Η κυβέρνηση προχωρά σε εκτεταμένες παρεμβάσεις για τη δραστική αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας του σιδηροδρομικού δικτύου, θέτοντας το έργο αυτό στις κορυφαίες προτεραιότητές της, όπως ανέφερε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως ανακοινώθηκε, μέσα στην ημέρα υπογράφονται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι συμβάσεις για την αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία «Daniel» λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης 717 τον Σεπτέμβριο του 2023. Το έργο έχει «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα 15 μηνών, με στόχο στο τέλος της υλοποίησής του να διαθέτει ο βασικός εθνικός σιδηροδρομικός άξονας πλήρη τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και σύστημα αυτόματης πέδησης.
Ήδη το ETCS, το σύστημα που φρενάρει ή και ακινητοποιεί τρένα σε περίπτωση παραβίασης κανόνων κίνησης, δοκιμάστηκε επιτυχώς και μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει εγκατασταθεί σε κάθε αμαξοστοιχία που κινείται στην κεντρική γραμμή της χώρας.
Παράλληλα, προωθείται νέα τεχνολογία για τον ακριβή γεωεντοπισμό των τρένων σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία αυτή, σε συνδυασμό με τη σύσταση του Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας, θα επιτρέπει την παρακολούθηση των συρμών με απόκλιση μόλις λίγων εκατοστών, σε αντίθεση με την απόκλιση έως 15 μέτρα των συμβατικών GPS. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίζονται εγκαίρως προβλήματα τόσο σε μονές όσο και σε διπλές γραμμές.
Επιπλέον, σύντομα θα είναι διαθέσιμη η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την αξιοπιστία στον χρόνο εκτέλεσης των δρομολογίων.
Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αλλαγών, που περιλαμβάνει αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας, μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις και στις απολαβές των εργαζομένων, καθώς και δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τη διεθνή αγορά. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου, δυναμικού ΟΣΕ, αντίστοιχου με τη μεταμόρφωση της ΔΕΗ από το 2019 έως σήμερα.
Ο νέος ΟΣΕ θα ενσωματώνει όλες τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των επιστημονικών πορισμάτων, τόσο για τις υποδομές και τις σιδηροδρομικές δραστηριότητες, όσο και για τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο οποίος ενισχύεται περαιτέρω ώστε να εστιάζει στην πρόληψη και όχι μόνο στη διαπίστωση κινδύνων.
Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού ενισχύεται η βιντεοεπιτήρηση κρίσιμων σιδηροδρομικών δομών, ενώ όλες οι ενδοεπικοινωνίες θα καταγράφονται ψηφιακά, διευκολύνοντας την αξιολόγηση της απόδοσης του προσωπικού, ιδίως όσων έχουν θέσεις ευθύνης.
Επιπλέον, θεσπίζεται αυστηρότερη επιλογή προσωπικού με τακτικά ψυχομετρικά τεστ και εκπαίδευση μέσω προσομοιωτών, στα πρότυπα της αεροπορικής εκπαίδευσης. Επανέρχεται ο θεσμός του προϊσταμένου αμαξοστοιχίας για την προληπτική ανίχνευση κινδύνων, ενώ συγκροτείται ειδική μονάδα επιθεωρητών για την τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης και την εισήγηση κυρώσεων όπου χρειάζεται.
Το συνολικό σχέδιο στοχεύει στη δημιουργία νέας κουλτούρας ασφάλειας και επαγγελματισμού, με κίνητρα για καλές επιδόσεις και αυστηρούς κανόνες, ώστε να αποφεύγονται ολέθριες παραλείψεις και τραγικά λάθη. Η ευθύνη του κράτους θα συνδυάζεται καθημερινά με την ευσυνειδησία των εργαζομένων.
Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για μία εκτενή προσπάθεια εκσυγχρονισμού, η οποία αξιοποιεί τόσο την ευρωπαϊκή συνδρομή όσο και την εμπειρία από την ανάταξη άλλων προβληματικών επιχειρήσεων. Αν και απαιτεί συνέπεια και χρόνο, θεωρείται απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αλλάξουν πρακτικές δεκαετιών.
Στον εκσυγχρονισμό θα συμβάλλει και η Hellenic Train, η οποία σύντομα θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε νέο τροχαίο υλικό.
Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτεία οφείλει να απαντήσει στο συλλογικό πένθος των Τεμπών με πράξεις και όχι με λόγια, αντιμετωπίζοντας ριζικά τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία και αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα σε έναν τομέα που για χρόνια είχε μείνει πίσω.