Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής και εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου της Ευρώπης καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι Visa και Mastercard, υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά υψηλές, περιορίζουν τον ανταγωνισμό και υπονομεύουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Οι δύο αμερικανικές εταιρείες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς καρτών πληρωμών, με περίπου τα δύο τρίτα των συναλλαγών με κάρτα στη ζώνη του ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων από τον εμπορικό κόσμο, κυρίως για το ύψος των χρεώσεων και ζητήματα στους μηχανισμούς τιμολόγησης.
Η δυσαρέσκεια αυτή έχει ενισχύσει τη συζήτηση εντός της ΕΕ για την ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων, όπως το ψηφιακό ευρώ, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από εξωευρωπαϊκούς παρόχους πληρωμών. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην υιοθέτηση νομοθεσίας για το ψηφιακό νόμισμα προκαλεί απογοήτευση σε φορείς χάραξης πολιτικής και επιχειρήσεις.
Σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που φέρει ημερομηνία 13 Μαΐου και που επικαλείται το Reuters, εκπρόσωποι του λιανεμπορίου υποστηρίζουν ότι τα διεθνή δίκτυα καρτών (ICS) έχουν αυξήσει τις χρεώσεις τους χωρίς ουσιαστικό ανταγωνιστικό έλεγχο ή ρυθμιστική εποπτεία, ενώ το σύστημα χρεώσεων και κανόνων έχει καταστεί τόσο περίπλοκο και αδιαφανές, ώστε καθίσταται αδύνατη η κατανόηση ή η αμφισβήτησή του.
Η επιστολή επικαλείται μελέτη της εταιρείας The Brattle Group, σύμφωνα με την οποία οι συνολικές χρεώσεις των ICS αυξήθηκαν κατά 33,9% την περίοδο 2018–2022, με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,6% πέραν του πληθωρισμού, χωρίς αντίστοιχη βελτίωση στην ποιότητα των υπηρεσιών για τους εμπόρους και τους καταναλωτές της ΕΕ.
Η Visa απάντησε στο Reuters ότι οι χρεώσεις της αντανακλούν την αξία των υπηρεσιών που παρέχει σε τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες, κάνοντας λόγο για υψηλά πρότυπα ασφαλείας, αποτροπή απάτης, λειτουργική αξιοπιστία και καινοτόμα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς. Από την πλευρά της, η Mastercard δεν σχολίασε.
Η επιστολή απευθύνεται στην επίτροπο Ανταγωνισμού Τερέσα Ριμπέρα, την επίτροπο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Λουίζ Αλμπούκερκι και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι οι EuroCommerce (μέλος του οποίου είναι η ΕΣΕΕ), Ecommerce Europe (μέλος του οποίου είναι ο GRECA), Independent Retail Europe, η Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιρικών Ταμείων και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ψηφιακών Πληρωμών.
Μέλη αυτών των οργανώσεων περιλαμβάνουν μεγάλες επιχειρήσεις, όπως Aldi, Amazon, Carrefour, eBay, H&M, Ikea, Intersport, Marks & Spencer, Worldline, Nexi και Teya. Οι υπογράφοντες καλούν την Επιτροπή να εξετάσει τις πρακτικές των Visa και Mastercard βάσει των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ και να επιβάλει παρεμβάσεις, όπως όρια στις προμήθειες διατραπεζικών συναλλαγών, υποχρεώσεις διαφάνειας και εργαλεία εποπτείας των ICS από τις ρυθμιστικές αρχές.