Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 2,2% τον Απρίλιο 2025, καθώς η απότομη αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας αντισταθμίστηκε από αξιοσημείωτη αύξηση στον πληθωρισμό υπηρεσιών. Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων) ενισχύθηκε στο 2,7%, από 2,4% τον Μάρτιο. Η άνοδος αποδίδεται κυρίως σε αυξημένες τιμές στον τουριστικό τομέα, εξέλιξη που πιθανότατα συνδέεται με τη φετινή μεταγενέστερη ημερομηνία του Πάσχα (20 Απριλίου έναντι 31 Μαρτίου το 2024).
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή (CPI) υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 2,4% τον Μάρτιο 2025, από 2,8% τον Φεβρουάριο. Ο δομικός CPI περιορίστηκε στο 2,8% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,6% τον Απρίλιο από 3,1% τον Μάρτιο. Οι μειώσεις στον πληθωρισμό ενέργειας, μεταποιημένων τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας αντισταθμίστηκαν εν μέρει από αυξήσεις στα ακατέργαστα τρόφιμα και, σε μικρότερο βαθμό, στις υπηρεσίες. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8%, από 3,9% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της πτώσης στον πληθωρισμό των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.
Στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέγραψαν πτώση τον τελευταίο μήνα, λόγω προσδοκιών για αυξημένη προσφορά από τον OPEC+ και εντεινόμενων ανησυχιών για εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης. Αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου μειώθηκαν, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης για θέρμανση και της αυξημένης διαθεσιμότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στον αντίποδα, οι τιμές των μετάλλων και των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν, μερικώς λόγω προληπτικής ζήτησης που τροφοδοτείται από εμπορική αβεβαιότητα και ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς.
Στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη σημείωσαν μικρή πτώση, κυρίως λόγω μείωσης του σκέλους των πραγματικών αποδόσεων, ενώ το σκέλος που σχετίζεται με τις πληθωριστικές προσδοκίες παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ιδιαίτερα στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις μειώθηκαν, με την πτώση στο πραγματικό σκέλος να αντισταθμίζεται μερικώς από αυξημένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ειδικά για τα μακροχρόνια ομόλογα.
Οι αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκτιμήσεις των επενδυτών για το επίπεδο των βασικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2025 παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει, έως τώρα το 2025, σε μείωση επιτοκίων συνολικού ύψους 75 μονάδων βάσης, έπειτα από συνολικές μειώσεις 100 μονάδων βάσης το 2024. Οι αγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιη μία νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, με ακόμη μία να αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Η πιθανότητα για τρίτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους έχει αυξηθεί στο 48%, από 37% στις 10 Απριλίου.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο εύρος 4,25%–4,50% από τις αρχές του 2025, μετά από συνολικές μειώσεις 75 μονάδων βάσης το 2024. Οι προσδοκίες των αγορών είναι ότι η Fed θα παραμείνει στάσιμη στη συνεδρίαση του Ιουνίου, προχωρώντας σε μειώσεις στις συνεδριάσεις Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για αναθεώρηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από έναν μήνα, όταν αναμένονταν μειώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με μία τρίτη ως πιθανή για τον Σεπτέμβριο. Πλέον, η πιθανότητα τρίτης μείωσης έως το τέλος του έτους παραμένει υψηλή, αν και ελαφρώς μειωμένη, στο 74% από 83%.