Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει να έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις έως τις αρχές του 2025 για την έκδοση ψηφιακού ευρώ, με την κυκλοφορία του να υπολογίζεται σε διάστημα δύο έως τριών ετών από τότε. Αυτό δήλωσε ο Πιέρο Τσιπολόνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο.
Η Τράπεζα εργάζεται εδώ και χρόνια πάνω στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος, όμως η πρόοδος έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω της απουσίας ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου που θα της επέτρεπε να προχωρήσει στην επόμενη φάση. Η θέσπιση του νομικού αυτού πλαισίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου.
Σύμφωνα με τον Τσιπολόνι, η αναστάτωση στις αγορές που προκλήθηκε μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενίσχυσε την ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικές εταιρείες στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, γεγονός που ενέχει πιθανές χρηματοοικονομικές ευπάθειες.
Όπως ανέφερε, εφόσον η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία εγκριθεί έως τις αρχές του 2025, τότε ένα διάστημα δύο με τριών ετών θεωρείται επαρκές για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών μπορεί να επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι, ενώ οι διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο.
Το ψηφιακό ευρώ θα επιτρέπει στους πολίτες να πραγματοποιούν άμεσες πληρωμές τόσο online όσο και offline. Σε αντίθεση με τις πληρωμές μέσω ιδιωτικών παρόχων, όπως η Visa ή η Mastercard, οι συναλλαγές με ψηφιακό ευρώ θα αντιστοιχούν σε άμεση απαίτηση προς την κεντρική τράπεζα και θα διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά ασφάλειας και σταθερότητας με τα μετρητά.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και το κατά πόσο αυτό θα επηρέαζε τη διαδικασία, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, σχολίασε ότι μια τέτοια εξέλιξη ενισχύει την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει.