή της μη χρήσης βίας για την απόκτηση εδαφών.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη. Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα» η Ουκρανία και η Ρωσία να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα και πρόσθεσε πως έχουν ήδη γίνει «καλές συναντήσεις» για το ζήτημα. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε δηλώσει ότι, ως Πρόεδρος, θα επιδιώξει να θέσει σύντομα τέλος στον πόλεμο. Την Παρασκευή, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποσυρθούν από τις ειρηνευτικές προσπάθειες εάν δεν υπάρξει άμεσα πρόοδος. Αν και δεν όρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο σημείωσε πως η Ουάσινγκτον πρέπει να διαπιστώσει «εντός λίγων ημερών» αν η συμφωνία είναι εφικτή σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επανεκκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά τη λήξη 30ωρης παύσης για το Πάσχα, η οποία είχε ανακοινωθεί από τον Πούτιν. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη σύντομη παύση «διαφημιστικό τέχνασμα» του Κρεμλίνου και κάλεσε τη Ρωσία να αποδεχθεί την επέκταση της εκεχειρίας σε 30 ημέρες, ως πρώτο βήμα προς μια συμφωνία ειρήνης.
Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να εξετάσει πρόταση της Ουκρανίας για την αποφυγή πλήγματος σε πολιτικές υποδομές και ότι είναι ανοιχτός σε διμερείς συνομιλίες επί του θέματος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία βλέπει θετικά τη θέση της κυβέρνησης Τραμπ για την αποτροπή ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας: «Φυσικά, είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό».
Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της παύσης επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές, η οποία σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά έληξε την Παρασκευή. Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι θα αποδεχόταν πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα —πρόταση που είχε τεθεί στις συνομιλίες υπό αμερικανική διαμεσολάβηση στη Σαουδική Αραβία τον προηγούμενο μήνα— μόνο με αντάλλαγμα χαλάρωση κυρώσεων σε βασική κρατική τράπεζα. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις.
Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί συνολική κατάπαυση του πυρός εάν δεν υπάρξει απτή πρόοδος προς μια τελική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις βασικές επιδιώξεις της Μόσχας στον πόλεμο.