Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν έναν εξαιρετικά ευαίσθητο και ζωτικής σημασίας πόρο για τις σύγχρονες κοινωνίες. Αν και είναι συναρπαστικές, είναι κυρίως ο κοινωνικός τους αντίκτυπος που τις καθιστά απαραίτητες. Η σημασία τους αναδεικνύεται όταν αποκτούν καθολική διάδοση και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή μας ζωή. Το Διαδίκτυο έγινε απαραίτητο επειδή έγινε χρήσιμο στον καθημερινό άνθρωπο, έγινε χρήσιμο σε όλους μας. Σήμερα, η ζωή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΤΠΕ, και ο περιορισμός της πρόσβασης σε αυτές περιορίζει τις καθημερινές μας επιλογές και τις συνολικές μας δυνατότητες.
Η συμπερίληψη και η καθολική πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση αποτελούν βασικούς μας στόχους, οι οποίοι έχουν πολυδιάστατο χαρακτήρα. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την τεχνολογική πρόοδο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως πλαισίου — είτε πρόκειται για εθνικές πολιτικές, ρυθμιστικά σχήματα ή τις ατομικές δυνατότητες προόδου — και αφορά ιδιαίτερα τις περιθωριοποιημένες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η συμπερίληψη και η πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση για όλους είναι ο στόχος μας και η καινοτομία το εργαλείο μας. Η υποστήριξη της καινοτομίας είναι η αποδεδειγμένα μονόδρομος για τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, στις 17 Μαΐου, αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης της σημασίας της ισότιμης πρόσβασης όλων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει την καθολική πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υποδομές συνδεσιμότητας ως έναν από τους κύριους στόχους της Ψηφιακής Πυξίδας 2030, ενώ στη Διακήρυξη για τα Ψηφιακά Δικαιώματα και τις Αρχές, η προσβασιμότητα, η ισότητα, η ένταξη και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο ψηφιακό περιβάλλον συνιστούν βασικές επιδιώξεις. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις γυναίκες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μέσω δράσεων και χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων όπως το “Girls Go Circular”, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, την ισότητα ευκαιριών απασχόλησης στον τομέα των ΤΠΕ αλλά και τη διασφάλιση δίκαιης αμοιβής και πρόσβασης σε ηγετικές θέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας τη σημασία της διασφάλισης ισότιμης δυνατότητας συνδεσιμότητας για όλες και όλους και της γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος, η ΕΕΤΤ έχει αναλάβει από πλευράς της πλήθος δράσεων, όπως ενδεικτικά.
- Η εισαγωγή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα, το οποίο ενσωματώνει ουσιαστικά κίνητρα για την ανάπτυξη και τη διαθεσιμότητα σε όλους δικτύων FTTH και περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για τη μετάβαση από τα δίκτυα πρόσβασης χαλκού στα δίκτυα οπτικών ινών.
- Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της δημοπρασίας για τη διάθεση του φάσματος για τα δίκτυα 5G με στόχο την γρήγορη εξάπλωση τους προς όφελος όλως των πολιτών
- Η έκδοση του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα που θωρακίζουν τα δικαιώματα των πολιτών κατά την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο.
- Η υιοθέτηση Κανονισμού για την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε υποδομές και υπηρεσίες συνδεσιμότητας..
Ακόμη, η ΕΕΤΤ ανέλαβε τον ρόλου του Εθνικού Συντονιστή στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA), η εφαρμογή του οποίου στην Ελλάδα της έχει ανατεθεί. Ο Κανονισμός προβλέπει υποχρεώσεις για τους παρόχους διαδικτυακών πλατφορμών, με στόχο τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες τους χωρίς διακρίσεις.
Η συμπερίληψη όλων στην προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού δεν συνιστά απλώς υποχρέωση, αλλά προϋπόθεση για ένα δίκαιο ψηφιακό μέλλον χωρίς αποκλεισμούς. Για την ΕΕΤΤ, η μεγιστοποίηση του οφέλους από τη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως επιμέρους χαρακτηριστικών, αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση και κεντρικό άξονα της δράσης της.
Άρθρο του Πρόεδρου της ΕΕΤΤ Καθηγητή Κωνσταντίνου Μασσέλου