Η Mondelēz International, Inc. ανακοίνωσε την έναρξη της 5ης ετήσιας έκθεσης State of Snacking, μιας παγκόσμιας μελέτης για τις τάσεις των καταναλωτών που εξετάζει τις ετήσιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές λαμβάνουν αποφάσεις για το σνακ. Η φετινή έκθεση αποκαλύπτει ότι εν μέσω συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν, προτιμούν και να δίνουν προτεραιότητα στο σνακ.
Η έκθεση αυτή, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία The Harris Poll, ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια για να υποστηρίξει την αποστολή της Mondelēz International να ηγηθεί του μέλλοντος του σνακ. Η παρακολούθηση τάσεων και συμπεριφορών χιλιάδων καταναλωτών σε 12 χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει δείξει μια σταθερή καταναλωτική προσέγγιση, η οποία επιδεικνύει προτίμηση στην κατανάλωση σνακ έναντι γευμάτων.
Φέτος, η Mondelēz προχώρησε επίσης σε μια αυτόνομη, συμπληρωματική έκθεση με τίτλο State of Snacking: Future Trends, η οποία παρουσιάζει μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές τάσεις καταναλωτών που διαμορφώνουν το μέλλον του σνακ. Αυτές οι μακροοικονομικές τάσεις περιλαμβάνουν: μεταβαλλόμενο δημογραφικό τοπίο, ολοένα και πιο ρευστό τρόπο ζωής, επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης επιπτώσεων στους ανθρώπους και τον πλανήτη, ανάγκη για καλύτερη υγεία και ευεξία και αναζωπύρωση της οικονομίας της εμπειρίας. Αυτές οι μακροοικονομικές τάσεις παρέχουν το πλαίσιο αναφορικά με την αλλαγή συμπεριφορών από μια οπτική μεγάλης εικόνας, διερευνώντας περαιτέρω πώς μπορεί να εξελιχθεί ο κόσμος του σνακ στο μέλλον.
Τα ευρήματα της φετινής έκθεσης State of Snacking αποκαλύπτουν ότι οι συμπεριφορές που έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν και αφορούν στο σνακ συνεχίζουν να αυξάνονται, συμπεριλαμβανομένης της αξιοσημείωτης αύξησης στην ενσυνείδητη κατανάλωση σνακ, με την κατηγορία της σοκολάτας να είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με το συναίσθημα της χαράς. Οι καταναλωτές καταναλώνουν σνακ με:
- Συνέπεια: οι δαπάνες για σνακ παραμένουν αμετάβλητες με τα 2/3 (66%) των καταναλωτών να συμφωνούν ότι δεν έχουν κάνει σημαντικές αλλαγές στις δαπάνες τους για σνακ, παρά το γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της τιμής.
- Ενσυνείδητη κατανάλωση: το 85% των καταναλωτών αναφέρει ότι απολαμβάνει τακτικά τη γεύση και υφή του σνακ, ενώ το 78% δηλώνει ότι εκτιμά περισσότερο το σνακ όταν υπάρχει ενσυνείδητη κατανάλωση.
- Περιπετειώδης προσέγγιση: το 62% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναζητούν καινοτομία, με 6 στους 10 να θεωρούν τους εαυτούς τους «εξερευνητές του σνακ» που τους αρέσει να δοκιμάζουν νέα σνακ.
- Πρόθεση: πάνω από τα 2/3 των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνούν ότι συχνά επιλέγουν μάρκες που ταυτίζονται με τις δικές τους αξίες, τροφοδοτώντας μια αυξανόμενη όρεξη για σνακ με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.
«Οι τάσεις των τελευταίων πέντε ετών, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση State of Snacking, ενισχύουν το γεγονός ότι παρά το συνεχές δυναμικό περιβάλλον και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις, το snacking παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Dirk Van de Put, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mondelēz International. «Καθώς ο καταναλωτής εξελίσσεται και υιοθετεί την ενσυνείδητη κατανάλωση σνακ, συνεχίζουμε να παρέχουμε επιλογές από όλο το χαρτοφυλάκιο των μαρκών μας, καθώς στόχος μας είναι να ηγηθούμε του μέλλοντος του σνακ».
Η έρευνα καταδεικνύει την αυξανόμενη επιθυμία των καταναλωτών για σνακ που προσφέρουν τόσο ικανοποίηση, όσο και ταύτιση με τις προσωπικές και περιβαλλοντικές τους αξίες. Οι καταναλωτές βασίζονται στο σνακ για οφέλη όπως, ενίσχυση της ενέργειάς τους (75%), βελτίωση της διάθεσής τους (74%) και συμβατότητα με τους στόχους που σχετίζονται με την φυσική τους κατάσταση (70%). Επιπλέον, το 63% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν αναζητούν σνακ που εργάζονται στην κατεύθυνση να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.