Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) και την υποστήριξη της EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece με σκοπό την καταγραφή του οικοσυστήματος των startups στην Ελλάδα.
Το report, που προσφέρει μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών και δεδομένων για την επιχειρηματική σκηνή startup και την ανάπτυξή της στη διάρκεια του χρόνου, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των Smart Attica, ATHEX Group (Athens Exchange Group) και Eurobank.
Στο report παρουσιάζονται οι λίστες με τις 10 ελληνικές startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το 2024 και, διαχρονικά, τις 10 εταιρείες με τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς (exits), καθώς και τις 10 εταιρείες με την υψηλότερη αποτίμηση.
Στη φετινή έκδοση περιλαμβάνονται επίσης τοποθετήσεις από οργανισμούς όπως οι EIT Digital, Smart Attica, Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΕΑΤΕ, ATHEX Group, Eurobank, Elevate Greece κ.ά..
Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:
- H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) υποστηρίζει πλέον 30 funds, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του έτους ενισχύοντας σημαντικά το τοπίο του venture capital στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, 16 VC funds επενδύουν ενεργά σε startups, ενώ η συμμετοχή angel investors και family offices στους χρηματοδοτικούς γύρους συνεχίζει να αυξάνεται.
- Το ελληνικό startup οικοσύστημα ενισχύεται, με περισσότερα από 555 εκατομμύρια ευρώ να έχουν επενδυθεί σε περισσότερες από 90 επιχειρήσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ισχυρή και διαρκή ανάπτυξη – μια αύξηση 15% από τον προηγούμενο χρόνο. Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό περιβάλλον, συγκριτικά, το 2024, σημειώνει μια μικρή πτώση της τάξης του 5%.
- Η επενδυτική δραστηριότητα εκτείνεται σε όλα τα χρηματοδοτικά στάδια, με τους γύρους Series C και Series D να ξεπερνούν τα 190 εκατομμύρια ευρώ, σηματοδοτώντας ένα ώριμο περιβάλλον ικανό να προσελκύσει κεφάλαια σε μεγαλύτερα ποσά. Η χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων ευρώ της D-Orbit το 2024 ενισχύει την ανοδική πορεία αυτού του οικοσυστήματος. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια.
- Συμβαδίζοντας με τις παγκόσμιες τάσεις καινοτομίας, οι κλάδοι που κέρδισαν τις περισσότερες επενδύσεις το 2024 σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), την βιοτεχνολογία (Biotechnology) και τις τεχνολογίες υγείας (HealthTech).
- Η γυναικεία εκπροσώπηση συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς μόνο το 24% των ιδρυτών startups ήταν γυναίκες, αποδεικνύοντας ότι, παρά τη σταδιακή βελτίωση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παραμένει ισχυρό. Μια ειδική ενότητα σε συνεργασία με τον οργανισμό WE LEAD αναδεικνύει όλες τις πτυχές του προβλήματος.
- Τα ξένα funds εξακολουθούν να επενδύουν σε ελληνικές startups με έντονους ρυθμούς. Το 2024, περισσότεροι από 156 διαφορετικοί επενδυτές συμμετείχαν σε γύρους χρηματοδότησης. Εντυπωσιακό είναι ότι το 36% αυτών προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διευρυμένα φορολογικά κίνητρα για angel investors και ένα νέο πρόγραμμα Golden Visa βρίσκονται στις κυβερνητικές στρατηγικές προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων στο μέλλον.
- Η εξαγορά της BETA CAE Systems για 1,24 δισ. δολάρια σηματοδότησε τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς (exit) ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας, αναδεικνύοντας την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της εγχώριας καινοτομίας. Από την άλλη πλευρά, φέτος καταγράφηκε μόνο μία ακόμη συμφωνία εξαγοράς.
- Η Viva Wallet διατηρεί την ιδιότητά της ως εταιρεία μονόκερος (unicorn), ενώ η Blueground πλησιάζει και αυτή σε αυτό το στάδιο. Οι κορυφαίες και πιο καλά χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις φέτος εκτιμάται ότι έχουν συνολική αξία 4.9-6.5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% της συνολικής αξίας του οικοσυστήματος.
«Η υποστήριξη startups σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, από την ιδέα έως την ωρίμανση, δημιουργεί ανθεκτικότητα και προοπτική. Παρά τις αρκετές επιτυχίες σε πιο ώριμα στάδια, ο δρόμος προς την ανάπτυξη παραμένει περιορισμένος. Οι startups που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη. Η συμπερίληψη και η ποικιλομορφία είναι θεμελιώδη στοιχεία. Η δημιουργία υποστηρικτικών δομών για διαφορετικούς επιχειρηματίες, ιδιαίτερα για γυναίκες founders, μπορεί να ξεκλειδώσει σημαντικές προοπτικές», επισημαίνει ο Φίλιππος Ζακόπουλος, Managing Partner του Found.ation.
Ο Federico Menna, CEO του EIT Digital, αναφέρει: «Οι ελληνικές startups είναι ιδιαίτερα δραστήριες σε τομείς όπως η ψηφιακή υγεία (digital health), το fintech, η αγροτεχνολογία (agritech), η ρομποτική (robotics) και η ναυτιλιακή τεχνολογία (maritime technology). Ωστόσο, όπως πολλά αναδυόμενα οικοσυστήματα στην Ευρώπη, οι ελληνικές startups αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, ειδικά όσον αφορά τη χρηματοδότηση σε πρώιμα στάδια και ρυθμιστικά εμπόδια».
«Με μια μεγαλύτερη χρηματοδοτική βάση, στρατηγικές συνεργασίες, στοχευμένες παρεμβάσεις και κεφάλαια που επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη, το τοπίο VC/PE (Venture Capital/Private Equity) στην Ελλάδα διαθέτει πλέον τους πόρους για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξελιχθούν από απλώς υποσχόμενα εγχειρήματα σε καταξιωμένους παίκτες. Αυτή η πρόοδος τοποθετεί την Ελλάδα ως έναν από τους πιο ελπιδοφόρους κόμβους καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην περιοχή», σημειώνει ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (EATE).