Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε προδημοσίευση της δράσης «Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων για την προσαρμογή/εκσυγχρονισμό και ανάκαμψη» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027, με στόχο την ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για τεχνολογική αναβάθμιση, εξωστρέφεια, ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, βελτίωση παραγωγικών διαδικασιών και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω σύγχρονων τεχνολογιών, ενεργειακής αναβάθμισης και πρακτικών κυκλικής οικονομίας. Με προϋπολογισμό 65 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, η δράση εντάσσεται στον Ειδικό Στόχο 1.3 για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ).
Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις με τουλάχιστον δύο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις, δύο ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το προηγούμενο έτος, δραστηριότητα σε επιλέξιμο ΚΑΔ για δύο έτη και επενδυτικό σχέδιο συνδεδεμένο με τις Προτεραιότητες Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας, όπως υλικά και κατασκευές, τουρισμός, αγροδιατροφή, βιοεπιστήμες, μεταφορές, αειφόρος ενέργεια, ψηφιακές τεχνολογίες και κυκλική οικονομία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν νόμιμα με Απλογραφικά ή Διπλογραφικά βιβλία, να έχουν νομικές μορφές όπως ατομική επιχείρηση, Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε. ή ΚΟΙΝ.ΣΕΠ, να είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων και να μην βρίσκονται σε πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση. Επιπλέον, δεν πρέπει να έχουν εκκρεμή εντολή ανάκτησης ενίσχυσης, να έχουν αποπληρώσει τυχόν ενισχύσεις διάσωσης ή αναδιάρθρωσης και να συμμορφώνονται με τον Κανονισμό De Minimis (μέγιστο 300.000 ευρώ σε τριετία). Εξαιρούνται χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, δημόσιες επιχειρήσεις, ΟΤΑ με συμμετοχή άνω του 25%, αθλητικοί σύλλογοι και εξωχώριες εταιρείες. Η επένδυση πρέπει να υλοποιηθεί αποκλειστικά εντός Αττικής, σε διακριτό τόπο εκτός κατοικίας, χωρίς συστέγαση.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 30.000 έως 200.000 ευρώ, με μέγιστο το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών των δύο προηγούμενων ετών, και η υλοποίηση δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την έγκριση. Η δημόσια επιχορήγηση καλύπτει το 50% του προϋπολογισμού, με δυνατότητα αύξησης κατά 10% για «πράσινες» δαπάνες που αποτελούν τουλάχιστον 20% του προϋπολογισμού ή 5% για επενδύσεις σε περιοχές όπως Αγκίστρι, Αίγινα, Κύθηρα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Τροιζηνία-Μεθάνων και Ύδρα, φτάνοντας έως 65%. Επιλέξιμες δαπάνες, από την ημερομηνία προκήρυξης, περιλαμβάνουν προσωπικό (έως 15.000 ευρώ για 1 ΕΜΕ, μέσω κοινής στήριξης Άρθρου 25 Καν. ΕΕ 1060/2021), εξοπλισμό (τουλάχιστον 10%, π.χ. ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί), κτήρια (έως 50%), υπηρεσίες (έως 20%, π.χ. συμβουλευτική, λογισμικό cloud), πιστοποιήσεις (έως 3 πιστοποιητικά, 3.000 ευρώ ανά πιστοποιητικό), προβολή (έως 10.000 ευρώ ανά έκθεση) και έμμεσες δαπάνες (υποχρεωτικά 7% των άμεσων). Δεν επιτρέπεται διπλή χρηματοδότηση.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2025, με αξιολόγηση από τον ΕΦΕΠΑΕ βάσει σειράς προτεραιότητας (FiFo). Απαιτείται αναλυτική σύνδεση με τις Προτεραιότητες Έξυπνης Εξειδίκευσης, ελάχιστη βαθμολογία κριτηρίων και ορθή συμπλήρωση δεδομένων, χωρίς δυνατότητα συμπλήρωσης ελλειπόντων δικαιολογητικών. Η υποβολή παραμένει ανοιχτή έως εξάντλησης της δημόσιας δαπάνης ή για έξι μήνες. Οι δικαιούχοι φέρουν αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων διαλειτουργικών στοιχείων. Επιχειρήσεις franchise αξιολογούνται βάσει εγκυκλίου (Α.Π. 13151/10.02.2023), ενώ επενδύσεις σε υποδομές κατηγορίας Α απαιτούν μέτρα κλιματικής ανθεκτικότητας.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν προσβασιμότητα ΑμΕΑ, να τηρούν νομοθεσία υγείας και ασφάλειας, να αποτρέπουν διακρίσεις και να συμμορφώνονται με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η δράση συμπληρώνει πρωτοβουλίες του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του REACT-EU, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα. Πληροφορίες παρέχονται στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ Προγράμματος «Αττική» (pepattikis.gr), του ΕΦΕΠΑΕ (efepae.gr), της ΕΛΑΝΕΤ (elanet.gr) και του ΕΣΠΑ (espa.gr), στο email upgrade.attica@elanet.gr και στη γραμμή 213 0166100. Η ΕΥΔ διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των όρων.