Σύμφωνα με το Patent Index 2023, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), οι αιτήσεις για πατέντες που κατατέθηκαν από την Ελλάδα, για το 2023, έφτασαν τις 157, σημειώνοντας πτώση -15,6% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος.
Όπως αναφέρεται, οι πέντε κορυφαίες χώρες προέλευσης για αιτήσεις ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Κορέα. Περίπου το 43% των συνολικών αιτήσεων προήλθε από εταιρείες και εφευρέτες από τα 39 κράτη μέλη του ΕΓΔΕ, ενώ το 57% προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρώπης.
Ενώ η Γερμανία, η οποίο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, επέστρεψε σε ανάπτυξη (+1,4%) πέρυσι, οι γαλλικές εταιρείες υπέβαλαν ελαφρώς λιγότερες αιτήσεις (-1,5%). Οι καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση.
Ο Δείκτης δείχνει ότι η καινοτομία παρέμεινε ισχυρή, με εταιρείες και εφευρέτες να καταθέτουν πέρυσι έναν αριθμό ρεκόρ ευρωπαϊκών αιτήσεων για πατέντες. Εταιρείες και εφευρέτες κατέθεσαν 199.275 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σημειώνοντας αύξηση 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τον υψηλότερο αριθμό μέχρι σήμερα. Αυτό ακολουθεί ανάπτυξη 2,6% το 2022 και 4,7% το 2021.
Τα κορυφαία τεχνικά πεδία ήταν η ψηφιακή επικοινωνία (η οποία καλύπτει τεχνολογίες που σχετίζονται με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας), η ιατρική τεχνολογία και η τεχνολογία των υπολογιστών. Η ισχυρότερη ανάπτυξη μεταξύ όλων των τομέων τεχνολογίας ήταν σε ηλεκτρικά μηχανήματα, συσκευές, ενέργεια. Η δραστηριότητα στη βιοτεχνολογία συνέχισε επίσης να αυξάνεται.
Η συνολική αύξηση των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας τροφοδοτήθηκε κυρίως από απότομες αυξήσεις από τη Δημοκρατία της Κορέας (+21,0%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (+8,8% σε σύγκριση με το 2022). Η Δημοκρατία της Κορέας μπήκε για πρώτη φορά στην πρώτη πεντάδα, ενώ οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την Κίνα έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2018.
Η Huawei βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση για το 2023, ακολουθούμενη από τις Samsung, LG, Qualcomm και Ericsson. Η πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει τέσσερις εταιρείες από την Ευρώπη, δύο από τη Δημοκρατία της Κορέας, δύο από τις ΗΠΑ και μία από την Κίνα και την Ιαπωνία.
Το 2023, το 23% των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο EPO με προέλευση από την Ευρώπη υποβλήθηκε από μεμονωμένο εφευρέτη ή μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση (με λιγότερους από 250 υπαλλήλους). Ένα επιπλέον 8% προήλθε από πανεπιστήμια και δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς.