Ύστερα από μια δεκαετία όπου η χώρα βρέθηκε σε έναν τυφώνα οικονομικών δυσπραγιών και πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων και αναταράξεων που μετασχημάτισαν το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, το φουρτουνιασμένο σκαρί της Ελλάδας φαίνεται ότι εισέρχεται σε ένα απάνεμο λιμάνι.
Οι θάλασσες ωστόσο είναι… «μεταβαλλόμενες» και αυτό σημαίνει ότι οι καταιγίδες, οι φουσκοθαλασσιές και τα πολλά μποφόρ ενδέχεται κάποια στιγμή να επιστρέψουν. Όσο μεταβαλλόμενη είναι η θάλασσα, άλλο τόσο είναι και η εθνική οικονομία. Για αυτό και για να επισκευάσεις ή να θωρακίσεις καλύτερα το «σκαρί», χρειάζονται επενδύσεις αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη.
Εδώ και καιρό, η πρόθεση και το σχέδιο της κυβέρνησης για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα πανευρωπαϊκό (επί)κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, αναμφίβολα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα αλλά και ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση (τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών στην πραγματική οικονομία είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και μάλλον θα αργήσουμε να τα δούμε).
Το field που θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις αφορά στην τεχνολογία, καθώς μεγάλοι και ιστορικοί κολοσσοί εστιάζουν στην ανάπτυξη data centers και cloud-based υποδομών που όχι μόνο θα συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν), αλλά παράλληλα θα γίνουν η αιτία για να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, όλο το παιχνίδι αυτή τη στιγμή «παίζεται» στην εγκατάσταση μεγάλων data centers, τα οποία θα διαχειρίζονται αστρονομικά ποσά δεδομένων και θα φτάνουν σε ισχύ που θα ξεπερνάει τα 500 megawatts (MW). Αυτό από μόνο του και σε ποσοτικό πλαίσιο είναι ένα μεγαλεπήβολο πλάνο, από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή η συνολική ισχύς των datacenters που υπάρχει στη χώρα, μετά βίας ξεπερνάει τα 30MW. Θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα το 2025, εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Digital Realty, αλλά και οι Lancom και Sparkle αναμένεται να προχωρήσουν σε δυναμικές επενδύσεις που ενδέχεται (και ευελπιστούμε) να αλλάξουν level τη χώρα μας.
Ξεκινώντας πρώτα με τη Microsoft, η αρχική της επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο το πρώτο datacenter (από τα 3 που σχεδιάζονται), θα κατασκευαστεί στην ανατολική Αττική. Παράλληλα, η Google γλυκοκοιτάζει και εκείνη την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό προορισμό για datacenters, με τον αμερικανικό κολοσσό της τεχνολογίας να έχει στα πλάνα του μια επένδυση που στο σύνολο της θα φτάσει τα 2,2 δις. ευρώ μέχρι το 2030.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Amazon, όπου ο τεχνολογικός κολοσσός ρίχνει το βάρος στην ανάπτυξη υποδομών τύπου «local zone», οι οποίες αποτελούν ειδικές εγκαταστάσεις που έχουν ως αποστολή να μειώσουν τον χρόνο απόκρισης (latency) σε αστικά και βιομηχανικά κέντρα. Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 11 ευρωπαϊκές χώρες που έχει επιλέξει η Amazon για να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στο κομμάτι των Local Zones. Παράλληλα, αξιόλογη είναι και η πρόθεση της ελληνικής Lancom, η οποία σχεδιάζει ένα νέο datacenter στην Κρήτη, αλλά και της ιταλικής Sparkle, η οποία θα επενδύσει κοντά στα 976 εκατομμύρια ευρώ στην εγκατάσταση cloud-based υποδομών.
Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι υπάρχει δυναμική πρόθεση για να γίνουν οι προαναφερθείσες επενδύσεις. Παρόλα αυτά, για να τελεσφορήσουν τα deals και για να μην μείνουν «στα χαρτιά», θα πρέπει να υπάρχει όχι μόνο η θέληση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και η δημιουργία ενός πλαισίου που θα ξεπερνάει τα γραφειοκρατικά εμπόδια του κρατικού μηχανισμού, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην προσέλκυση και στην ανάπτυξη των επενδύσεων αυτού του τύπου.
Επιπλέον, o παράγοντας της σωστής εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού που θα μπορεί να υποστηρίξει υπηρεσίες και εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να υποστηριχθεί δυναμικά το εγχώριο εργατικό δυναμικό. Και μπορεί η χώρα μας να θεωρείται ένας «τουριστικός παράδεισος», αλλά πλέον φαίνεται στον ορίζοντα μια καλή ευκαιρία αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε να μετατραπεί και σε έναν «τεχνολογικό παράδεισο». Ας ελπίσουμε ότι δεν θα σπαταλήσουμε και αυτή την ευκαιρία, γιατί η αλήθεια είναι ότι ως λαός έχουμε κακή ιστορία στο να σπαταλάμε ευκαιρίες…