To Visa Innovation Program Europe ανακοίνωσε ότι έξι fintechs επιλέχθηκαν για να λάβουν μέρος στον κύκλο του 2024 για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Οι εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να επεκταθούν διεθνώς υποστηριζόμενες από τους μέντορες του προγράμματος και το παγκόσμιο δίκτυο της Visa σε 200 χώρες.
Το Visa Innovation Program Europe υλοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία από το 2018 και σε αυτό το διάστημα έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής συνολικά πάνω 1.470 εταιρείες από περισσότερες από 40 χώρες. Σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Eleven Ventures και την Endeavor Greece.
Η διοργάνωση του 2024
Για τη φετινή διοργάνωση, το Visa Innovation Program Europe αναζήτησε τις πλέον καινοτόμες fintechs με στόχο την αντιμετώπιση μίας (ή περισσότερων) από τις ακόλουθες προκλήσεις: τεχνητή νοημοσύνη και προώθηση εμπειριών πληρωμών νέας γενιάς, embedded finance και ενδυνάμωση του εμπορίου, κίνηση κεφαλαίων και βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον.
Μέσα από το πρόγραμμα, οι fintechs αποκτούν πρόσβαση σε ένα δίκτυο συνεργατών proof-of-concept και άλλων οργανισμών υψηλού κύρους που τους παρέχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν τις προτάσεις τους και να επιταχύνουν την πορεία τους προς την αγορά.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχεδόν 100 εταιρείες που αποφοίτησαν από τους προηγούμενους κύκλους του και ένα εκτεταμένο δίκτυο με πάνω από 200 επιχειρηματικούς εταίρους. Ανάμεσά τους έμποροι, τράπεζες, πάροχοι BaaS, κολοσσοί ηλεκτρονικού εμπορίου και εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνεργάζονται εντός του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Η Sevi Vassileva, Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ για τη Visa δήλωσε: «Εν μέσω σημαντικών αλλαγών στον κλάδο, οι fintechs αποτελούν βασικούς αγωγούς καινοτομίας που προωθούν την αλλαγή και διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών. Το Visa Innovation Program Europe, που διανύει την έκτη χρονιά του, αποτελεί ένα εφαλτήριο για τις εταιρείες αυτές, παρέχοντάς τους τούς πόρους και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Καθώς υποδεχόμαστε έξι νέες fintechs στο πρόγραμμά μας φέτος, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στη συλλογική ανάπτυξη και καινοτομία. Είμαι σίγουρη πως αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή και θα αναδυθούν ισχυρότερες, συμβάλλοντας καθοριστικά στο fintech οικοσύστημα».
Ο Daniel Tomov, Managing Partner της Eleven Ventures, δήλωσε: «Καθώς παρατηρούμε τις συνεχείς επιτυχίες και τους θριάμβους των περυσινών αποφοίτων του Visa Innovation Programme Europe, είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τις νέες εταιρείες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην fintech καινοτομία. Κάθε χρόνο που περνά βλέπουμε τα επιτεύγματα να αυξάνονται – αξιοσημείωτες έξοδοι, μονόκεροι και στρατηγικές συνεργασίες που διαμορφώνονται στο οικοσύστημά μας. Τα ορόσημα αυτά είναι αποτέλεσμα της υποστήριξης ενός παγκόσμιου δικτύου από μέντορες, συμβούλους, συνεργάτες και επενδυτές, αλλά και της απαράμιλλης φιλοδοξίας των fintechs που συνεργαζόμαστε. Ανυπομονούμε να δούμε τα επιτεύγματα των φετινών συμμετεχόντων και είμαστε χαρούμενοι που τους καλωσορίζουμε».
Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece, δήλωσε: «Καθώς ξεκινάμε το επόμενο έτος της διαδρομής μας με το Visa Innovation Program Europe, καλωσορίζουμε θερμά τη νέα ομάδα εταιρειών από Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Μαζί με τους συνεργάτες μας από τη Visa και τη συνεργασία μας με την Eleven, εργαζόμαστε για την προώθηση του fintech, δημιουργώντας ουσιαστικές διασυνδέσεις και συνεργασίες μεταξύ ιδρυτών στην περιοχή και παγκόσμιων εταίρων του οικοσυστήματος πληρωμών. Μια χρονιά γεμάτη ανακαλύψεις, συνεργασίες και μετασχηματιστική ανάπτυξη έρχεται».
Οι fintechs που θα λάβουν μέρος στο Visa Innovation Program Europe 2024
Andaria (Μάλτα) – Αδειοδοτημένη fintech που ειδικεύεται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων embedded finance σε επιχειρήσεις, ξεκλειδώνοντας νέες ευκαιρίες εσόδων.
BridgerPay (Κύπρος) – Ένα λογισμικό λειτουργιών πληρωμών για όλα τα κανάλια, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στη διαχείριση εσόδων και εξόδων.
iFactor (Ρουμανία) – Μια εναλλακτική πλατφόρμα δανεισμού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να διευρύνουν την ανάπτυξή τους επιταχύνοντας τις αναλυτικές δυνατότητες των τραπεζών και άλλων δανειστών.
Malloc (Κύπρος) – Νεοφυής επιχείρηση για την ασφάλεια των κινητών που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και βοηθάει ανθρώπους, οργανισμούς και επιχειρήσεις να προστατευτούν από λογισμικό υποκλοπής spyware και διαδικτυακές απειλές.
Wamo (Μάλτα) – Βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν παρέχοντας μια ενιαία υπηρεσία που καθιστά προσιτές και εύκολες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Zeal (Ελλάδα/Κύπρος) – Δίνει τη δυνατότητα σε καταστήματα λιανικής να εντοπίζουν, να κατηγοριοποιούν και να προσεγγίζουν εκ νέου τους πελάτες τους που πληρώνουν με κάρτα, αξιοποιώντας τη δύναμη του εξατομικευμένου ηλεκτρονικού εμπορίου.
To Visa Innovation Program Europe σε αριθμούς
Το Visa Innovation Program Europe έχει κατακτήσει σημαντικά ορόσημα. Ανάμεσά τους η ολοκλήρωση πέντε κύκλων με συνολικά σχεδόν 100 απόφοιτους. Κατά τη διάρκεια των κύκλων αυτών, επικυρώθηκαν και βγήκαν στην αγορά 93 pilots και εμπορικές ιδέες. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.350 ώρες καθοδήγησης, παρέχοντας στους συμμετέχοντες ανεκτίμητες γνώσεις και ενισχύοντας την τεχνογνωσία τους. Επίσης, οι συμμετέχοντες στο Visa Innovation Program Europe συμμετείχαν συλλογικά σε περισσότερους από 100 επενδυτικούς γύρους.