Οι Financial Greeks παρουσιάζουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την έρευνα “Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός στην Ελλάδα 2025”, μια μελέτη που χαρτογραφεί το οικονομικό προφίλ των Ελλήνων, εμβαθύνοντας στις συνήθειες και τη διαχείριση των οικονομικών τους, τις επενδυτικές δραστηριότητες και την αποταμιευτική τους κουλτούρα. Το report υλοποιήθηκε από το Found.ation για λογαριασμό των Financial Greeks.
Ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής θέσης, η χρηματοοικονομική παιδεία κρίνεται όλο και περισσότερο αναγκαία, καθώς η κατανόηση βασικών εννοιών διευκολύνει τη λήψη πιο αποτελεσματικών και πιο αποδοτικών αποφάσεων που σχετίζονται με όλους τους τομείς της ζωής. Από την απλή αποταμίευση ως τα επενδυτικά προϊόντα, οι επιλογές που κάνουν οι Έλληνες δημιουργούν ένα διαφωτιστικό προφίλ για την κατάσταση του οικονομικού τους εγγραμματισμού και τις προοπτικές που δημιουργούν για το μέλλον τους.
«Η πραγματική πρόκληση δεν είναι μόνο η σωστή διαχείριση των οικονομικών μας, αλλά το να τα αξιοποιούμε δημιουργώντας νέες προοπτικές και χτίζοντας ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες. Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση είναι το εργαλείο που μετατρέπει την ασφάλεια σε ευκαιρία, την αποταμίευση σε ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα σε πηγή αυτοπεποίθησης και προσωπικής εξέλιξης», σημειώνει ο Χρήστος Τσούνης, ιδρυτής των Financial Greeks.
Κυριότερα ευρήματα της έρευνας:
Επενδύσεις: Το 49,7% των συμμετεχόντων δεν έχει καθόλου επενδύσεις, ενώ μόλις το 8,9% δήλωσε ότι λαμβάνει εισοδήματα κυρίως από επενδύσεις.
Αποταμίευση: Το 26,7% ζει χωρίς κάποιο κεφάλαιο ανάγκης και το 26% διαθέτει αποθεματικό μικρότερο ή ίσο με έναν μισθό. Αυτό συνεπάγεται ότι ένας στους δύο Έλληνες βρίσκεται σε δυσμενή θέση όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες ή έξοδα λόγω του μηδαμινού ή ανύπαρκτου αποθεματικού του.
Γνώσεις και οικονομική διαχείριση: Το 11,6% αναγνωρίζει ότι χρειάζεται βοήθεια στη διαχείριση των οικονομικών του, ενώ σχεδόν 3 στους 10 απάντησαν λάθος και στις δύο ερωτήσεις γνώσεων της έρευνας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερη και σε βάθος εκπαίδευση.
Δανεισμός: 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν δάνειο, ενώ το 5% των Ελλήνων οφείλουν περισσότερα από €50.000 συνολικά σε δάνεια.
Ψηφιακό Ευρώ: Το 65% των Ελλήνων δεν γνωρίζει τι είναι το ψηφιακό ευρώ.
Διαφορές μεταξύ γενεών: Η Gen Z εμφανίζεται πιο τολμηρή όσον αφορά τις επενδύσεις, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα, καθώς σχεδόν το 20% δηλώνει ότι ασχολείται με την αγοραπωλησία τους, και αυξημένη αυτοπεποίθηση στη διαχείριση χρημάτων.
Διαφορές μεταξύ φύλων: Το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν ότι θα ήταν χρήσιμη η βοήθεια ενός τρίτου είναι υπερδιπλάσιο εκείνου των ανδρών, ενώ στρέφονται περισσότερο στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον και εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένες στο να διαχειριστούν μόνες τους οικονομικά προϊόντα και στρατηγικές.
«Η έλλειψη γνώσης είναι συχνά μεγαλύτερο εμπόδιο από το ρίσκο. Ενισχύοντας την κατανόηση σε οικονομικά θέματα και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου, του δίνουμε την ευκαιρία να αναλάβει τον έλεγχο του οικονομικού του μέλλοντος και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η χρηματοοικονομική παιδεία αποτελεί θεμέλιο για την επίτευξη ισχυρότερης οικονομικής ανεξαρτησίας», αναφέρει η Ιωάννα Φωτοπούλου, Συνιδρύτρια των Financial Greeks.
Η έρευνα και ο συντονισμός του report πραγματοποιήθηκαν από το Found.ation για λογαριασμό των Financial Greeks, ενώ η δημοσκόπηση διεξήχθη από την Palmos Analysis, σε πανελλαδικό δείγμα.