Η Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2025, που πραγματοποιείται στο Νταβός από τις 20 έως τις 24 Ιανουαρίου, συγκεντρώνει παγκόσμιους ηγέτες, σε μια εκδήλωση υπό τον τίτλο «Συνεργασία για την Έξυπνη Εποχή».
Η συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα προωθήσει νέες συνεργασίες και ιδέες για τη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου και συμπεριληπτικού μέλλοντος σε μια εποχή ταχείας τεχνολογικής προόδου, εστιάζοντας σε πέντε βασικούς τομείς: Αναδιαμόρφωση της Ανάπτυξης, Βιομηχανίες στην Έξυπνη Εποχή, Επένδυση στους Ανθρώπους, Προστασία του Πλανήτη και Ανοικοδόμηση της Εμπιστοσύνης.
Πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών και επιχειρηματιών αναμένεται να παρευρεθούν στην τετραήμερη εκδήλωση – αλλά αυτό που ίσως είναι πιο ενδιαφέρον είναι ποιοι ηγέτες επιλέγουν να την αποφύγουν. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να απευθύνει ομιλία στο φόρουμ μέσω ζωντανής σύνδεσης την Πέμπτη, εαρκετοί σημαντικοί ηγέτες θα απουσιάζουν εντελώς από την εκδήλωση.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, καθώς και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η ηγέτιδα της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ. Από τις χώρες του G7 -που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, τον Καναδά και την Ιαπωνία- ο μόνος αρχηγός κράτους που θα παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο είναι ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δηλώνει ότι η φετινή εκδήλωση -το 55ο ετήσιο φόρουμ, το οποίο διαρκεί από Δευτέρα έως Πέμπτη- θα συγκεντρώσει περίπου 3.000 ηγέτες από περισσότερες από 130 χώρες, με το συνέδριο να «επισημαίνει την κρίσιμη ανάγκη για διάλογο σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας». Σημειώνει ότι 350 κυβερνητικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, «θα συγκεντρωθούν στο Νταβός για να αντιμετωπίσουν πιεστικές προκλήσεις και να διαμορφώσουν νέες ευκαιρίες».
«Οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, που έδιναν τις κύριες ομιλίες πριν από 10 χρόνια, δεν είναι πλέον εκεί. Η Ρωσία δεν είναι ευπρόσδεκτη εδώ και χρόνια, ο Κιρ Στάρμερ δεν θα είναι εκεί. Ο Μακρόν δεν θα είναι εκεί», δήλωσε ο καθηγητής παγκόσμιων μετασχηματισμών και προκλήσεων διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, Γιαν Άρτ Σολτ. «Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα είναι εκεί και υπάρχουν μερικοί ακόμη, αλλά η γενική εικόνα των αρχηγών κρατών που θα είναι παρόντες είναι ότι δεν πρόκειται για τους “μεγάλους παίκτες”. Νομίζω ότι αν ελέγξετε μια λίστα του G20, θα είναι μια μικρή μειονότητα αυτών που παρευρίσκονται».
Τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει επίσης αμφιθυμία σχετικά με τη συμμετοχή σε μια εκδήλωση που έχει κατηγορηθεί για ελιτισμό και αποκοπή από την πραγματικότητα. Το φόρουμ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προσφέρει έναν χώρο όπου ενδιαφερόμενα μέρη από την επιχειρηματική κοινότητα, τις κυβερνήσεις, την ακαδημία, την κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης και τις τέχνες μπορούν να «συναντηθούν σε μια παγκόσμια, αμερόληπτη, μη κερδοσκοπική πλατφόρμα». Αυτά τα άτομα, όπως σημειώνεται, «συναντιούνται για να βρουν κοινό έδαφος και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για θετική αλλαγή σε μεγάλα παγκόσμια ζητήματα».
Σε δήλωση του, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανέφερε ότι, ενώ εκτιμά πάντα την παρουσία σημαντικών παγκόσμιων ηγετών, «ο αντίκτυπος και η ικανότητα της Ετήσιας Συνάντησης να προωθεί ουσιαστικό διάλογο και δράση καθορίζονται από τις συλλογικές προσπάθειες μιας ευρείας και αντιπροσωπευτικής κοινότητας». Το φετινό πρόγραμμα, συνέχισε το φόρουμ, «έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κατακερματισμού, του τεχνολογικού μετασχηματισμού και της δράσης για το κλίμα».
«Αναγνωρίζουμε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δεσμεύσεων και ευθυνών, και η απουσία τους δεν μειώνει τη συνεχή μας συνεργασία με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις και τους θεσμούς τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», πρόσθεσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ένας αριθμός σημαντικών προσωπικοτήτων θα συμμετάσχει φέτος στη σύνοδο – μια εκδήλωση που ξεκίνησε το 1971 υπό την αιγίδα του Κλάους Σβαμπ, ο οποίος παρέμεινε εκτελεστικός πρόεδρος της εκδήλωσης μέχρι τις αρχές του έτους.
Ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, αντιπρόεδρος της Κίνας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, πρόκειται να πραγματοποιήσουν ομιλίες στο Νταβός αυτή την εβδομάδα. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παραστεί, επίσης, όπως και οι ηγέτες παγκόσμιων οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Ο Σβεν Σμιτ, ανώτερος εταίρος της McKinsey & Company, στρατηγικού εταίρου του WEF, δήλωσε ότι προτεραιότητα για τους συμμετέχοντες θα είναι «να κατανοήσουν τι έχουν στο μυαλό τους οι ηγέτες που βρίσκονται στο Νταβός». «Δεν μπορείς να το προβλέψεις πλήρως, υπάρχουν θέματα που προτείνονται, κυμαίνονται από την ανάπτυξη μέχρι τη βιωσιμότητα, αλλά αυτό που αποστάζεται ως θέμα του Νταβός δεν είναι πλήρως προβλέψιμο, και αυτό είναι το ενδιαφέρον μέρος», ανέφερε ο Σμιτ.
Συχνά δεν δίνεται επίσημη αιτιολογία για την απουσία συμμετοχής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αλλά επείγοντα εσωτερικά προβλήματα -που κυμαίνονται από επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μέχρι πολιτικές κρίσεις- είναι γνωστό ότι κρατούν τους αρχηγούς κυβερνήσεων στη χώρα τους. Τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει επίσης κάποια αμφιθυμία σχετικά με τη συμμετοχή σε μια εκδήλωση που έχει κατηγορηθεί ότι είναι ελιτίστικη και αποκομμένη από την πραγματικότητα.