Σε σειρά ψηφοφοριών την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές χορήγησαν απαλλαγή σε όλα τα όργανα της ΕΕ εκτός από δύο, εγκρίνοντας τον τρόπο διαχείρισης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2023.
Η ολομέλεια ενέκρινε τη χορήγηση απαλλαγής (δηλ. την έγκριση της διαχείρισης του προϋπολογισμού) για την Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση άνω του 95% των δαπανών της ΕΕ, αλλά προειδοποίησε ότι διαρθρωτικά ζητήματα υπονομεύουν την οικονομική αξιοπιστία και τη μελλοντική υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ. Η απόφαση ελήφθη με 412 ψήφους υπέρ, 245 κατά και 5 αποχές.
Το υψηλό ποσοστό σφάλματος απαιτεί διορθωτικές ενέργειες
Στο ψήφισμα που συνοδεύει την απόφαση απαλλαγής για την Επιτροπή (το οποίο εγκρίθηκε με xx υπέρ, zz κατά και yy αποχές), οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι ανησυχούν σοβαρά για το ποσοστό σφάλματος 5,6% στις δαπάνες της ΕΕ, το οποίο έχει αυξηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καλώντας την Επιτροπή να υποβάλει σαφές σχέδιο δράσης εντός τεσσάρων μηνών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης αυστηρότερους μηχανισμούς εντοπισμού και ελέγχου της απάτης, σαφέστερο καθορισμό οροσήμων και στόχων, καθώς και την πρόληψη της διπλής χρηματοδότησης και της χρήσης προϋπαρχόντων έργων για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).
Εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων και αυξανόμενο χρέος
Οι ανεξόφλητες αναλήψεις υποχρεώσεων ανήλθαν στο πρωτοφανές ποσό των 543 δισ. ευρώ το 2023, υπερδιπλάσιο του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτή η εκκρεμότητα κινδυνεύει να καθυστερήσει την εφαρμογή των σχετικών πρωτοβουλιών, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι απαιτούν πιο ρεαλιστικές προβλέψεις στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.
Έως το τέλος του 2023, ο δανεισμός της ΕΕ ανερχόταν σε 458,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις. Η αύξηση των επιτοκίων και η απουσία σχεδίου αποπληρωμής, λένε οι ευρωβουλευτές, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και να περιορίσει τη μελλοντική δράση της ΕΕ.
Διαφάνεια και αιρεσιμότητα για τις ΜΚΟ
Το Κοινοβούλιο ζητά πλήρη οικονομική διαφάνεια για τις ΜΚΟ και άλλους εκπροσώπους συμφερόντων, ζητώντας επίσης από την Επιτροπή να κοινοποιεί τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου συμβάσεων στο Κοινοβούλιο. Όλες οι σχετικές νομικές οντότητες πρέπει να είναι καταχωρισμένες στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ και να δημοσιοποιούν τους κύριους χρηματοδότες τους. Η ευθυγράμμιση με τις αξίες της ΕΕ και η ιχνηλασιμότητα των κονδυλίων θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για την πρόσβαση στα όργανα της ΕΕ και τη χρηματοδότησή τους.
Δηλώσεις
Ο εισηγητής για την απαλλαγή της Επιτροπής Niclas Herbst (EΛΚ, Γερμανία) δήλωσε: «Δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του ΜΑΑ, αλλά το Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δεν συμμετέχουν επαρκώς στον έλεγχό τους. Για παράδειγμα, μάταια ζητήσαμε έναν ουσιαστικό κατάλογο τελικών δικαιούχων. Ο ΜΑΑ έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάληψη χρέους εις βάρος των μελλοντικών γενεών, για τη χρηματοδότηση αμφιλεγόμενων προτεραιοτήτων του εθνικού προϋπολογισμού, ενώ η αποπληρωμή του παραμένει αβέβαιη. Λόγω αυτών των αδυναμιών, ο ΜΑΑ δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για μελλοντικά χρηματοδοτικά προγράμματα ή για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.»
Αναβολή απαλλαγής για το Συμβούλιο και τον Οργανισμό για το Άσυλο
Οι ευρωβουλευτές ανέβαλαν την απαλλαγή του Συμβουλίου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο από το 2009, λόγω της μη συνεργασίας του με το Κοινοβούλιο. Ανέβαλαν επίσης την απόφαση απαλλαγής για τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο, επικαλούμενοι τα πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), τα οποία, κατά την άποψή τους, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα, τη διακυβέρνηση και τη φήμη του Οργανισμού. Οι αναβληθείσες αποφάσεις επανεξετάζονται αργότερα εντός του έτους, όταν είτε χορηγείται απαλλαγή είτε τελικά απορρίπτεται.