Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ανακοίνωσαν συμφωνία για παύση 90 ημερών στην εφαρμογή των περισσότερων δασμών που έχουν επιβάλει η μία στην άλλη από τον προηγούμενο μήνα, σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως βήμα αποκλιμάκωσης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, οι αμερικανικοί δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές θα μειωθούν στο 30% από το 145%, ενώ οι κινεζικοί δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα θα περιοριστούν στο 10% από το 125%.
Η συμφωνία ακολούθησε διήμερη συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών στη Γενεύη, στην πρώτη απευθείας επαφή μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ, στις 2 Απριλίου, για την επιβολή εκτεταμένων δασμών. Οι επιβαρύνσεις αυτές περιόρισαν δραστικά το διμερές εμπόριο και προκάλεσαν ανησυχία για την ευρύτερη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός Εκπρόσωπος Εμπορίου Jamieson Greer, «είχαμε πολύ θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Κινέζους ομολόγους μας, οι οποίοι έδειξαν σαφώς πρόθεση να υπάρξει πρόοδος αυτή την εβδομάδα».
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα που δημιουργεί προϋποθέσεις για τη μείωση των διαφορών και την ενίσχυση της συνεργασίας. Εκπρόσωπος της κινεζικής πλευράς κάλεσε τις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική της συνάντησης και να προχωρήσουν σε πλήρη διόρθωση των μονομερών δασμολογικών τους πρακτικών. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαλόγου για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, με επικεφαλής τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου των δύο χωρών.
Οι επόμενες συναντήσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν εναλλάξ στις δύο χώρες ή σε τρίτα κράτη κατόπιν συμφωνίας. Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν τεχνικού επιπέδου διαβουλεύσεις για ειδικά ζητήματα που άπτονται της οικονομικής και εμπορικής πολιτικής. Η είδηση της συμφωνίας επηρέασε άμεσα τις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει άνοδο άνω του 3%, ενώ ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά στις πρωινές συναλλαγές.
Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας έκλεισαν με θετικά πρόσημα εν αναμονή της συμφωνίας, ενώ θετικό κλίμα επικράτησε και λόγω της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, η οποία φαίνεται να διατηρείται μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον Tianchen Xu, οικονομολόγο με έδρα το Πεκίνο και συνεργάτη της Economist Intelligence Unit, η προσωρινή συμφωνία θα ωφελήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού, ιδιαίτερα Κινέζους εξαγωγείς που είχαν αρχίσει να χάνουν παραγγελίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ίδιος εκτιμά ότι και οι Αμερικανοί εισαγωγείς θα αποφύγουν σημαντικές αυξήσεις κόστους, με θετικές επιπτώσεις για την ευρύτερη οικονομία και την απασχόληση. Ο Wang Wen, διευθυντής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Renmin της Κίνας, χαρακτήρισε τη συμφωνία ανώτερη των προσδοκιών, υποστηρίζοντας ότι αναζωπύρωσε την αισιοδοξία σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, τόσο ο Xu όσο και ο Wang προειδοποίησαν ότι εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά αγκάθια και πως ο εμπορικός πόλεμος ενδέχεται να επιστρέψει.
Ο Wang τόνισε πως η παρούσα κατάσταση αποτελεί σημαντική δοκιμασία για την πολιτική ωριμότητα και τη διαπραγματευτική ικανότητα των ηγεσιών σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Η προσωρινή αναστολή των δασμών, αν και θετική, δεν διασφαλίζει μακροπρόθεσμη σταθερότητα, καθώς κρίσιμα ζητήματα όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και η πρόσβαση στις αγορές παραμένουν άλυτα. Η πορεία των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κρίνει αν η συμφωνία αποτελεί αρχή επίλυσης ή απλώς μια προσωρινή ανακωχή.