Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί μια νέα κατηγορία επιχειρήσεων με την ονομασία «small mid-cap», οι οποίες θα εξαιρούνται από την εφαρμογή οκτώ νομοθετημάτων της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη. Επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 750 εργαζομένους και διαθέτουν είτε κύκλο εργασιών έως 150 εκατομμύρια ευρώ είτε συνολικό ενεργητικό έως 129 εκατομμύρια ευρώ θα θεωρούνται «μικρές μεσαίες επιχειρήσεις» και θα εξαιρούνται από κανονισμούς όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), η Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MiFID) και ο Κανονισμός για τις Μπαταρίες.
Οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους εξαιρούνται ήδη από υποχρεώσεις αναφοράς στο πλαίσιο των συγκεκριμένων νόμων. Η επέκταση του ορίου στους 750 εργαζομένους αποσκοπεί στο να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις να αποφύγουν την πρόκληση του να χρειάζεται ξαφνικά να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της ΕΕ, όπως δήλωσε ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τη Βιομηχανία Στεφάν Σεζουρνέ σε ενημέρωση δημοσιογράφων. Εν όψει της παρουσίασης της τελευταίας πρότασης απλοποίησης της Επιτροπής -που ονομάζεται «τέταρτο omnibus για τις μικρές μεσαίες επιχειρήσεις»- ο Σεζουρνέ ανέφερε ότι η νέα κατηγορία περιλαμβάνει λίγο περισσότερες από 38.000 επιχειρήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες δεν βρίσκονται συχνά στις πρωτεύουσες, αλλά αποτελούν περιφερειακούς οικονομικούς παράγοντες και έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Μέσω αυτής της αλλαγής, «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για το νέο βιομηχανικό ιστό του αύριο», σημείωσε. Η τρέχουσα αναθεώρηση της νομοθεσίας στο πλαίσιο προηγούμενων προτάσεων omnibus για την απλοποίηση θα ενσωματώσει και τον νέο αυτόν ορισμό, επιτρέποντας στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις να εξαιρεθούν και από τις υποχρεώσεις αναφοράς που προβλέπονται από τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα και την Οδηγία για την υποχρεωτική δέουσα επιμέλεια στη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση.
Ο Σεζουρνέ χαρακτήρισε την πρόταση ως τη «σημαντικότερη οικονομική στρατηγική της ΕΕ», καθώς στοχεύει στη μείωση του διοικητικού βάρους για ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, και δεν απέκλεισε πρόσθετες εξαιρέσεις από τη ρυθμιστική συμμόρφωση για τις μικρές μεσαίες επιχειρήσεις. «Επιλέξαμε ορισμένα νομοθετήματα για να δείξουμε πού θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτός ο ορισμός, αλλά δεν εξαντλεί τις δυνατότητες για μελλοντικές ενέργειες», δήλωσε. Τα οκτώ νομοθετήματα που προβλέπεται να τροποποιηθούν με στοχευμένες αλλαγές είναι: ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, ο Κανονισμός για την Προστασία από Εισαγωγές Ντάμπινγκ, ο Κανονισμός για την Προστασία από Επιδοτούμενες Εισαγωγές, η Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων, ο Κανονισμός για το Ενημερωτικό Δελτίο, ο Κανονισμός για τις Μπαταρίες, η Οδηγία για την Ανθεκτικότητα Κρίσιμων Οντοτήτων και ο Κανονισμός για τα Φθοριωμένα Αέρια του Θερμοκηπίου.
Ο Σεζουρνέ διευκρίνισε ότι θα προστεθεί εξαίρεση στον Κανονισμό GDPR της ΕΕ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η αλλαγή. Ο νόμος δεν θα αναθεωρηθεί εκ νέου, εκτός αν αυτό συμβεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας απλοποίησης, υπό την καθοδήγηση του συναδέλφου του Μάικλ ΜακΓκραθ, πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του έγιναν στον απόηχο σημαντικών αντιδράσεων στην ιδέα επανεξέτασης των κανόνων για την προστασία των δεδομένων, που χρειάστηκαν χρόνια διαπραγμάτευσης για να υιοθετηθούν.