Ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, υπό την ονομασία L Factor και με σύνθημα «Πολλαπλασιάζουμε το καλό με κάθε μας πράξη!» με κεντρικούς πυλώνες την κοινωνία και το περιβάλλον, έχει θέσει προς υλοποίηση η Lamda Development, η οποία πραγματοποιεί στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις – αναπλάσεις πανευρωπαϊκά.
Παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας, παρουσία φορέων της κοινωνίας των πολιτών με τους οποίους συνεργάζεται η Lamda, τα στελέχη της, Σίσσυ Ηλιοπούλου (Chief Marketing & Communications Officer), Μαρία Χριστίνα Γρίβα (Senior Director Corporate Communications της Lamda) και Κατερίνα Κυπραίου (Corporate Communications and Csr Senior Manager) αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του L Factor:
Για το περιβάλλον στόχος είναι η ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές, ενώ με τη δράση «Urban Green Dots» επιδιώκεται η ενίσχυση του αστικού πρασίνου με τη δημιουργία και αναβάθμιση εγκαταλελειμμένων δημόσιων χώρων πρασίνου.
Για την κοινωνία οι δράσεις αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως η εφαρμογή χαρτογράφησης και αποτύπωσης σημείων προσβασιμότητας σε 7 Δήμους, για άτομα με αναπηρίες, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Αλλα Μάτια» και η «υιοθεσία» και φιλοξενία κουταβιού που, αφού εκπαιδευτεί, θα γίνει σκύλος οδηγός για άτομα με οπτική αναπηρία, σε συνεργασία με την Liberty Dogs.
Σε συνεργασία με την Emfasis Non-Profit η Lamda συμμετέχει σε πρόγραμμα συντροφιάς και δημιουργικής απασχόλησης για την 3η ηλικία και στα σχολεία σε δράσεις ενημέρωσης και εξοικείωσης των μαθητών με την αναπηρία.
Στα σχολεία επίσης λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα «Smart City Innovators, Έξυπνες Πόλεις για ένα βιώσιμο μέλλον» που συνδέει τη νέα γενιά με τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo.
Στον τομέα του πολιτισμού η Lamda αναδεικνύει με ειδικές εκδόσεις τους θησαυρούς των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ελλάδας και στηρίζει το Εθνικό Θέατρο και στο πλαίσιο αυτού θεατρικά εργαστήρια για ηλικιωμένους.
Επιπλέον, τα στελέχη της Lamda μίλησαν για το ξεκίνημα του LamdaLabs, ένα ερευνητικό project με στόχο να κεφαλαιοποιήσει την τεχνογνωσία που κατέχει, κυρίως μέσα από την ανάπτυξη του εμβληματικού έργου του Ελληνικού και να την μεταφέρει σε αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και την ευρύτερη κοινωνία.
Παράλληλα, η Lamda επιχειρεί άνοιγμα στην τοπική κοινωνία προκειμένου να επικοινωνήσει τα οφέλη από τη μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού και να επέμβει διορθωτικά στις δυσκολίες που δημιουργεί προσωρινά στους κατοίκους το μεγάλο αυτό έργο (θόρυβος, σκόνη κ.λ.π.).
Σύμφωνα επίσης με την κα. Γρίβα σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για το έργο του Ελληνικού απευθείας σε όσους από τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών το επιθυμούν. Έχει προηγηθεί συνάντηση με τα δημοτικά συμβούλια των όμορων δήμων (Άλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα) την οποία χαρακτήρισε παραγωγική και ιδιαίτερα χρήσιμη. Επιπρόσθετα, στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου έχει τεθεί μέσω της ιστοσελίδας του The Ellinikon διαδραστικός χάρτης, μέσω του οποίου περιγράφεται η εξέλιξη κάθε έργου.