Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, παρουσίασε το όραμά της για μια εξυπνότερη, ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ευρώπη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην εκδήλωση «Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι». Τόνισε ότι «η εποχή των υποθετικών σταυροδρομιών τελείωσε. Έχει απομείνει μόνο μία πορεία: προς τα εμπρός και όλοι μαζί», απευθύνοντας έκκληση για μια Ευρώπη πιο ρεαλιστική, με περισσότερη αυτοκριτική, με στήριξη στη βιομηχανία, λιγότερη ρύθμιση και περισσότερη καινοτομία.
Η Πρόεδρος υποστήριξε ότι «το πολιτικό κέντρο μπορεί να άντεξε – μόλις – αλλά σε μια εποχή υπερπολωμένη, θα ήταν αφέλεια να αγνοήσουμε τα εκκωφαντικά καμπανάκια κινδύνου». Τόνισε την ανάγκη για πολιτική τόλμη, με στόχο η Ευρώπη να παραμείνει ήπειρος σε τροχιά ανόδου, ανοικτή στις επιχειρήσεις και τις ιδέες, με νέες λύσεις για παλαιά προβλήματα. «Χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα – το πολιτικό θάρρος – για να δείξουμε ότι η ήπειρός μας παραμένει σε τροχιά ανόδου. Για να αποδείξουμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί στις επιχειρήσεις. Στις ιδέες. Σε νέους τρόπους αντιμετώπισης παλιών προβλημάτων. Αυτός είναι ο τρόπος να απαντήσουμε στους κυνικούς και να νικήσουμε όσους επιδιώκουν την αποτυχία της Ευρώπης.»
Αναφερόμενη στις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, επισήμανε ότι μια εξυπνότερη Ευρώπη βασίζεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη στήριξη της καινοτομίας. «Μια εξυπνότερη Ευρώπη είναι μία που αναγνωρίζει ότι ο τρόπος ζωής μας, βασισμένος στις ατομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας, εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητά μας», δήλωσε. Μίλησε για τη δυνατότητα δημιουργίας επιχειρήσεων, προσέλκυσης επενδύσεων, αποτυχίας και επανεκκίνησης, καθώς και για την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας, «ακόμη και σε μικρά πράγματα, όπως η διασφάλιση της οδικής ασφάλειας, χωρίς να περιπλέκεται η καθημερινότητα των πολιτών».
Ζήτησε από την Ευρώπη να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι επιχειρήσεις, οι ερευνητές, οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές και οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να έχουν τον χώρο που χρειάζονται για να ανταγωνίζονται, να καινοτομούν και να ηγούνται. Υποστήριξε ότι «η ατζέντα απλοποίησης της Ευρώπης πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας Ευρώπης και, με την ευκαιρία της νέας δημοσιονομικής προοπτικής, να πυροδοτήσει μια οικονομική άνθηση».
Η κ. Μετσόλα τόνισε ότι το σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι διαφορετικό από εκείνο του 2019. «Κάναμε μεταρρυθμίσεις, προχωράμε ταχύτερα χωρίς να υποβαθμίζουμε τον έλεγχο και τις νομοθετικές μας υποχρεώσεις», ανέφερε. Επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν είναι τίποτα χωρίς τους πολίτες της» και δήλωσε ότι «η επίκληση διατάξεων της Συνθήκης, όπως το Άρθρο 122, δεν είναι εξυπνότερη Ευρώπη, αλλά το αντίθετο. Θα επιμένουμε πάντα στην ενίσχυση του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου».
Σχετικά με τη γεωπολιτική διάσταση, έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Ειδικά για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε ότι «μια συνολική συμφωνία πρέπει να είναι ο τελικός στόχος των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμμαχία, ούτε πιο ισχυρή ‘συνάντηση δημοκρατικών μυαλών’, στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου που να έχει επηρεάσει τόσες ζωές και να έχει δημιουργήσει τόση ευημερία». Επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η διατλαντική σχέση, με ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διαμόρφωσης στενότερων σχέσεων όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ναι, το Brexit σημαίνει ακόμα Brexit. Ναι, οι γεωγραφικές πραγματικότητες είναι δεδομένες. Όμως οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετικές στιγμές – και πρέπει να βγούμε από τις παραδοσιακές μας ζώνες άνεσης. Η εξασφάλιση μιας ισχυρής στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ωφελήσει όλους μας και θα ενισχύσει τη διατλαντική συνεργασία.»
Αναφορικά με την άμυνα και την ασφάλεια, η Πρόεδρος δήλωσε ότι «η αύξηση των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλεια είναι το πρώτο βήμα. Αλλά η ρίψη χρημάτων στο πρόβλημα δεν θα το λύσει από μόνη της». Υποστήριξε ότι η ενοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών είναι η έξυπνη επιλογή και τόνισε την ανάγκη για στρατηγική προσέγγιση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, αντί για βραχυπρόθεσμα οφέλη. «Αυτό σημαίνει ασφαλώς την αναζήτηση συνεργειών μεταξύ των εθνικών πολιτικών ασφάλειας, αλλά κυρίως σημαίνει την αποφυγή του πειρασμού για βραχυπρόθεσμα οφέλη εις βάρος μιας μακροπρόθεσμης, στρατηγικής προσέγγισης», δήλωσε.
Σημείωσε επίσης ότι «κάθε κράτος μέλος κατανοεί πλέον ότι, για να ελέγχει η Ευρώπη τη μοίρα της, πρέπει να μπορεί να δρα σε έναν κόσμο πιο επικίνδυνο και ασταθή από πριν». Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη, καθώς εντείνει τις προσπάθειές της για την ειρήνη και συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήταν το μήνυμα που αποτυπώθηκε τόσο ουσιαστικά με την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, του Καγκελάριου Μερτς, του Πρωθυπουργού Τουσκ και του Πρωθυπουργού Στάρμερ στην Ουκρανία ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης».
Κλείνοντας, η κ. Μετσόλα εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον της Ένωσης. «Η Ευρώπη παραμένει το μεγαλύτερο πολιτικό εγχείρημα στην ιστορία. Παραμένει το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να ζήσει και να δημιουργήσει κανείς οικογένεια. Δεν μας λείπουν οι ικανότητες, το ταλέντο, το κεφάλαιο, οι άνθρωποι και οι καινοτόμοι – για να ηγηθούμε και να ανανεωθούμε», κατέληξε.