Στη δεύτερη έκδοση της μελέτης «Αξιολόγηση Κρατών βάσει χαρακτηριστικών ESG», που δημοσιεύθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς τον Αύγουστο του 2024, παρουσιάζονται τα βασικά ευρήματα της ανάλυσης. Το μοντέλο περιλαμβάνει 37 δημόσια διαθέσιμες μεταβλητές για τα κράτη που αξιολογούνται βάσει περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη και θέματα διακυβέρνησης, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 27 χωρών του ΟΟΣΑ. Με πλήρη διαφάνεια, οι μετρήσεις αυτές τυποποιούνται ώστε να είναι συγκρίσιμες τόσο μεταξύ τομέων όσο και διαχρονικά. Τέλος, όλες οι μετρήσεις συγκεντρώνονται για να παρέχουν μια συνολική κατάταξη των κρατών βάσει των κριτηρίων ESG.
Καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές από έτος σε έτος στις απόλυτες κατατάξεις των κρατών, η μελέτη δίνει έμφαση στη δυναμική (δηλαδή τη μεταβολή Δ σε σχέση με το προηγούμενο έτος) για να εντοπιστούν τα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις. Ως «κορυφαία» εντοπίζονται τα κράτη που έχουν βαθμολογία ESG πάνω από 50 και θετική δυναμική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα κράτη με χαμηλές βαθμολογίες ESG και αρνητική δυναμική χαρακτηρίζονται ως «χαμηλών επιδόσεων».
Βασικά Ευρήματα και Αξιοσημείωτες Τάσεις
Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης συνεχίζουν να κατατάσσονται υψηλά στο μοντέλο αξιολόγησης κρατών βάσει χαρακτηριστικών ESG, διατηρώντας το πλεονέκτημά τους όσον αφορά τις απόλυτες βαθμολογίες, ενώ οι αναδυόμενες αγορές υστερούν. Η πλειονότητα των αναδυόμενων χωρών βελτίωσε σημαντικά τη συνολική βαθμολογία ESG στις περιόδους 2000-2010 και 2010-2020. Ωστόσο, για την περίοδο 2020-2024, με εξαίρεση την Ινδία, όλες οι αναδυόμενες χώρες παρουσίασαν επιδείνωση στη βαθμολογία τους.
Σύμφωνα με το μοντέλο, οι πέντε χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες — Δανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία και Σιγκαπούρη — διατήρησαν την ηγετική τους θέση στην συνολική κατάταξη, με μόνο μικρές αλλαγές μεταξύ τους. Ο Καναδάς και η Νορβηγία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχώρησαν περαιτέρω στη κατάταξη. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό την θέση τους στην συνολική κατάταξη, εκτός από την Πορτογαλία, η οποία ανέβηκε στην κορυφή των χωρών του Νότου. Μεταξύ των χωρών με χαμηλότερες βαθμολογίες, η Κίνα και πιο πρόσφατα το Μεξικό ξεπέρασαν τη Βραζιλία.
Κορυφαίες / Χαμηλές Επιδόσεις
Για την περίοδο 2020-2024, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Κύπρος ξεχωρίζουν ως «κορυφαίες επιδόσεις». Η βαθμολογία ESG της Ελλάδας παρέμεινε σταθερά κάτω από τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η δυναμική της Ελλάδας έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης, οδηγώντας την σε σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας.
Ο Καναδάς και η Νορβηγία παρουσίασαν τη χαμηλότερη δυναμική μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών κατά την ίδια περίοδο, αν και διατηρούν υψηλές απόλυτες βαθμολογίες («κορυφαίες επιδόσεις, αλλά με πτωτική τάση»).
Η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Κίνα παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση της δυναμικής τους, ενώ παράλληλα είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες ιστορικά. Η Ινδία βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά την τελευταία τετραετία (αν και από χαμηλό σημείο εκκίνησης).