Καθώς Επιχειρήσεις και Οργανισμοί σε παγκόσμια κλίμακα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας, η ζήτηση για «πράσινες» δεξιότητες βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Οι οργανισμοί επενδύουν σε εκπαίδευση και ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας ότι οι «πράσινες» δεξιότητες δεν είναι μόνο απαραίτητες για την προστασία του πλανήτη, αλλά και για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς τους στην αγορά.
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ομίλου ManpowerGroup με τίτλο «Πράσινος Μετασχηματισμός με Προτεραιότητα τον Άνθρωπο» καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να πετύχουν τους απαιτητικούς στόχους βιωσιμότητας η ανάγκη για εξειδικευμένα ταλέντα στις βιώσιμες πρακτικές υπερβαίνει σημαντικά την προσφορά. Η μελέτη, η οποία εξετάζει τις προσπάθειες των υπεύθυνων προσλήψεων να αποκτήσουν «πράσινα» ταλέντα και να αναβαθμίσουν δεξιότητες, προσδιορίζει τρεις κατηγορίες θέσεων εργασίας:
Green θέσεις εργασίας: Υφιστάμενοι ρόλοι που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα χωρίς να απαιτούν νέες δεξιότητες.
Greening θέσεις εργασίας: Ρόλοι που αποκτούν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα και απαιτούν κάποιες νέες δεξιότητες.
Green+ θέσεις εργασίας: Νέοι ρόλοι που δημιουργούνται για να επιταχύνουν τη βιωσιμότητα και απαιτούν πολλές νέες δεξιότητες.
Τα κύρια ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:
Υψηλή ζήτηση: Το 68% των Ελλήνων εργοδοτών προσλαμβάνουν ή σχεδιάζουν να προσλάβουν άτομα με «πράσινες» δεξιότητες, με τη μεγαλύτερη ζήτηση στους τομείς: Βιομηχανία και Κατασκευές (79%), Υγεία και Βιο-επιστήμες (79%), Πληροφορική (73%).
Διεύρυνση του παγκόσμιου χάσματος δεξιοτήτων: Μόνο 1 στους 8 εργαζόμενους διαθέτει περισσότερες από μια «πράσινες» δεξιότητες, δημιουργώντας σημαντικό έλλειμμα.
Σημαντικά εμπόδια: Η εύρεση κατάλληλων υποψηφίων (41%), η δημιουργία αποτελεσματικών προγραμμάτων επανεκπαίδευσης (37%) και ο προσδιορισμός μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων (37%) είναι τα κύρια εμπόδια που αναφέρουν οι Έλληνες εργοδότες για την υλοποίηση «πράσινων» μεταβάσεων.
Σκεπτικισμός για το ανθρώπινο δυναμικό: Ενώ το 70% των υπαλλήλων γραφείου δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν την «πράσινη» μετάβαση, μόνο το 57% των εργατοτεχνιτών συμφωνούν.
Σημασία της περιβαλλοντικής φήμης για τη Gen Z: Το 75% των υποψηφίων της GenΖ ερευνούν την «πράσινη» φήμη μιας επιχείρησης, ενώ το 46% δηλώνουν ότι αυτό θα επηρεάσει την επιλογή εργοδότη.
Χάσμα γενεών: Το 66% της Gen Z και το 64% των Millennials πιστεύουν ότι οι προσπάθειες βιωσιμότητας θα ενισχύσουν την εργασία τους, σε σύγκριση με μόλις το 44% των Baby Boomers.
«Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ποτέ πιο εμφανή καθώς το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ και μετά τη Διάσκεψη των Μερών των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) οι χώρες έχουν ξανά ενωθεί για να δεσμευτούν για κλιματική δράση. Ωστόσο, η οικονομική συρρίκνωση και ο αυξανόμενος πληθωρισμός επηρεάζουν ταυτόχρονα το κόστος ζωής σε πολλά μέρη, οδηγώντας ορισμένες κυβερνήσεις να αποσύρουν τις πράσινες δεσμεύσεις τους» αναφέρει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας προσθέτοντας ότι «τα βήματα για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων σε συνδυασμό με την πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη θα είναι οι επόμενοι σημαντικοί μετασχηματισμοί που θα διαμορφώσουν το μέλλον της απασχόλησης».
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ομίλου ManpowerGroup «Η Πράσινη Επανάσταση στον Κόσμο της Απασχόλησης», σχεδόν 8 στις 10 εταιρείες αναπτύσσουν στρατηγικές ESG για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση, αλλά το 94% των εταιρειών αναφέρουν ότι «δεν διαθέτουν τα ταλέντα που χρειάζονται για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.»
Επείγουσα ανάγκη για reskilling και upskilling
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την επανακατάρτιση και την αναβάθμιση των εργαζομένων προκειμένου να τους υποστηρίξουμε να ξεπεράσουν τον φόβο που εκδηλώνεται σε όλο τον κόσμο καθώς αγωνίζονται να κατανοήσουν πού ταιριάζουν οι δεξιότητές τους σε έναν κόσμο που αναμφίβολα θα γίνει πιο πράσινος και πιο ψηφιακός» επισημαίνει ο κ. Χ. Καζαντζίδης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «καθώς η πράσινη μετάβαση προχωρά, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι στοχευμένες πρωτοβουλίες επανακατάρτισης θα διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι βλέπουν τη θέση τους στο μέλλον της πράσινης βιώσιμης οικονομίας και οι εταιρείες έχουν τα ταλέντα που χρειάζονται για να επιτύχουν τα πράσινά τους σχέδια και να απελευθερώσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους σε νέους τομείς ανάπτυξης.»
Οι άνθρωποι παραμένουν ο πιο σημαντικός πόρος
«Οι λιγότερο ειδικευμένοι εργαζόμενοι αισθάνονται πιο απειλούμενοι από τις εξελίξεις στην πράσινη τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και την απομακρυσμένη εργασία, πιστεύοντας ότι έχουν λιγότερες ευκαιρίες» σημειώνει ο κ. Χ. Καζαντζίδης και καταλήγει: «Για μια επιτυχημένη μετάβαση, απαιτείται ηγετική δράση και συγκεκριμένο σχέδιο για την προσαρμογή των δεξιοτήτων τους στη νέα πραγματικότητα και την αύξηση του εισοδήματός τους. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε φιλόδοξους στόχους χωρίς να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες έχουν πρόσβαση στις δεξιότητες που χρειάζονται και οι άνθρωποι μπορούν να δουν την ευκαιρία που αυτό δημιουργεί για αυτούς και τις οικογένειές τους. Αν και το περιθώριο για δράση στενεύει, οι άνθρωποι παραμένουν ο πιο σημαντικός μας πόρος για να εμφανιστούμε στη σωστή πλευρά της κλιματικής ιστορίας.»